(nettipäiväkirja 24.06.2012) [Toiminnallinen etiikka]-sivulla sivusin aihetta, milloin asiat tulevat kollektiivisesti tuomituiksi: mitä tarvitaan, jotta ihmisiä oikeasti kiinnostaisi, ja mitä, jotta joku jaksaa tehdä asialle jotain. Tajusin, että hyvin samanlaiset säännöt pätevät siihen, milloin asiat tulevat kollektiivisesti nauretuiksi. Siinä, missä yleisesti tuomitut asiat ovat ''väärin'' ja ihmisiä estää ''omatunto'' tekemästä niitä, yleisesti nauretut asiat ovat ''noloja'' ja niitä tekemästä estää ''häpeä'' (niin ettei voi tehdä mitään [erikoista]). (...)
Miksi muuten leikkipuistoissa ei näy koskaan 20-30-vuotiaita? Näillä ihmisillä ei luulisi olevan vielä niin kiire, etteivät ehtisi keinuun tai pyörähtämään karusellissa. Minun on vaikea uskoa, että bailaus ja kahvilla käynti ovat niin hauskoja, että vetävät vertoja porukalla keinumiselle, pallon pelaamiselle, vauhtien antamiselle karusellissa ja hiekkalinnojen tekemiselle. (...)
(nettipäiväkirja 29.06.2012) Tänään tutustuin pitkästä aikaa neppisautoiluun. Kyseessä on teräksenkova kilpailulaji, jossa kilpailijat mittelevät taitojaan noin sormen mittaisilla autoilla, yleensä hiekkaisella kilparadalla. Lajissa pärjää se kilpailija, joka kykenee neppaamaan autonsa pisimmälle tekemällä "källejä", kaatumatta. Taktikointiakin pelissä on rutkasti, ja vääntämällä säännöistä ja fuskaamalla lievästi voi saada merkittävääkin etua. (...)
!!! Kesäkuu (...)
Jos tarvitsen lepoa, näen sen yleensä siitä, että kaiken tekeminen väsyttää. Nyt olen kuitenkin jaksanut asiat periaatteessa hyvin, mutta tekeminen ei tunnu iloiselta. Olen huomannut eri merkeistä, ettei minulla ole kovin [hyvä henkinen kunto]: mielenkiintoista kyllä, ennen kaikkea kömpelyydestä. En edes uskalla tehdä sellaisia temppuja, mitä normaalisti uskaltaisin, koska olen ollut niin kömpelö. Vähän niin kuin liikkuisi jatkuvasti unisena, pienessä sumussa, jossa aina huomaa ongelmat vasta, kun niihin ei enää ehdi reagoida. (...)
Tuulin ''Salaisuudet''-videosta tulee paha olo siksikin, että sen sanoissa on kaikuja sellaisesta teennäisyydestä, joka on mielestäni oikeastikin tyypillistä (tietynlaisille) pikkutytöille. Itse asiassa koko biisin idea, se että fiilistellään salaisuuksia, kuvastaa tätä: salaisuudessa olennaista ei ole sen sisältö, vaan juuri se, ettei sitä kerrota. Niin pientä asiaa ei ole, ettei sitä salaamalla saisi tuntumaan merkitykselliseltä, eikä (vähän yllättäen) niin suurta, ettei se muuttuisi normaaliksi ja häpeättömäksi jos sitä sellaisena pitää. Niinpä salaisuudet ovat minusta ennen kaikkea oire siitä, ettei pikkutyttöjen elämä ole tarpeeksi mielenkiintoista ilman asioiden mutkistamista; salaisuudet ovat tapa, jolla tyttö (tai muu ihminen) [tekee elämästään vaikeampaa]. (...)
Meillä on ollut perheessä tapana muuttaa erilaiset tuotepakkaukset enemmän mieleisiksemme. Yksi perinteisimmistä lienee (Jasso-kissan esimerkkiä noudatellen) maissihiutaleiden merkitseminen Juroiksi muroiksi, mutta tällä hetkellä kaapistamme löytyy seuraavia tuotteita: (...)
Tässä olisi taas tarjokas uudeksi sanonnaksi: ''Voittaminen on turhaa, siinä ei opi mitään.'' Tietysti, jos ei voita koskaan, on silloinkin oppiminen vaikeaa. (...)
Harkinnassa ovat aika usein vastakkain lyhytkantoiset edut, jotka saavuttaa petoksella tai itsekkyydellä, ja kauaskantoisemmat, jotka saavuttaa yhteistyöllä tai sillä, että tarkastelee isomman kokonaisuuden intressejä ominaan. Voisiko olla, että tämä yleistyisi suoraan niin, että loputon yhteistyö tuottaa kaikkein pitkäkantoisimman hyödyn? Ainakin sillä ehdolla, että valitsee kumppaneikseen vain niitä, joilla on sama strategia. (...)
Voi luoja, miten monimutkainen maailmasta tulee, kun aletaan tehdä sääntöjä sille, millaisia asioita saa kysyä. Väärinkäsityksiä tapahtuu ihan riittävästi jo silloinkin, kun saa puhua vapaasti - älkää kiltit muodostako kohteliaisuussääntöjä, jotka estävät selvittämästä asioita. (...)
Opetin taas ystäviä vapaasukeltamaan. Pitkäaikaisissa ja syvälle menevissä sukelluksissa on omat asiansa, jotka pitää ottaa huomioon ja joista en tiedä juuri mitään (en ole ikinä saanut mitään muodollista sukelluskoulutusta), mutta ihan tavallista sukeltamista parantaa hurjasti, jos tietää [sukeltamisen perusasiat]. (...)
Olen viime aikoina miettinyt, miten [pissis- ja ritarietiikka] muistuttavat toisiaan. Ihan kuin olisi olemassa jokin erillinen juonne, jokin maailma, jossa tämä etiikka elää omaa elämäänsä irrallaan muusta eettisestä diskurssista. Jos näille etiikoille olisi edes vähän tarkemmat määritelmät, olisi helpompaa miettiä, miten ne eroavat klassisesta hyve-etiikasta, utilitaristisesta etiikasta jne. Ritarietiikasta jotain löytyneekin, mutta onkohan klikkiytyvien tyttöjen ruusunpunaista etiikkaa oikeasti dokumentoitu missään? Ehkä minun pitäisi yrittää. Niihin kuuluvat kaverin velvollisuudet, [oikeaoppisen jättämisen säännöt] ja ''ihanan'' esteettinen ideaali. Luulen, että koko etiikka on jotenkin johdeltavissa lojaaliuden ihanteesta, mutten ole varma. (...)
Jossain vaiheessa mietin, miksi lapset eivät enää leiki villin lännen leikkejä niin paljon kuin aikoinaan. Onko lasten käsitys sankaruudesta muuttunut? Entä miksi ihmissyöjät eivät ole enää suosittu leikin aihe? (...)
Jossain vaiheessa minua aina suretti, jos näin jossain huonosti toimivan liikkeen. Minua ahdisti niin paljon, että välttelin esim. kahviloita, joissa on ylihintaisia tuotteita, jottei minun tarvitsisi selittää kahvilan pitäjälle, etteivät hänen tuotteensa olleet hintansa väärtejä. Samoin koin harmilliseksi käydä kirpparilla, missä joku oli ylihinnoitellut myytävänsä. (...)
Kas vain. Tarvitsin jotain mail-clientia, joka tukee IMAP-offline-tilaa, ja totesin, että Thunderbirdistahan saa nykyään oikeasti toimivan (siis että se ei tee mitään väärin), kun tarpeeksi konffaa. Ainoa ongelma, johon en keksinyt vastausta, on se, että lähetettyjen viestien kansiota ei pysty konffaamaan millään järkevällä tavalla riippumaan mistään eikä sitä pysty valitsemaan viestiä lähettäessä. Lisäksi kaipaan muttista sitä, että pystyisi muuntamaan HTML-viestin lennossa tekstiksi replytessä, sekä sitä, että kaikelle olisi näppäinkomento (esim. viestin siirtämiselle jonkin tietyn nimiseen kansioon - joskin Ctrl-Shift-M on ihan ok). (...)
Aaah! [Dakkus]-ystäväni vaikutteesta pelasimme pitkästä aikaa 90-luvun puolivälin puoliklassikkopeliä, Minebombersia. Olen jostain syystä melkein aina tykännyt peleistä, joissa hankitaan rahaa, jolla hommataan erilaisia kamoja, joilla mäsitään muita pelaajia (tai tehdään itsemurhia) ja hankitaan lisää rahaa. Tällaisia ovat Minebombersin lisäksi mm. Scorch, Worms sekä kaveripiirini koodaama Slimers (näkyvissä jonkinlainen teema näissä nimissä?), ja voihan sen Minecraftinkin laskea jossain mielessä tämmöiseksi. Olen erityisesti aina pitänyt siitä, mitä erilaisia vimpaimia näissä peleissä on ja miten ne vaikuttavat toisiinsa. (...)
Minun pitäisi varmaan avautua siitä, miten [arkkitehtuuri] ymmärretään tietotekniikka-alalla tarkoittamaan jotain ihan höpöhöpöä, kaikkien mielestä eri asiaa (tyypillistä, katso [ATK]), ja joka tapauksessa aivan eri asiaa kuin arkkitehtuuri on aiemmin tarkoittanut (se ei ole edes allegorisesti sama asia tietotekniikalle kuin talon suunnittelu on talojen rakentamiselle). (...)
Törmäsin (taas uudessa muodossa; setäni näytti minulle ebolakanin kirjoituksia) selityksiin siitä, että pankit luovat tyhjästä rahaa, kun lainaa otetaan, ja sama raha tuhoutuu, kun laina maksetaan takaisin (korko tulee myös pankille, mutta jää kiertoon pankin omana rahana). Minusta on erittäin hyvä, että tietoisuus pankkien kassavarantojärjestelmästä leviää. Kaikki näyttävät tekevän siitä omat johtopäätelmänsä, mutta minusta olisi mukavaa, jos jossain näistä kirjoituksista käsiteltäisiin myös sitä toista tapaa, jolla raha tuhoutuu: kun velkojen kirjanpitoarvoja alaskirjataan luottotappioina. (...)
Eräs outo asia, jonka on oppinut tässä omia ja muiden huoltajuuskiistoja tarkastellessa, on se, että kaikille ei tasapuolisuus ole mikään painava periaate. Hädän hetkellä ihmisillä on toki muutenkin taipumus tehdä, mitä huvittaa, ja löytää sille perustelut jälkeenpäin. On vain kumma tunne, kun toinen moittii jostain, mihin on itse aiemmin syyllistynyt, eikä vain osaa kiinnittää mitään huomiota siihen, että on aiemmin tehnyt itse samoin. Tai vaatii itselleen, vaikka vielä reiluuden nimissä, jotain etuoikeutta, jonka on aiemmin kieltänyt toiselta. Näissäkin tilanteissa on ollut ihanan helpottavaa, että on sentään olemassa laki, niin että kun perustelemisesta ei tule mitään, tehdään sitten vaikka lain mukaan. :) Se ei tuota yleensä oikeudenmukaisuutta, mutta jos [oikeudenmukaisuus] merkitsee yhdelle yhtä ja toiselle toista, niin laki on neutraali kannanotto, jossa on se hyvä puoli, että viime kädessä sen noudattamiseen voidaan pakottaa. (...)
Jo vain selvittiin metsästä takaisin. Aika kohtuullinen kävely: 6-12 km/päivä, ja vielä tyylikkäästi unohdettiin keittosprii matkasta, niin että tehtiin ruoat metsähallituksen keittokatosten varassa. Ja ihan hyvinhän se valtion lahoilla puilla meni. (...)
Sain duunista Android-puhelimen, niin että pääsen nyt sitten tutustumaan tähänkin ihmeellisyyteen. :) On tässä kaikenlaista, mikä kusee, mutta yllättävän vähän tähän mennessä mitään tosissaan ärsyttävää. Selaimessa on kyllä aika paljon merkillisiä bugeja, pitää ehkä asentaa toinen. Ja miksi bluetooth-DUN vaatii erillisen ohjelman? EVY. Ehkä älypuhelimet ovat niin älykkäitä, ettei tietokonetta tarvitse enää päästä yhdistämään nettiin. (...)
!!! Kesäkuu (...)
Tyttäreni näytti minulle tämän musiikkivideon (http://www.youtube.com/watch?v=dRPDHdzPobQ) kai lähinnä haukkuakseen sitä, tai oikeastaan sen tähteä Tuulia, ällöksi. Myönnän, että minua jotenkin pelottaa tuo tyyli (siis ei se kermakakkutyyli vaan "normaali" Tuuli videossa), joka näyttää siltä, kuin 12-vuotias yrittäisi näyttää 25-vuotiaalta joka yrittää näyttää 17-vuotiaalta... tai jotain. Mutta mitä minulla, [teini-wannabe]llä, oikeasti on sanottavaa kenenkään ulkonäöstä? Tai miten ylipäänsä voin olettaa, että olen arvannut oikein, mihin toinen pyrki, mihin koko [halveksunta] perustuu? Ehkä olisi kuitenkin viisaampaa säästää tuomioitaan, ja keskittyä siihen, miten rohkea tuokin tytsy on suostuessaan tuohon tuotantoon mukaan. Tai vaikka hyväksyä, että unelmia nuokin ovat... ja yrittää ymmärtää, mihin ne tähtäävät. [Halveksunta on helppoa, puolustaminen vaikeaa.] (...)
Bongasin Tampereella käydessäni kirpparilta kirjan ''Nykypäivän psykologiaa'' (1973), joka onkin varsin reipasta lukemista -- 70-luvulla kun toisaalta ei ole vältelty laukomasta totuuksia, mutta kokemusta vanhoista, täysin virheellisiksi osoittautuneista teorioista on jo ehtinyt kertyä. (...)
Aah tunnetta, kun herää ja huomaa, että onkin tänään menossa Tampereelle luennoimaan. Tralalalalaa. (...)
Poikani on pelannut urakalla Minecraftia viime aikoina. Kannatan ja kannustan: jos kyseinen peli olisi ollut olemassa, kun aloin kirjoittaa [konstruktiivisen oppimisen aihekirja]a, se olisi ilman muuta plopsahtanut sinne. Jotenkin kyllä ärsyttää pelin käyttäjälisenssi: ymmärrän, että siinä on pyritty välttämään turhaa kuivuutta, mutta käyttäjänä myös ihan oikeasti haluaisin tietää, mitä saan tehdä ja mitä en. "Saatte tehdä kuvakaappauksilla mitä haluatte, mutta älkää viitsikö vain ripata taidetta, se ei ole hauskaa" - miten tällaisesta pitäisi pystyä päättelemään, mitä oikeasti saa ja ei saa tehdä? (...)
Lapsuuden aikana useampikin aikuinen ehti sanoa minulle, että [seksi]ssä mies ja nainen ovat niin lähekkäin kuin voivat olla. En ole nykyään samaa mieltä, mutta itse asiassa en ollut silloinkaan. Mistäköhän sain lapsena mieleeni, ettei väite voi pitää paikkaansa, ei henkisessä eikä fyysisessä mielessä? Ehkä arvostin jo silloin keskustelua aika korkealle. Arvelin, että opastajani vain halusivat sanoa jotain kaunista enkä halunnut inttää vastaan, jottei heidän mielensä pahoitu. (...)
Huomautus [teknologian liikkeellelasku]sta. (...)
Aloimme tehdä parvekepuutarhaa (myöhässä, tiedän, tiedän...) Yleensä en aloita mitään, mikä vaatii minkäänlaista sitoutumista, kun en siihen kumminkaan pysty. Istutusten hoidossakin ihmiset näyttävät jakaantuvan niihin, joille kasvien kanssa puuhailu on ilo ja ajanvietettä, ja niihin, joille se on (palkitseva tai epäpalkitseva) velvollisuus. En todennäköisesti pääse millään ensimmäiseen ryhmään, koska jos minulla olisi ylimääräistä aikaa, käyttäisin sen ilman muuta lukemiseen, ohjelmointiin (esimerkiksi [komentoriviselain]ta), kirjoittamiseen, sarjakuvien piirtämiseen lasten kanssa ja niin edelleen ([asioita, joita voi tehdä lasten kanssa kotona]). Mutta voin yrittää tehdä kasvien hoidosta niin vaivatonta, ettei se varsinaisesti harmita minua. Olen minä onnistunut idättämään itujakin, ja siinäkin pitää sitoutua kastelemaan niitä ainakin kerran päivässä parin päivän ajan. :) (...)
Pohdimme, että tietoisuuden ja viettien ([järki ja tunteet]) suhde on vähän kuin asiantuntijan ja esimiehen (tai ehkä asiakkaan, mutta puhutaan nyt esimiehistä kuitenkin): esimiehellä on oma näkemys siitä, mihin varsinaisesti pyritään, ja asiantuntija toteuttaa näitä parhaaksi katsomallaan tavalla; esimies jakelee sitten kehuja ja moitteita sen mukaan, oliko lopputulos toivottu. Vietit ovat myös sillä tavoin unelias esimies, etteivät ne ota moniin asioihin kantaa ollenkaan. (...)
Sunnuntaina olin Käpylän kyläjuhlilla. Se on aika hyvä festivaali, ja sinne tulee porukkaa eri puolilta Helsinkiä, koska se on niin hyvä festivaali. Törmäsin muutamiin tuttuihin ja näin erään ala-astekaverini ensimmäistä kertaa sitten ala-asteen. :) (...)
Kehitimme [Falling-korttipeli]stä kolmen pelaajan version. Siinä kaikille jaetaan kortteja, ja jakaja vaihtuu aina edelliseksi pelaajaksi, kun pitäisi jakaa kortti itselle... sekavaa :) (...)
Lueskelin pitkästä aikaa Voima-lehdestä juttuja, ja occupy-liikkeen uutisoinnista tuli minulle takautumia imperiumiteoreetikoiden moninaisuus- ja prekariaattiteorioista. Eivät mielestäni ole sinänsä väärässä eivätkä tekemässä pahaa, mutta joukkovoima on oikeasti tosi pitkään ollut niiden puolella, jotka eivät halua yhteistoimintaa eivätkä suostu tunnustamaan väriä. Minusta tuntuu, että vallankumouksen selittämiseen tarvitaan tällä hetkellä erilaista kieltä. (...)
Muokkasin tänään tämän wikin toimintaa aika paljon. Tarkoituksena on helpottaa sivujen kirjoittamista nopeasti. Suurin muutos on se, että aina sivun kirjoittamisen jälkeen wiki ehdottaa linkkejä, joita ehkä halutaan lisätä kyseiselle sivulle. [Wikimuutokset]. (...)
Pikalinkit: