... eli "muuten vain -mielipide"
tai "mustavalkomielipide"
(nettipäiväkirja 26.02.2018) Tänään on näemmä tällainen kirjallisuus-WTF-päivä. Olen nähnyt monessa paikassa lainatun tutkimustulosta, jonka mukaan pariohjelmointi vie 15% enemmän aikaa kuin yksin ohjelmointi (saman tehtävän toteuttamiseen), mutta tuottaa 15% vähemmän ohjelmavirheitä. Tämän väitteen lähde on ilmeisesti https://collaboration.csc.ncsu.edu/laurie/Papers/XPSardinia.PDF . (...)
Täs ois taas tämmönen ruttotermi (ohjelmoinnissa): ''business logic''. Ehdotan sille kuvaavampaa vastinetta ''domain rules''. Ensinnäkin on ihan pöljää, että domain-tietoudesta käytetään nimeä "business", mutta vielä enemmän häiritsee se, että tällä termillä yritetään saada jotenkin hienon kuuloista ohjelman siitä osasta, joka tosiasiassa koostuu jostain säälittävistä ehtolausekkeista tyyliin "jos viesti on tyhjä, älä lähetä sitä". (...)
(nettipäiväkirja 08.02.2017) Nykyään kuulee aina joskus sanottavan, että Java on uusi COBOL: pikku hiljaa vanhanaikaiseksi jäävä kieli, jolla on tehty niin tolkuton määrä firmojen koodia, että Java-ohjelmoijille riittää työtä maailman tappiin asti. Huomio sinänsä pitää kyllä paikkansa, mutta minusta tilanne on vielä pahempi. (...)
(nettipäiväkirja 09.02.2016) Olen nähnyt viime aikoina useiden koodereiden kirjoittavan, että heidän mielestään hyvä koodi on eleganttia ja että he haluavat kirjoittaa eleganttia koodia. Olen jotenkin onnellinen, että tämä näkökulma on pinnalla, mutta täytyy silti sanoa, että ''elegantti'' on aika huonosti määritelty sana eikä oikeastaan ohjaa koodin kirjoittamista yhtään mihinkään. Elegantti tarkoittaa "näppärää, tyylikästä, hienoa". Miksi kukaan haluaisi kirjoittaa epäeleganttia koodia? Lähinnä sanan arvo on siinä, että se korostaa, että koodin ei pidä olla ''vain'' toimivaa vaan myös kaunista. Mutta eikö kauneus ole katsojan silmässä? (...)
(nettipäiväkirja 21.04.2016) Hmm, työssäni teen webbisovellusta, joka on "aito" webbisovellus (single-page app), eli tekee käytännössä kaiken selaimessa Javascriptillä ja hakee sisällön API-kutsuilla serveriltä. Itse en ole hirveän ihastunut tähän arkkitehtuuriin, koska vaikka siinä on tiettyä yksinkertaisuutta ja selkeä vastuunjako, siinä on kuitenkin myös seuraavat ongelmat: (...)
Taas kerran tuli vastaan mainio esimerkki siitä, mitä seuraa, kun ihmiset käyttävät systeemeitä, joissa on heikkouksia (valta- tai tietoturvamielessä) mutta jotka "toimivat". (...)
[stx2any]-sivun spämmi: (...)
(nettipäiväkirja 18.12.2015) Huoh. Voisikohan joku selittää minulle, mikä edn:n (https://github.com/edn-format/edn) pointti on? Juu toki se on ilmaisuvoimaisempi kuin JSON, mutta toki meillä on ollut vaikka kuinka paljon kielispesifejä serialisointiformaatteja ennen JSONia, ihmisluettaviakin - mutta ne ovat kielispesifejä. [JSON esimerkkinä kehityksestä] johtuu juuri siitä, että siinä on niin vähän sisältöä, mitä mäpätä kielispesifeiksi tietorakenteiksi. Sitten ei tarvitse ihmetellä, miten tulkitaan esim. Rubyssa symboleiden nimiavaruudet tjsp. (...)
(nettipäiväkirja 22.10.2015) Olen aina inhonnut ORMeja (object-relational mapper). TL;DR: voit käyttää ORMia tietojen päivittämiseen mutta älä käytä sitä kyselyihin. (...)
(kuin uudet) (...)
Tämän ajatuskokeen muodostavat seuraavat ilmaukset: (...)
Jumituin kirjastossa hetkeksi lukemaan Pertti Tötön riemastuttavaa kirjaa ''Pirullinen positivismi''. Siinä oli mielenkiintoista ajankuvaa 70-90-luvun tieteenfilosofisesta keskustelusta sosiologiassa, mutta vielä parempi on kirjan keskeinen väite, joka minun tulkitsemanani on tämä: (...)
[Japani]laistyylinen sarjakuva. Chiisana guchi, ookina me... (...)
(nettipäiväkirja 21.05.2014) Anteeksi nyt että mainostan vieläkin, mutta tää N900 on vaan uskomattoman hieno. Siinä on kaikki pikaviestitilit (kuten mese, fb, gtalk, voip, jabber, skype jne) yhdistetty siten, että puhelin osaa yhdistellä kaikista tuttujen läsnäolotiedot ja antaa lähettää viestejä yhteisellä käyttöliittymällä eri viestimiin. Ja tämä toimii niin, että N900 käyttää eri palveluiden avoimia rajapintoja - esimerkiksi fb, gtalk ja jabber ovat kaikki oikeasti [XMPP]-palveluita. (...)
Nykyajan idiotismia. Läjä papereita, joilla pyritään näyttämään, että on hyvä (jossain). (...)
Menimme, harmi kyllä, hankkimaan Qin-nimisen pelin uutta lautapeliä etsiessämme. Peli vaikutti siltä, että siinä voisi olla mielenkiintoisia haasteita, ja nimekäs pelisuunnittelija (Reiner Knizia), jonka peleistä olen ennen pitänyt, toimi jonkinlaisena laatusinettinä. Muutamien koepelien jälkeen olen todennut, että pelistä ei ole mihinkään. (Olen yrittänyt korjata ongelmaa sääntömuutoksilla: [Qin-vaihtoehtosäännöstö].) (...)
Tämä sivu on tehty avustukseksi niille, jotka haluavat tietää, miten uudenvuoden tinaennustuksia voi hieman vetää kotiin päin. Jos siis sinua harmittavat viime vuoden ennustukset, nyt voit ainakin taata, että seuraava vuosi on erittäin mallikelpoinen (myös naapureiden mielestä!). (...)
Mitä on hyvä viestintä? Jos viestintä saa kohteensa ymmärtämään viestin sisällön, se on hyvää. Mitä on ymmärtäminen? Jos omaksuu tiedon siten, että pystyy soveltamaan sitä käytännössä, on ymmärtänyt sen. Ja mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Sitä, että vaikka viesti olisi ''periaatteessa'' hyvä ja hyvin kirjoitettu (joidenkin vastaanottajasta riippumattomien ohjeiden tai sääntöjen mukaan), niin jos sen kohderyhmä ei pysty soveltamaan sitä, se ei ole oikeasti hyvää viestintää. (...)
Nettimeemit. Star {Trek,Wars}. Mario (tai Sonic). Ikäluokasta riippuen Nemesis the Warlock, Duke Nukem tai Master Chief. Muut pelit, videot, hauskat väärinkuullut sanoitukset, chanien avoin rasismi ja vihamielisyys, f7u12-sarjikset tai niiden edeltäjät, MS Paint Relationship -sarjikset, diskordianismi, singulariteettiusko, valetta oleva kakku ja kaikki muut loputtomat ilmiöt, joista en ole koskaan kuullut enkä koskaan tule kuulemaankaan - koska olen liian vanha, nuori tai ulkona. Kaikki hauskaa, kaikki mielenkiintoista, opettavaistakin. Mutta identiteetin perusta tai ylpeyden aihe? Ei ikinä! Ei niin kauan, kuin joku vielä muistaa ja ymmärtää, mikä on nörttiyden idea. (...)
(Facebookin suhtautumisesta ihmisten yksityisyyteen katso http://www.eff.org/deeplinks/2010/04/facebook-timeline/). (...)
Pyöräilykypärä on erityisen hankala arvioitava, ja tulenarkakin sen tähden, kuinka paljon keskustelua siitä on käyty viime aikoina. (...)
Olen ollut huomaavinani tietyn säännönmukaisuuden siinä, kuinka uudet trendit tunkevat sähkövimpaimiin kaupallisella puolella. Kun uusia ominaisuuksia kaupallistetaan, kaupallistaminen joko epäonnistuu tykkänään tai sitten se saadaan alkuun jollain prototyypillä, joka tuottaa joillekin ihmisille "hei, mageeta" -fiiliksen. Tärkeää on, että uusi keksintö vetoaa niihin ihmisiin, joilla on sen verran ylimääräistä rahaa, että he pystyvät maksamaan erityistuotteiden ostamisesta. Yleensä uudessa [teknologia]ssa ei ole sinänsä mitään kallista, vaan hinta tulee siitä, että sen myyntivolyymi ei ole vielä tarpeeksi iso. (...)
HOAS, eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö, on epäilemättä pääkaupunkiseudun suurin opiskelijoiden vuokranantaja. Siitä, mitä minä ja tuttuni olemme olleet tekemisissä HOASin kanssa, yleisvaikutelmaksemme on muodostunut lähinnä, että HOASin asunnot ovat hyviä (varsinkin vuokra-laatusuhteeltaan), joskin erittäin vaihtelevan tasoisia, mutta palvelu varsin huonoa. HOASin asuntotarjonta on itse asiassa varsin mielenkiintoinen, koska kämpät vaihtelevat Kannelmäen soluista Viikin upeisiin asuntoihin ja aivan keskustan tuntumassa oleviin Merihaan asuntoihin. (...)
Ensin pieni disclaimer: minulla ei ole kovin paljon Windowsia ns. vastaan; [enimmäkseni] inhoan Microsoft Wordia, ja sitäkin lähinnä teknisistä syistä ([strukturoitu teksti] sisältää tietoa tästä). Oma asenteeni on lähinnä se, että olen tyytyväinen, kun en joudu kärsimään puolinaisesta [käyttöliittymäsuunnittelu]sta, vaan voin käyttää ohjelmia, joita minun on mukava käyttää ja joita tarvitsen työssäni ja harrastuksissani. Windowsiinkin saa asennetuksi kaikki tärkeät työkalut, jos niitä tarvitsee. Linuxissa ne vain ovat helpommin tarjolla ja toimivat paremmin yhteen. (...)
hyviä verkkopalveluita (...)
Tämän kirjoituksen on tarkoitus vakuuttaa mahdollisimman moni, että rekrytointiprosessi eli jäsenten valitseminen tiimeihin on nykymuodossaan tarpeeton, aiheuttaa oikeusmurhia, huonontaa Protun ilmapiiriä ja valikoi sitä, millaiset ihmiset pystyvät olemaan itsenään Protun toiminnassa mukana. Kirjoitus on pitänyt tiivistää kymmenesosaan alkuperäisestä pituudestaan Protu-lehteä varten; lyhentämätön kirjoitus on nähtävissä osoitteessa http://tinyurl.com/rekrykirjoitus . Jos kirjoitukseni ei vakuuta, ole hyvä ja tarkista alkuperäinen kirjoitus sieltä; minä oikeasti tiedän, mistä puhun, mutta tilaa on rajallisesti eivätkä perustelut mahdu tähän kirjoitukseen. (...)
Tästä kirjoituksesta on nyt myös olemassa [tiivistelmä: miksi nykymuotoinen rekrytointi on lopetettava]. (...)
Time and again, I bump into some opinions or discussion about how the Unix user interface, the command line, should be improved, or maybe replaced with something completely/relatively different. This time, it was the comments on this lwn.net article: https://lwn.net/Articles/429118/#Comments (...)
Nokia julisti tänään 11.2.2011, että heidän ensisijaiseksi älypuhelinohjelmistoalustakseen otetaan nyt Windows Phone. Itselleni tämä on siinä mielessä aika pettymys, että olen tässä vähän odotellut, että Nokian Linux-puhelimet kypsyisivät siihen pisteeseen, jossa niitä voisi olla kiva ostaa. Nyt näyttää siltä, että Androidista tuleekin se "vapain alusta" ja N900 jää ainoaksi puhelimeksi, johon voi asentaa [Debian]-paketteja. (...)
E-kirja on # tietyssä järjestyksessä luettavaksi tarkoitettu pitkähkö teksti sähköisessä muodossa (esimerkiksi http://sange.fi/~atehwa/numerot/kirja.html) # markkinointitermi, jolla tarkoitetaan mitä tahansa sähköisessä muodossa olevaa sisältöä, jonka on "tarkoitus" korvata "vastaava" paperikirja. (...)
Yritän tässä listata tämän nettipäiväkirjan sisältöä aihepiireittäin. (...)
Tämä on takuuvarmasti taistelemista tuulimyllyjä vastaan, mutta minusta kulkureittejä hiekoitetaan liikaa. Kyse ei ole vain siitä, että hiekoitus on paskamainen sotku, joka rikkoo polvet ja ranteet kaatuessa, on suurimmaksi osaksi turhaa, likaa lumen (pakokaasujen ohella) tehden siitä esim. huonon istumapaikan ja ärsyttää keväisin kaikkien hengitystä -- kyse on yleisestä asenteesta, että talvella kaupungeissa ei ole tarkoituskaan olla mukavaa ja kaikki kadut, kävelytiet, torit ja muut ovat pohjimmiltaan vain läpikulkupaikkoja. (...)
... eli "muuten vain -mielipide" // tai "mustavalkomielipide" (...)
En voi kuin ihmetellä sitä intoa ja varmuutta, jolla suomalaiset ovat kertomassa toisilleen, millaisia toisten pitäisi olla. Lastenhankinta on minusta oma päätös, yhteiskunnan rahallinen tuki taas yhteisön manifesti siitä, mitä kansalaisilta toivotaan. On mielestäni turha tulla valittamaan lasten vanhemmille siitä, jos nämä käyttävät tukia, jotka heille suodaan. Tuista voi toki valittaa ja yrittää saada niihin muutosta. (...)
Voisi ajatella, että on toivotonta muodostaa jonkinlaista kuvaa eri kaupunkien/seutujen/maiden "hengestä", koska oikeasti tietysti kussakin paikassa asuu erilaisia yksilöitä eikä heillä ole tyypillisesti mitään kaikkia ihmisiä yhdistävää tekijää (muuta kuin juurikin sama asuinpaikka). Samoin voisi ajatella, että eri kaupunkeihin liitetyt stereotypiat ovat typerää liioittelua. Mutta alan taipua uskomaan, että Helsinki on kylmä ja paha paikka. En ole siitä varma -- ei siksi, ettenkö tuntisi Helsinkiä oikein hyvin, vaan siksi, että olen sitä liian lähellä pystyäkseni arvioimaan sitä. (...)
Olen ehtinyt elämäni aikana olla ainakin kolmessa talonvaltauksessa (voi olla, että unohdan jonkin, jos se kesti vain vähän aikaa tai oli pitkän aikaa sitten): Irakin suurlähetystölle kuuluva, suurlähetystöä vastapäätä sijaitseva talo Kulosaaressa, Koivulan talo Lapinlahden sairaalan alueella, ja Siperiaksi ristitty puutalo Herttoniemessä, lapsuuteni maisemissa. Jokainen talonvaltaus on ollut aika erilainen, ja poliisin suhtautumistavat vaihtelevat myös paljon (kuten yleensä muutenkin, kun ei ole selvää, mikä on oikein ja mikä väärin). (...)
On olemassa ilmiöluokka, jota kohtaan tunnen allergiaa ja jota voin kutsua vaikka menestys-, into- tai suorituskoulutukseksi (käytän tässä jutussa nimeä MIS-koulutus). En tiedä, voiko sille antaa hyvää määritelmää, mutta siinä yhdistyy yleensä useampia seuraavista piirteistä: (...)
On ollut tosi hauskaa palata kondomien maailmaan sen jälkeen, kun on ensin neljä vuotta lähes putkeen ollut täysin ilman ehkäisyä (joko siksi, että vaimo on raskaana, tai siksi, että on haluttu uusi raskaus). (...)
Luin joskus uhallani näitä inhoamiani novelleja ja niiden ihailevia arvosteluja vain varmistaakseni, että vihaan novelleja oikein perustein: kyllä, se "elämänmyönteinen ihmishahmoihin perustuva huumori" oli muiden ihailun ja minun inhoni kohde... (...)
Varokaa! Vuodatus. (...)
MarkusKaila: (...)
Luulisin, että tämä johtuu siitä, että onnettomat ihmiset hommautuvat kauniiksi. Kauneus sinänsä ei varmaankaan aiheuta onnettomuutta. Tässä tarkoitetaan tietysti myös ihan tietynlaista kauneutta: sellaista tahallista, muille suunnattua kauneutta, siis viestivää kauneutta. Ehkä kyse on aika pitkälti [tyylistä]. (...)
(vuodatus) (...)
Microsoftin uusi(n) hype. (...)