(nettipäiväkirja)
(nettipäiväkirja 13.11.2014) Meillä on perheessä aika paljon äänestyksiä ja suunnittelukokouksia. Eilen oli erityisen vilkas päivä, kun samana päivänä suunniteltiin joulua ja laitettiin kotitöiden jako uusiksi - koska pari hajautetusti hoidettua hommaa vastuutettiin jollekulle. Äänestykset ovat oikeastaan lähinnä huumoria, niillä ei päätetä yhdestäkään oikeasti tärkeästä asiasta. Menetelmä on yleensä epämuodollinen [hyväksyntä-äänestys]. Mutta kotitöiden jako on vakava asia, ja sen päätäntätapa on sovellettu kirjasta ''Fair Division: From Cake-Cutting to Dispute Resolution'', Brams & Taylor (http://books.google.fi/books/about/Fair_Division.html?id=cLUA-sRhJ5QC , katso myös [nettipäiväkirja 04.02.2014]). (...)
Piti muuten valittamani, että käyttämäni UCBLogo on muuttunut ''epävakaammaksi'' uudemmissa versioissaan. Olen itse käyttänyt versiota 5.5, joka kaatuu silloin tällöin satunnaisesti. Uudempi 6.0-versio näyttäisi kaatuvan säännöllisesti tarpeeksi monen viivan piirtämisen jälkeen. Aargh! Tämä rikkoo rankasti yhden edellytyksen niistä, [mitä tarvitaan ohjelmoinnin opettamiseen lapsille]. (...)
Eilen oli paljon keskustelua seksuaalisuuden ja sukupuolen merkityksestä, vähemmistöjen asemasta demokratiassa ja ylipäänsä demokratian oikeudenmukaisuudesta -- arvattavasta syystä, nimittäin siksi että Suomen eduskunta onnistui '''sentään''' äänestämään sen triviaalin muutoksen puolesta että [avioliittolaki] koskee myös sellaisia pareja, joiden ei oletet* voivan hankkia lapsia nussimalla keskenään. (...)
(nettipäiväkirja 19.11.2014) Maailma muuttuu huomaamatta pikku hiljaa paremmaksi. Nykyään alkaa esimerkiksi tietorakenteille olla olemassa aika vakiintunut, kieliriippumaton serialisointiformaatti, JSON. JSON ei edes ole hirveän huono, en itse asiassa ole kuullut mitään valitusta siitä. Netistä löytyy valitusta jos oikein etsii, mutta useimmat niistä alkavat maininnalla "älkää nyt ymmärtäkö väärin, JSON on mahtava siinä mihin se on suunniteltu...". (...)
(nettipäiväkirja) (...)
(nettipäiväkirja 25.11.2014) I just realised it might be worth advertising in English that I've implemented multiturtle/dynaturtle functionality for UCBLogo. I've been searching for the documentation of UCBLogo's experimental object system and this seems to be something of a FAQ... (...)
Sain tänään vihdoin korjatuksi kaikki tunnetut huononnukset / rikki menneet asiat UCBLogo 6.0:ssa. Veikkaan, että kaatuminen n. 2433 viivan piirtämisen jälkeen liittyy siihen, että UCBLogo olettaa int:n saman kokoiseksi kuin char *:n, jonka se tallettaa piirtopuskurin alkuun osoittamaan seuraavaan piirtopuskuriin. Mutta workaroundina yksinkertaisesti poistin piirtopuskurit käytöstä, koska sen pystyi tekemään NOREFRESH-komennolla. (...)
Tässäpä napakka analyysi: http://gizmodo.com/barbie-f-cks-it-up-again-1660326671 (...)
Tämän päivän ohjelmointikerhon tuloksia. (...)
Olen taas sluibaillut omien lasteni opettamisesta erikseen, koska olen pyörittänyt [CSC:n ohjelmointikerho]a. Mutta aina joskus opetan myös erikseen omia lapsiani. Tänään kysyin keskimmäiseltä, onko jotain, mitä hän erityisesti haluaisi opetella, ja hän näytti käsillään "semmoinen, jossa kuva pyörii tälleen". Tämä oli mielenkiintoinen haaste, ja koska sellaisen toteuttaminen ei oikeasti vaadi kovin pitkää ohjelmaa, katsoimme. (...)
Taas omituisin google-osuma pariin vuoteen: http://www.adonai.fi/2803 (...)
[Tiedot käyttöön -blogi] ilmestyy nyt tänne. (...)
(nettipäiväkirja 11.11.2014) Kun nyt olen jonkin aikaa seuraillut esimerkkejä hyvin ja huonosti toteutetuista hankkeista yksityisissä firmoissa ja toisaalta julkishallinnon organisaatioissa, voin todeta yhteenvetona: '''Huono työ on huonoa ja hyvä työ on hyvää riippumatta siitä, millä hallinnollisella mallilla (virkavelvollisuus / vapaa markkina) sitä tehdään.''' (...)
(matka 05.11.2014) Tämä on todennäköisesti viimeinen merkintä matkapäiväkirjaan. Suomeen palaaminen oli aikamoinen kulttuurishokki. Täällä ei ole oikein ketään, ja nekin vähät, jotka ovat, eivät juttele. Ööh? (...)
(nettipäiväkirja 01.11.2014) Matkustimme Togianilta Ampanaan lautalla. Matka kesti noin kuusi tuntia ja oli hieman puuduttava. Ampanassa etsiydyimme kojun luo, jossa luki "tourist information". Koju oli kiinni, mutta sen vieressä oli minibussi, jonka ajaja lupasi viedä meidät Posoon. Otimme kyydin vastaan yhdessä hollantilaisen pariskunnan kanssa. Seura osoittautui tosi kivaksi. Tyttö oli saman ikäinen kuin minä ja myös kasvissyöjä. Heidän suosituksestaan jatkoimme Poson sijaan Tentenaan, joka on hieman etelämpänä kuin Poso. (...)
Jee, sain hommatuksi tyttärelle TOHKBD:n :) Toivottavasti saavat sen oikeasti aikaan, mutta luulisin, koska kerran toimivia prototyyppeja on jo. (...)
(nettipäiväkirja 07.11.2014) Olen ollut vähän huolissani ketterän kehityksen vesittymisestä. Monet nykyiset ketteriksi sanotut ohjelmistokehitystavat ovat oikeasti projektihallintomenetelmiä. Alkupuolen ''agile'' oli nimi, joka annettiin tietylle manifestille: (...)
(nettipäiväkirja 06.11.2014) Olen työskennellyt viime aikoina aika paljon LDAPin kanssa ([LDAP tietokantana]), ja ajattelin jakaa vähän vihjeitä työkaluista. Ensinnäkin LDIF on kiva olemassa; SQL-tietokannoissa on usein harmittanut juuri se, ettei tiedolla ole vakioitua siirtoformaattia (tietenkin LDIF on yksi mahdollinen sellainen). [CSV] on ihan OK siirtoformaatti muuten, mutta sen verran standardoimaton, ettei voi esim. vain ottaa CSV-tiedostoa ja viedä sitä tietokantaan, vaan pitää tietää, mitä on tekemässä ja millainen taulu CSV-tietoja varten pitää perustaa. (...)
(nettipäiväkirja 05.11.2014) Uuh, sama fiilis kuin tullessa Mongoliasta Venäjän puolelle: ihmiset ovat jotenkin tosi paljon vaikeampia ja yksinkertaisesti vähemmän iloisia, ainakin Liekille mutta muutenkin. (...)
(nettipäiväkirja 04.11.2014) Toinen asia, joka ei ole täällä Indonesiassa näyttäytynyt kovin myönteisessä valossa, on pienyrittäjyys. Kehittyvissä maissa on tyypillisesti paljon pienyrittäjyyttä, paikallisilta ihmisiltä ei ainakaan yritteliäisyyttä puutu. Joka kulmassa on erilaisia kojuja, joka paikassa ihmiset ehdottavat kaikenlaisia diilejä, joka paikassa ihmiset ovat valmiita näyttämään tietä tai viemään viestejä rahasta. Indonesian kioskeista varmaan puolissa lukee "jual pulsa" eli myydään puheaikaa. (...)
(nettipäiväkirja 02.11.2014) Euroopassa olen oppinut pitämään itsestään selvänä, että valinta siloitellun ja karun, tuotteistetun ja sellaisen-kuin-sattuu-olemaan välillä on nimenomaan valinta. Aidon löytää, kun väistelee sitä, mikä on tehty varta vasten. Puhun nyt esimerkiksi ostoskeskusten ja kulmakauppojen, Coca-colan ja kotitekoisen mehun erosta. (...)
(nettipäiväkirja 02.11.2014) Aineistoni on suppea, mutta jotenkin on alkanut pistää silmään se, että muslimimaat ja -alueet ovat niitä, joissa infrastruktuuri on huono, kansa sivistymätöntä ja hallitsijat pysyvät vallassa subventoimalla polttoainetta ja perusruokaa kuten vehnää tai riisiä. (...)
(nettipäiväkirja 31.10.2014) Toinen asia, mistä minun piti kirjoittaa, on jyrkkä kontrasti yksityisten ja valtion rakennusten välillä. Suomessakin on tainnut olla vielä 50-luvulla niin, että ihmisten omat talot ovat olleet aikamoisia hökkeleitä ja vaatteet rääsyjä verrattuna esimerkiksi armeijan hyväkuntoisiin, yhtenäisiin parakkeihin ja varusteisiin. (...)
(nettipäiväkirja) (...)
(nettipäiväkirja 31.10.2014) Tässä on paljon lisää kuvia. (...)
Jaettiin matkan alkupuolen kuvat kahteen osaan. Kuvatekstit tulevat taas myöhemmin. (...)
(nettipäiväkirja 29.10.2014) Saatiin asennetuksi ssh myös Hennan kännykkään, niin että saatiin kuvat kohdalleen. Kuvatekstit tehdään myöhemmin, kun ja jos ehditään. (...)
(nettipäiväkirja 23.10.2014) Tässä on vähän kuvia matkalta. (...)
(nettipäiväkirja 29.10.2014) Emme ole päässeet päivittämään matkapäiväkirjaamme, koska Togean-saarilla ei ole nettiä juuri missään. Itse asiassa edes kännykkäverkko ei kuulu kaikkiin paikkoihin. Eikä oikeastaan mitään matkaa pääse muuten kuin veneellä (mutta se ei liity asiaan). Joitain saaria pystyy kiertämään rantaa pitkin laskuveden aikaan. (...)
(nettipäiväkirja 23.10.2014) Ajattelin kertoa (mahdollisimman lyhyesti, koska näppis on edelleen huono), mitä lentokoneessa voi oppia. (...)
(nettipäiväkirja 29.10.2014) Indonesia on saanut minut ajattelemaan paljon rikkautta ja köyhyyttä. (...)
(nettipäiväkirja 24.10.2014) En tiedä, satuitteko tietämään, mutta Indonesia on valtava. Se on suuri sekä maantieteellisesti että ihmismäärältään. En ole vielä nähnyt kovin monta eri paikkaa, mutta Indonesiaan mahtuu niin moderneja kaupunkeja kuin tutkimattomia erämaitakin. Joissain paikoissa ongelmana ovat roskat, joissain luonnonvarojen tuhlaaminen, joissain tilan loppuminen kesken. (...)
Huh, sainpas korjatuksi [häämatkapäiväkirja]n skandit ainakin auttavasti. Siitä tuli melkein kolmesataa merkkiä pitkä komento. Mutta onneksi tässä kännykässä on ssh. (...)
Meidän häämatkamme alkoi. Siitä kirjoitamme [häämatkapäiväkirja]a. (...)
Jeejee, tuleehan tätä "muiden vähemmistöjen" [kaikki muuttuu paremmaksi] -kirjallisuutta: http://otsokivekas.fi/2014/09/nortti/ (...)
Minunkin pitäisi kirjoittaa oma [kaikki muuttuu paremmaksi] -tarinani. Saapa nähdä, pystynkö. (...)
(nettipäiväkirja 17.10.2014) [dakkus] sai mainion ajatuksen, joka tuntuu ehdotettuna niin luonnolliselta, että ihmettelenpä, ellei sitä ole jotenkin yritetty toteuttaa. Idea on se, että kalenterimuistutukset pystyisi sitomaan paikkaan (ja mahdollisesti aikaan) sen sijaan, että ne olisivat sidotut vain aikaan. (...)
[Pieni awk-mainos] mainitsi eri ohjelmointikielten muistinkulutuksesta. Kiinnostuin taas siitä, miten sitä voisi edes mitata. Tiesin vanhastaan, että se on vaikeaa, koska yksittäisen [prosessi]n muistinkulutuksessa olennaisinta on, kuinka paljon ''lisää'' muistia sen käynnistäminen vaatii, mikä taas riippuu siitä, mitä prosesseja on valmiiksi käynnissä. (...)
Sellaiset kummajaiset kuin awk, sed, m4, bc, dc, sekä vanha säännöllisten lausekkeiden syntaksi (jota sed ja grep oletuksena käyttävät) demoavat sitä, kuinka pitkä evolutiivinen prosessi on ollut hahmottaa, millaiset ohjelmat ovat "käteviä". AWK:ssakin ([pieni AWK-mainos]) on ollut alun perin kaikenlaisia puutteita kuten se, että FS ja RS eivät voi olla säännöllisiä lausekkeita, eikä SL:iä käyttävien funktioiden SL:ien aliryhmien täsmäämään tekstiin pääse käsiksi. Perinteisessä AWK:ssa niitä ei voi käyttää edes korvauksissa, ominaisuus joka on sentään löytynyt sed:stä aina. (...)
(nettipäiväkirja 14.10.2014) Oletteko ehkä joskus kuulleet kielestä nimeltä awk? Jos olet käyttänyt Unixia (ks. [Unix-aiheisia artikkeleita]), olet varmaankin törmännyt siihen ainakin ohimennen. Haluan hiukan mainostaa awkia. (...)
Wow, en ole koskaan tajunnut, kuinka paljon QR-koodit aiheuttavat närää ihmisissä. https://www.google.fi/search?q=qr+code+alternatives tuottaa tosi paljon artikkeleita, joissa on kyse, ei vain siitä, mitä voi käyttää QR:n sijaan, vaan myös siitä, miksi. (...)
Törmäsin hassusta syystä tällaiseen sivuun: http://forums.xkcd.com/viewtopic.php?f=25&t=94881 . Omituisia kommentteja; tietenkin eniten vokaaleja suhteessa konsonantteihin on sanoissa, joissa ei ole konsonantteja, kuten "a" tai "I". (...)
Tajusin juuri yhden syyn, miksi en ole ollut kovin innostunut osallistumaan sellaisiin CV-medioihin kuin LinkedIn: minun mielestäni hakukoneiden tulokset nimelleni ovat ihan hyvä elektroninen CV, varsinkin minunlaiselleni ihmiselle, jonka nimi on nähtävästi globaalisti uniikki. Se on myös tavallaan vertaisarvioitu, koska osumien järjestys haussa tulee viittausten määrästä. Minun ei tarvitse yrittää päättää, mikä osaamisistani ja aktiviteeteistani on olennaista, eikä hakukone-CV:n lukija oleta, että minä olisin tehnyt hakukoneen valinnat. (...)
Tulipa vastaan mahtavan mielenkiintoinen artikkeli, jossa tarkastellaan optimaalisten (peli)hakupuiden läpikäyntijärjestystä, siis heuristiikkoja: (...)
Hei jee, mun tyypilliselle kielen väärinkäyttötavalle on nimi: http://en.wikipedia.org/wiki/Hypercorrection ... vai miksi olisinkaan muuten kirjoittanut kalenteriini "Pilven ja Aadun häät"? Kiitos xkcd! (...)
(nettipäiväkirja) (...)
Systemd on ruma: http://boycottsystemd.org/ (...)
Tehdäänpä myös [pelien suosituslista]. (...)
(nettipäiväkirja 23.09.2014) Kavereiden kanssa ollaan kauhisteltu jo hyvän aikaa erilaisten IT-hankintojen kilpailutusten tuloksia. Ehkä voisin tännekin dokumentoida ainakin pari ajatusta aiheesta. (...)
(nettipäiväkirja 17.09.2014) Tietokantojenhan pitäisi olla suunniteltu tehokasta tiedon hakemista varten, vai mitä? Niissä on erikseen ''indeksejä'' joiden perusteella pystyy erityisen nopeasti etsimään juuri sellaisen tietueen, jossa tietyn kentän arvo on juuri jokin haluttu (esimerkiksi henkilön, jonka sukunimi on "Kakka"). Joskus indeksejä käytetään myös tiedon yhdistelyyn, mutta esim. LDAP-hakemistoissa oikeastaan ainoa, mitä niillä tehdään, on juuri tietyn tietueen (tai tiettyjen tietueiden) etsintä. (...)
Suureksi hämmästyksekseni tajusin, että [nettipäiväkirja]ni vanha, vanha [obzg-ajatuskoe] heijastuu lähes täydellisesti TVTropesissa. Ensimmäiset sivut saattavat oikeasti olla täysin käsittämättömiä, koska ne käyttävät niin eri sanastoa kuin muu kirjoitettu kieli. Sama tavallaan päti [WardsWiki]inkin, alusta alkaen, mutta siellä sivujen nimet olivat kuvaavampia, kun TVTropesissa ne ovat yleensä vitsejä tai lainauksia, joiden tarkkaa merkitystä voi selvittää vain sivun sisällöstä (joka on yhtä käsittämätön sekin). (...)
Neljäs lapseni teki tällaisen [runo]n: (...)
Ainiin, täällä voisi olla [suosituslista nettisarjiksista]. Vaikka se ei mulla kovin pitkä olekaan. (Nettisarjiksista tuli ilmiö vasta siinä vaiheessa, kun mulla ei enää ollut aikaa niitä seurata.) (...)
Hihii, kaverini muistutti minua eräästä lukioaikoina suunnittelemastamme [peli]stä, nimeltä [Achtung achtung fuehrer]. Kunpa muistaisi ja jaksaisi dokumentoida muutkin sen aikakauden pelit, kuten viemäriveden, tikkihiiren, jatkotikin ymv. Ne olivat oikeasti tosi hyviä korttipelejä. (...)
(nettipäiväkirja 05.09.2014) Kun asioista kirjoittaa, niitä tulee miettineeksi. Eilen puhuin aika monen kanssa tästä ''Säännöt rakkaudelle'' -biisistä. Tajusin ainakin, miksi minua ärsyttää hurskas taistelu "väärän ihastumisen" vaaroja vastaan. (...)
Jos haluatte nähdä esimerkin Logo-kielestä, katsokaapa tätä matopeliä: https://github.com/atehwa/ohjelmointikerho/blob/master/logo/esimerkit/matopeli.logo (...)
Eilen käynnistyi [CSC:n ohjelmointikerho]. Oli aikamoista hulinaa. Yksi huomio: vanhemmat tarvitsevat tosi eri verran tukea; miten tähän voisi vastata? (...)
Olin pitkän aikaa sitä mieltä, että Anna Puun biisissä ''Säännöt rakkaudelle'' on aivan järjettömät sanat. Työtoverini ystävällisesti valisti minua, että kyse on rakastumisesta vakisuhteen ulkopuolelle, ja, lo and behold, sanoissa onkin järkeä: ne ovat sääntöjä, joilla rakkaus yritetään pitää aisoissa. Sanat kuvastavat silti minulle vierasta asennetta, jossa jotenkin glorifioidaan pidättyväisyyttä ja tuskastellaan samalla siitä aiheutuvia vaivoja. Mutta biisi on hyvinkin arvokas asenteen dokumentoija, sillä tämä on meidän aikamme yhteisöllisesti "oikeaksi" hyväksytty tapa suhtautua vakisuhteen ulkopuolisiin ihastumisiin ja siksi hyvin yleinen. (Minun mielipiteeni voi epäsuorasti lukea [polyamoria]- ja [säännöt parisuhteessa] -sivuilta.) (...)
Pikalinkit: