(nettipäiväkirja 17.08.2012) Lisää [Bitcoin]ista: tajusin, ettei [Bitcoin ja deflaatio] ole ongelma, koska on helppoa luoda samanlainen valuutta mutta erilaisilla rahanluontisäännöillä. Koska nämä kaksi valuuttaa ovat sitten täydellisen toisikseen muunnettavia, houkuttelee fluidimpi (mikä tämä oli Suomeksi?) valuutta käyttäjät, jos Bitcoin-talous ajautuu stagnaatioon. Sitä paitsi tällä hetkellä Bitcoin-talous on selkeän inflatorinen. (...)
(nettipäiväkirja 06.08.2012) Sain hiljattain ensimmäistä kertaa uskottavan selityksen siihen, miksi samat ihmiset (tai siis poliitikot) näyttävät ajavan toisaalta eräänlaista "talousliberalismia" (oikeasti suuryritysten ja suuromistajien etuja) ja toisaalta arvokonservatismia kuten "perinteisiä" perhearvoja (oikeasti noin vuosisadan vanhoja), vähemmistöjen pitämistä kurissa ja ylipäänsä kaikenlaista yksityiselämän sääntelyä ja valvontaa. Kyse on siitä, että suurpääoma edustaa niin pientä osaa kansasta, että se tarvitsee vaaleissa pärjätäkseen liittolaisia. Arvokonservatiivit ovat tarpeeksi pikkusieluisia ja omaan napaansa tuijottavia, etteivät he huomaa tai piittaa, jos heidän äänillään vapautetaan heitä huomattavasti rikkaammat suuresta osasta verojaan - kunhan samalla äänellä saadaan avioliittolaki pidetyksi sukupuolitettuna ja äänestetty poliitikko on "jämpti". Esimerkiksi Suomessa [kokoomus]ta äänestävät todella monet ihmiset, joiden etuja vastaan kokoomus käytännössä toimii. (...)
(nettipäiväkirja 20.08.2012) Uuh. [IRC] nakertaa joskus tosissaan uskoani humanismiin ja [tasa-arvo]on. On oikeasti raskasta nähdä, miten muuten ihan fiksut ihmiset hyväksyvät sen, että henkilöiden oppaaminen, potkiminen, bannaaminen ja kaikki sellainen on kiinni ihan henkilökemioista ja yhteisön jäsenten vakiintumisesta, eräänlaisesta senioriteetista, ja toteavat vain: "näinhän tää toimii, miks whineet?" Ei toimi, kuulkaas. Se, että ihmiset eivät ''uskalla'' riitauttaa kanavastatuksiin liittyviä asioita, ei osoita systeemin toimivan vaan lähinnä, kuinka useimpien mielestä ongelmia ei ole, jos ne eivät näy. (...)
(nettipäiväkirja 14.08.2012) Tulin törmänneeksi [Bitcoin]iin vaihtovälineenä (rahana). Koska tällaisten projektien lanseeraajat haluavat toimivan markkinan, he haluavat ihmisten mahdollisimman paljon luottavan vaihtovälineeseen ja siksi Bitcoiniin liittyvä dokumentaatio on ärsyttävää lukea (joskaan ei ollenkaan niin paha kuin monien muiden digitaalisten valuuttojen). Liittymättä nyt varsinaisesti Bitcoinin ongelmiin yksityisyyden ja jäljitettävyyden suhteen, totean että sen peruslähtökohta, tasainen rahan deflaatio, on epäilyttävää koska: (...)
!!! Elokuu (...)
Tajusin, että jos haluaa estää [osuuskunta]a päätymästä markkinoille, tarvitsee säännöissä estää ainakin kaksi asiaa. Ensimmäinen näistä on hyvin tiedossa, mutta toinen on salakavalampi. (...)
Sain vähän aikaa sitten kuulla, että yllättävänkin moni ei muuta vanhempiensa luota omaan asuntoon vaan yhteen jonkun kanssa (osalla yhteen muuttajista tosin toinenkin osapuoli muuttaa samalla vanhempiensa luota). Tämä on merkittävää siksi, etten ole tajunnut, kuinka paljon on ihmisiä, varsinkin nuoria, joilla ei ole koskaan ollut kokonaan omaa kotia. Toisaalta näyttää myös siltä, että mitä vähemmän ihmisellä on ollut kokonaan omia koteja, sitä suurempi kynnys hänellä on niitä hankkia. (...)
Aaaah, ehdin viikonloppuna vihdoinkin koodata pitkästä aikaa. Sain aikaiseksi ensimmäisen (aika säälittävän) prototyypin [kv:n tekstipeli]stä, jota tässä on suunniteltu, öö, noin neljä vuotta. :) Toteutettuna on em. sivun kohta "maailmanmalli" (alustavasti) sekä kirjanpito siitä, mikä IRC-käyttäjä ja -kanava vastaa mitäkin oliota tässä maailmassa. (...)
Minun piti puhua [jatkeenvälitystyyli]stä (''continuation passing style''), mutta teinkin tällaisen komennon, jolla voi hakea google-käännöksiä: (...)
Keksin, että [yhteisö]llisyyttä syntyy (ainakin) 3 syystä. (...)
Keksin hyvän vastauksen melkein kaikkiin rasistisiin kommentteihin: (...)
Sarjassamme "sanotaanpa itsestäänselvyyksiä, koska kaikille ne eivät kumminkaan ole itsestään selviä": (...)
Jessus, osuin jo ''toisen'' kerran Viljamin, Kärsämin ja Torson kirjoituksiin (http://operaatio-kaappi.webs.com/tiedot.htm). Tässä loistava esimerkki nettiluovuudesta. Erityisesti minua viehättää tekstissä se, että päähenkilöihin viitataan sekaisin nimillä, sanalla "tyttö" sekä sanoilla "nuorin" ja "vanhin". Voi kuluttaa mukavasti aikaa yrittämällä päätellä, kuka on kuka. (...)
Ah, olin eilen pitkästä aikaa Yligon go-illassa (ne ovat keskiviikkoisin Kaislassa). Kyllä [go] on sentään paras kahden pelaajan täydellisen informaation [nollasumma][peli]. (...)
Ohhohhoh, millaista läppää AYY:n Aino-tiedotuslehdestä löytyy. Kunpa tämä menestys-Suomi voisi olla samalla "kukaan ei jää pulaan" -Suomi. Myönteinen alku on tietysti se, että myös monet nuoret pyrkyrit kannattavat [kansalaispalkka]a ja muita tärkeitä rakenteellisia uudistuksia. (...)
Ah, sainpas korjatuksi melko pitkään rikki olleet RSS- ja muutoslistaukset. Kyseessä oli bugi, jonka olin vahingossa palauttanut taustalla olevaan [worddiff]-skriptiin. Ilmeisesti olin vahingossa kopioinut sen jostain työhakemistosta, joka ei ollut ajan tasalla tjsp. (...)
Olen kiinnittänyt huomiota siihen, miten paljon merkitsee, kenelle sanon ensimmäisenä kaiken satunnaisen, joka tulee mieleen. En siis tarkoita puhetta, joka on syytä sanoa jollekulle; tarkoitan kaikkia sellaisia mainintoja, jotka voi sanoa kenelle vain jonkinlaisen keskustelun virikkeeksi. Esimerkiksi hauska artikkeli, jokin, mitä on oppinut itsestään, tai mitä on tapahtunut vähän aikaa sitten. (...)
(nettipäiväkirja 08.07.2012) Tänään poikani riitelivät siitä, kumpi saa keinua keinussa pidempään. Eilen molemmat olivat tyytyväisiä ja vaihtoivat vuoroa rauhallisesti, mutta tänään molemmat olivat sitä mieltä, että toinen oli saanut jo ''paljon'' enemmän, eivätkä suostuneet näkemään etua siinä, että toisen keinumisoikeuksiin suhtautuisi hövelisti. Ja, kuten usein ihmisten välillä käy, jos toinen on sovinnollinen, ottaa toinen hyväksikäyttäjän roolin: jos yksi yrittää toimia reilusti toiveenaan vastavuoroisuus, toinen käyttää hyväkseen joustovaran ja jättää toisen nuolemaan näppejään, ihan niin kuin [vangin dilemma]ssa. (...)
(nettipäiväkirja 15.07.2012) En tajua, miksi moniajavien graafisten käyttöjärjestelmien [käyttöliittymäsuunnittelu] ei ota huomioon sitä, että koneen ollessa kuormittunut (tai netti- tai oheislaiteyhteyksien ollessa hitaita) ohjelman saama syötevirta ei edusta tarkalleen käyttäjän toimien aikasarjaa. Kun kone on ylikuormittunut, tapahtuu tyypillisesti kaksi asiaa: (...)
(nettipäiväkirja 02.07.2012) Yksi elämänarvoni on usein jäänyt mainitsematta, kun olen puhunut perustavanlaatuisemmista asioista, sellaisista kuin [oikeudenmukaisuus], [yleinen elämänohje] ja [mihin oikein pyrin]. En tiedä, miksi tätä arvoa pitäisi kutsua, mutta olkoon vaikkapa [hurjuus]: halu ja taito elää palaen, vahvasti, kokeilla asioita, himoita, olla haluttu, tosissaan yrittää eikä vain teeskennellä yrittävänsä, altistua, ottaa riski epäonnistumisesta ja ottaa vastaan onni ja kipu, [rakkaus], huuma ja pettymys. Hurjuudeksi kutsun kaikkea sitä, kun on oikeasti mukana ja tuntee voimakkaita tunteita, iloitsee ja suree, raivoaa ja pysähtyy miettimään; sitä, kun on oikeasti oma itsensä ja omassa elämässään läsnä. (...)
!!! Elokuu (...)
Mistä helvetistä on tullut termi [huomiohuoraus]? Mitä siinä huorataan? Miksi se on säälittävää? Onko blogin kirjoittaminen huomiohuorausta? Onko presidenttiys? Se, että julkaisee avoimen lähdekoodin ohjelmia? Se, jos kirjoittaa tieteellisen artikkelin kiinnostuksesta eikä rahan vuoksi? Miten ihmeessä [mielenosoitus]ta voi pitää huomiohuoraamisena? Ihan kuin tämä olisi termi, jolla ne, jotka eivät uskalla tehdä jotain, kritisoivat niitä, jotka uskaltavat. (...)
Yksi asia, jota olen miettinyt paljon ja josta haluaisin kirjoittaa, on se, miksi [iskemispeli]ssä ihmisten tosiasiallinen suosittuus (mitattuna esim. kiinnostustaan osoittavien määränä) ei näytä lisäävän juurikaan suosittujen itsevarmuutta. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kaunis tyttö, joka saa koko ajan viestejä deittipalstalla, ei yleensä tunne valinnanvaraansa juurikaan suuremmaksi kuin keskiverto poika, joka silloin tällöin tekee tuttavuutta tyttöihin ja lähes yhtä usein tulee torjutuksi. (...)
Keksimme loistavan koulutuspoliittisen ratkaisun! Mutta ensin pitää selittää, mikä se ongelma on. Ongelma on se, että on liikaa ihmisiä, jotka hakevat ensisijaisen opiskelupaikkansa lisäksi varmuuden vuoksi opiskelemaan paikkoihin, jotka eivät kiinnosta heitä kovin paljon, jolloin nämä hakijat vievät (ollessaan hyviä) paikan oikeasti kiinnostuneilta opiskelijoilta ainakin siksi aikaa, kunnes pääsevät siihen oikeasti haluamaansa opiskelupaikkaan. Olisi kaikkien kannalta parempi, jos ihmiset tekisivät töitä, kunnes pääsevät oikeasti mieleisiinsä opiskelupaikkoihin, mutta minkäs teet. (...)
Olen etsiskellyt viime päivinä lapsille pelejä, joissa on tasoeditori - ja koodaillut pygamella omaa. Tasoeditori pystyy saamaan melko yksinkertaisestakin pelistä vapaan, tutkiskeltavan asian. Tehdyillä tasoilla ei tarvitse olla edes paljonkaan tekemistä pelin kanssa tai olla haastavia; se, että niitä pystyy pelaamaan herättää ne joka tapauksessa henkiin vähän niin kuin nukkekodin herättää tarina siitä, mitä siellä tapahtuu. (...)
En tiedä, millaisia teidän työpaikkanne keskimäärin ovat olleet, mutta minun kokemukseni on tämä: mitä parempaa työtä firma tekee (ja mitä osaavampia sen työntekijät ovat), sitä huonompia palkkoja siellä maksetaan. Tämä ei johdu siitä, että firmat tahallaan maksaisivat huonommin hyvästä työstä, vaan siitä, että firmalla joko on ''vakiintunut asema'' tai se ''toimii hyvin'', muttei koskaan molempia yhtaikaa. Vakiintunut asema tuo rahaa, laatu taas hyviä tuloksia. Niinpä hyviä tuloksia tekevällä firmalla ei ole rahaa. (...)
On uskomatonta, miten täynnä kulttuurillisia oletuksia meidän maailmamme on. Muistin juuri, että okc:n yhdessä data-artikkelissa (jota en jaksa etsiä, lisää täällä: http://blog.okcupid.com/) todettiin, että "yllättävää kyllä, rintalihasten esittely on kannattavaa (miehelle), mutta tietenkin vain siinä ikäluokassa, jossa ulkonäkö on miehen ensisijainen houkuttavuuden syy; ylipäänsä kannattaa korostaa sitä, mikä itsessä on parasta." (...)
Työhön liittyvää kommunikaatiota on ainakin kahdenlaista: sitä, että dokumentoidaan kunnolla, mitä on tehty, ja yritetään linkittää tämä tieto relevanteista paikoista; ja sitten sitä, että tehdään asioita "yhteistyössä" eli keskustellaan, yritetään pysyä perillä siitä, mitä muualla tapahtuu, ja annetaan aina yhteistyökumppaneille tilannepäivityksiä. (...)
Pride-kulkueesta tuli mieleen... siellä olisi ollut taas tarjolla paljon ryhmiä, joiden jäseniksi voisi tunnustautua: biseksuaalit, polyamoristit, roolipelaajat, liberalistit, vihreä ja piraattipuolue, sukupuoleltaan määrittämättömät, kivusta kiihottuvat, alistavasta suhteesta pitävät... isoista ikäeroista tykkäävät eivät tosin taida järjestäytyä, nuoret eivät siksi, ettei ole tarvetta, vanhat siksi, etteivät kehtaa. (...)
Pikalinkit: