Tajusin, että jos haluaa estää osuuskuntaa päätymästä markkinoille, tarvitsee säännöissä estää ainakin kaksi asiaa. Ensimmäinen näistä on hyvin tiedossa, mutta toinen on salakavalampi.
Ensinnäkin osuuskunnan yritysmuodon vaihdos pitää estää tai tehdä hankalaksi edellyttämällä esim. 90% enemmistöä yleiskokouksessa (tai kahdessa peräkkäisessä yleiskokouksessa) asian vahvistamiseksi. Jos osuuskunnan osuudet muutetaan osakkeiksi, osuuskuntaan ei voi liittää enää uusia jäseniä muuten kuin osakeanneilla ja paljon osakkeita hankkiva jäsen voi kasvattaa äänivaltaansa. Koska osakkeita myydään ja ostetaan, osakkaille syntyy intressi, että yrityksen arvon pitäisi kasvaa.
Mutta yritysmuodon vaihdos ei ole ainoa reitti. Osuuskunta voi myös myydä omistuksiaan, ja sitä kautta olennaisia osia osuuskunnan toiminnasta voi päätyä yksityisille markkinoille. On tietysti ilmeistä, ettei kannata vain myydä alihintaan omaisuuttaan, mutta entä jos sitä siirretäänkin tytäryhtiöille?
Tätä varten ehdotan, että ainakin osuuskunta-aatetta noudattavissa osuuskunnissa liiketoimintojen siirtäminen eri yritysmuodon tytäryhtiöille vaatisi samanlaisen hyväksynnän kuin yritysmuodon vaihdos. Näin estetään se, että liiketoiminta päätyy ensin tytäryhtiöön ja sitten myydään pois.
Mikä on sitten minun mielestäni oikea ja terve tapa osuuskunnan omistuspohjan vaihdokseen? Se on se, että vanhat jäsenet luopuvat osuuksistaan ja uudet hankkivat niitä toisistaan riippumatta.