(toiminnot)

hwechtla-tl: E-kirja

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


E-kirja on

  1. tietyssä järjestyksessä luettavaksi tarkoitettu pitkähkö teksti sähköisessä muodossa (esimerkiksi http://sange.fi/~atehwa/numerot/kirja.html)
  2. markkinointitermi, jolla tarkoitetaan mitä tahansa sähköisessä muodossa olevaa sisältöä, jonka on "tarkoitus" korvata "vastaava" paperikirja.

Itse asiassa molemmista näistä näkökulmista on täydellisen älytöntä, että e-kirjoille on erillisiä lukulaitteita. E-kirjojen erottaminen teknisesti muusta luettavaksi tarkoitetusta sisällöstä ei käsittääkseni palvele mitään muuta tarkoitusta kuin kustantamoiden ideoita siitä, miten e-kirjoilla rahastusta voi automatisoida.

Joka tapauksessa, e-kirja on käytännössä ollut todellisuutta viimeistään siitä lähtien, kun www:n suosio kasvoi kohisten. Minä olen lukenut ison osan itseopiskeluoppikirjoistani netistä, ja monta tuhatta (ellei monta kymmentä tuhatta) sivua kaunokirjallisia tuotoksia sähköisessä muodossa; tähän ei tosiaankaan tarvita mitään erityistä uutta järjestelmää...

Minulla oli joskus tapana mennä kirjastoon kaunokirjallisuusosastolle ja lainata hyllystä ensimmäinen kirja, joka vaikutti mielenkiintoiselta. E-kirjojen suhteen voi tehdä samaa. Kaksi hyvää metodia:

  1. mene Gutenberg-projektin aihelistaan: http://www.gutenberg.org/wiki/Category:Bookshelf
  2. tee hakukonehaku jollekin fraasille, joka luonnehtii haluamaasi kirjallisuustyyppiä: http://www.google.fi/search?q=tytt%C3%B6+kiljaisi&ie=utf-8, http://www.google.fi/search?q=katsoin+h%C3%A4neen+lasin+l%C3%A4pi&ie=utf-8


kategoria: mv-mielipide


kommentoi (viimeksi muutettu 12.01.2011 15:26)