Sampsa Oinaala
Kadulta korpeen
 

Sampsa Oinaala

> Osa 1 16.5.2004
> Osa 2 30.5.2004
> Osa 3 4.7.2004
> Osa 4 15.8.2004
> Osa 5 12.9.2004
> Osa 6 10.10.2004
> Osa 7 21.11.2004
> Osa 8 12.12.2004
> Osa 9 2.1.2005
> Osa 10 20.2.2005
> Osa 11 20.3.2005
> Osa 12 22.5.2005
> Osa 13 19.6.2005

> Kadulta korpeen -etusivulle

> Sampsan etusivulle

 

Osa 1
- lyhentämätön versio
16.5.2004

Metropolista periferiaan

Muutin vappuna Helsingistä Valtimolle Pohjois-Karjalaan. Tänään alkavassa kirjoitussarjassani aion kertoa, millaista on kulkea muuttoliikkeessä vastavirtaan. Aluksi selitän, miten uuteen kotiini päädyin.

Idea syntyi viime kesänä. Olimme palaamassa valokuvaaja Tommi Taipaleen kanssa Pohjois-Norjasta, josta teimme reportaasin Sunnuntaisuomalaiseen. Pysähdyimme pieneen kyläbaariin kahville. Paikka taisi olla Sallan Hautajärvi. Tyhjässä baarissa puhe kääntyi asumisen hintaan. Tarjoilija kertoi, että kylällä olisi tarjolla vuokra-asuntoja kymmenesosalla Etelä-Suomen hinnoista ja omaksikin talon voisi saada hyvin halvalla. Ryhdyin pohtimaan, mitä järkeä lopulta on asua Helsingissä, jossa asumisen hinta hipoo pilviä. Pääkaupungissa olen viettänyt elämäni tähänastiset 25 vuotta. Olisiko aika vaihtaa maisemaa? Salla tuntui hieman liian kaukaiselta. Sen sijaan katseeni alkoi kohdistua Pohjois-Karjalaan, jonka reunamilta saattaa myös löytyä hyvin edullisia asuntoja. Kun katsoin karttaa, huomasin, että suurin osa lehtijuttujeni aiheista on löytynyt Väli-Suomesta. Kirjoitustyötä ei ole sidottu paikkaan. Sen tekemiseen riittää tietokone ja internet-yhteys. Miksi siis asua kaupungissa, johon myös toimittajien enemmistö on sulloutunut.

Maaseudun rakennemuutos on ollut jo pitkään kiinnostukseni kohde. 60- ja 70- lukujen vaihteen maaltapako herätti dramaattisuudellaan kansakunnan huomaamaan elinkeinojen pysymättömyyden. Sen sijaan 90-luvulla hiljalleen kiihtynyt autioituminen on jäänyt vähemmälle huomiolle. Se on kuitenkin usein lopullisempaa kuin aiempi muutos: nyt viedään viimeisiä kouluja, kyläkauppoja ja linja-autovuoroja. Vain muutamaa päivää ennen muuttoani Helsingin Sanomissa hehkutettiin pääkaupunkiseudun muuttuvan metropoliksi, aidoksi eurooppalaiseksi suurkaupungiksi. Talouselämä on entistä kiivaammin ryhtynyt korostamaan kasvukeskusten roolia. Pääkaupunkiseutuun panostamalla halutaan Suomelle luoda veturi, joka kiskoo maatamme eteenpäin globalisoituvan talouden pyörteissä. Samalla kuitenkin käännetään selkä suurille alueille kasvukeskusten katseen ulottumattomissa, sekä niiden asukkaille. Se merkitsee käsien nostamista pystyyn Suomen sisäisen eriarvoistumisen edessä.

Työmatkoillani Itä- ja Pohjois-Suomessa huomiota ovat usein herättäneet autiot talot ja lumen peittämät pihat. Ajatus siitä, että elinmahdollisuudet voivat joltakin alueelta kadota, tuntui käsittämättömältä. Samalla kasvoi halu kokeilla, voisiko muuttoliikkeessä kulkea myös vastavirtaan. Mieleen piirtyi kuva omasta talosta jossakin syrjäkylällä. Samalla tarjoutuisi mahdollisuus toteuttaa haave omasta kasvimaasta, ehkä puutarhastakin. Ajatuksissani on jo pitkään muhinut myös autioitumisesta kertovan novellikokoelman kirjoittaminen. Siihenkin muutto Itä-Suomeen sopisi hyvin.

Kerroin maallemuuttoajatuksistani Valtimolla omavaraisesti elävälle Lasse Nordlundille haastatellessani häntä viime syksynä. Jo muutaman päivän kuluttua kolahti postiluukusta kirje. Lasse oli oitis löytänyt Rumon kylältä pari myynnissä olevaa taloa. Soittaessani ensimmäisen talon omistajalle hän kuulosti hämmästyneeltä. Talo oli ollut myynnissä lähemmäs kymmenen vuotta, eikä sitä aiemmin ollut kysellyt ilmeisesti kukaan.
- Jos vaikka saataisiin sinulle koti, omistaja toivotteli ja lainasi talon avaimet. Ei saatu. Katto vuoti ja talon sisällä ostajatarjokasta odotti ummehtunut haju. Muutenkin paikka tuntui kolkolta.

Toinen talo sen sijaan tuntui heti kotoisalta. Se nökötti rauhallisella paikalla etelärinteessä valoisan koivikon keskellä. Vaikka talo oli ollut viime vuodet ainoastaan kesäkäytössä, näytti sisällä siltä, kuin joku olisi asunut siinä vielä eilen. Myynnissä paikka oli toista vuotta. Ennen minua talosta oli kiinnostunut kuopiolainen metsästysseura. Kauppa oli lopulta kaatunut siihen, ettei talossa ole sisävessaa, eikä suihkua. Että sellaisia erämiehiä! Itseäni vedenkanto ja halonhakkuu eivät ainakaan etukäteen pelota. Niihin olen saanut tutustua mökillä, jossa olen viettänyt paljon aikaa kaikkina vuodenaikoina. Mallia mukavuuksitta elämiseen näyttävät myös lähes 90-vuotiaat isovanhempani, jotka edelleen lämmittävät taloaan puilla ja hakevat saunaveden kaivosta.

Ystävien reaktiot muuttosuunnitelmiini ovat vaihdelleet melkoisesti.
- En olisi sinusta uskonut, paljasti entinen kämppäkaveri.
- Älä muuta! Pohjois-Karjalan tyhjyys tarttuu pian sinuunkin, varoitti tuttu toimittajakollega. Suurin osa kavereista on kuitenkin suhtautunut asiaan innostuneella kiinnostuksella. Maallemuutto on ollut unelma myös monelle heistä. Vierailijoita siis varmasti riittää ja selviytymistäni seurataan tarkkaan.

Nyt kauppakirja on tehty. Hintaa uudelle kodille tuli 10 000 euroa. Sillä summalla sain talon huonekaluineen, navetan, aitan, saunan ja reilun hehtaarin maata. Helsingissä saman hinnan joutuisi maksamaan muutamasta kerrostaloneliöstä. Omasta talosta etelässä saisi pulittaa jopa parikymmenkertaisen summan. Aiempia yhteyksiä uuteen kotiseutuuni minulla ei ole. Olen utelias tutustumaan ihmisiin ja elämään Pohjois-Karjalan pohjoisnurkalla. Aion myös pohtia alueen tulevaisuutta, etsiä vastauksia rakennemuutokseen liittyviin kysymyksiin ja havainnoida muuttoon liittyviä omia tuntemuksiani. Näistä asioista aion kertoa myös kaikille Sunnuntaisuomalaisen lukijoille.

Sampsa Oinaala



Kiinteistöjen hintakuilu halkoo Suomea

Suomen sisäinen muuttoliike heijastuu kiinteistöjen hintoihin. Alueelliset hintaerot asuntokaupassa ovat syventyneet 90-luvulla ja sama kehitys jatkuu edelleen. Alimmilleen hinnat ovat pudonneet pahasta muuttotappiosta kärsivillä alueilla.

Kiinteistöjen hinnoissa löytyy Suomen sisältä huimia eroja. Kokonaisen talon tontteineen voi Itä- ja Pohjois-Suomen syrjäkyliltä saada hinnalla, jolla kasvukeskuksessa sijaitsevasta asunnosta saisi muutaman neliön. Hintakuilu seurailee maan sisäistä muuttoliikettä: kalleinta on kasvavissa kaupungeissa, halvinta muuttotappiollisilla haja-asutusalueilla.
- Hintaerojen perusta löytyy lähiympäristössä olevan väestön määrästä, työpaikkojen määrästä, muuttoliikkeen vaikutuksesta sekä alueella asuvien maksukyvystä eli siitä kuinka suuri kysyntä alueella kiinteistömarkkinoilla on, erittelee kiinteistöjä koko maassa välittävän Suomen SKV Oy:n liikejohtaja Raimo Sarajärvi.
- Suomessa on kuntien välisiä muuttoja viime vuosina ollut noin 250.000 - 270.000 kpl vuodessa eli muuttoliike on merkittävä kysynnän ja tarjonnan tekijä.

Merkittäviä eroja löytyy kuitenkin myös muuttotappioalueiden sisältä.
- Alueilla on myös sisäistä muuttoliikettä, kertoo Huoneistokeskuksen aluejohtaja Jukka Rantanen. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Paavo Aunolan mukaan suomalaiset kaupungistuvat:
- Yksi syy on muuttaminen työpaikkojen perässä, mutta muutetaan myös sen vuoksi, että halutaan olla palvelujen lähellä ja ylipäänsä siellä missä on runsaasti muitakin ihmisiä. Toivottomin tilanne on kiinteistön myyjän kannalta alueilla, jotka ovat jo lähes autioituneet.
- Kainuussa ja Pohjois-Suomen perukoilla taitaa olla autiotiloja, joilla ei ole ottajia, vaikka ilmaiseksi saisi, Rantanen pohtii.

Aunolan mukaan hintaerot ovat huomattavassa kasvussa:
- Paikkakuntien välinen hintakaula on kasvanut laman jälkeen, vuodesta 1993 alkaen reilusti. Tämä alueellisten hintojen eriytyminen näyttäisi jatkuvan tulevaisuudessakin. Heikoimman kysynnän alueilla on paljon kiinteistöjä, joita ei edes yritetä myydä.
- Muuttotappioalueilla ja syrjäseuduilla ei ryhdytä myymään, kun ajatellaan ettei sitä taloa kuitenkaan kukaan ostaisi. Tällaiset kiinteistöt jätetään usein hoitamatta. - Omistaja ottaa niin sanotusti kaiken mahdollisen käyttöarvon irti kiinteistöstä siihen enempää panostamatta eli se käytetään teknisesti loppuun, Sarajärvi arvelee. Lomakiinteistöjen hinnoissa erot eivät ole yhtä suuria kuin asuinkiinteistöissä. Kaukana keskuksista mökinkin voi kuitenkin saada halvemmalla.
- Järkevänä etäisyytenä mökille pidetään sataa tai enintään kahtasataa kilometriä asunnosta, Rantanen arvioi.

Sampsa Oinaala

 
web design by anka