(nettipäiväkirja 15.08.2014) Hiphei, kiitos Otsolle innostavasta "mitä minä haluan" -blogimerkinnästä (http://otsokivekas.fi/2014/08/loki-paiva-20-mita-mina-haluan/)! Olenhan toki aika paljon harrastanut itsedokumentointia, täällä lukee esimerkiksi millainen [minä olen] ja [mihin oikein pyrin], mutta tämä on vähän uusi näkökulma, josta en ole oikeastaan tullut juurikaan kertoneeksi itsestäni. Ja että siitä voisi olla vielä hyötyäkin? Mahtavaa, joskin Otson blogia ehkä lukee vähän useampi sellainen, joka oikeasti tietää, kuka blogin kirjoittaja on. :) (...)
(nettipäiväkirja 19.08.2014) Sekä vapaaehtois- että bisnesorganisaatioissa törmää aina joskus ilmiöön, että vastuuhenkilöt kuittaavat jonkin keskustelunaloituksen, aloitteen tai kritiikin sillä, että "tästä asiasta on puhuttu jo". Tähän on usein ihan hyvä syy, joka on se, että kyseinen asia saattaa puhuttaa suhteettoman paljon tärkeyteensä nähden, jolloin vastuuhenkilöiden aikaa kuluu liian paljon "saman keskustelun" käymiseen uudelleen ja uudelleen. Mutta perustelu on silti huono. (...)
(nettipäiväkirja 12.08.2014) Useimmille ihmisille on melko helppoa saada läpi ajatus, että [vapaus] on tärkeä asia. Varsinkin, jos vaivautuu tarkentamaan, millaisesta vapaudesta puhuu, saa yleensä vastakaikua. Esimerkiksi en tiedä ketään, joka vastustaisi sitä, että ihmisen pitää saada liikkua valvomatta siten kuin haluaa, niin kauan kuin se ei loukkaa muiden vapauksia esimerkiksi yksityisyyteen. Useimpien mielestä ihmisten pitää myös saada ajatella sellaisia asioita kuin haluavat (jotkut tekevät tähän tosin poikkeuksen pedofiilien kohdalle ja haluavat tehdä jo lasten seksuaalisesta ajattelusta rikoksen). Vielä yksi esimerkki laajasti hyväksytystä vapaudesta on se, että ihmisen pitää saada lopettaa työt, joiden vastiketta ei pidä riittävänä (orjuuskielto), ja tehdä keskenään esimerkiksi yhteistyösopimuksia. (...)
(Nettipäiväkirja) !!! Elokuu (...)
Tajusin tänään, että. Kun on olemassa semmoinen tietynlainen ihmistyyppi, joka arvostaa omin voimin pärjäämistä ja halveksii erilaisia ihmisten hyvään tahtoon perustuvia käytösmuotoja - tai ainakin suhtautuu niihin kyynisesti - niin keksin, mikä on ainakin joidenkin näiden ihmisten ajatusten lähtökohta. (...)
Hihi, sain aikaiseksi ensimmäisen yritykseni tehdä opetusvideoita :) (https://vimeo.com/104478230) Se on nopeaa, mutta yllättävän vaativaa. (...)
Jumituin kirjastossa hetkeksi lukemaan Pertti Tötön riemastuttavaa kirjaa ''Pirullinen positivismi''. Siinä oli mielenkiintoista ajankuvaa 70-90-luvun tieteenfilosofisesta keskustelusta sosiologiassa, mutta vielä parempi on kirjan keskeinen väite, joka minun tulkitsemanani on tämä: (...)
O Zimbra, Y U no säilytä kokouskutsuvastauksia muokattuun kokouskutsuun, jos sen aika ei muutu? Sen sijaan lähetät vanhoille osallistujille uuden kyselyn, haluavatko nämä osallistua kokoukseen, jonka kuvaus on muuttunut? (...)
Ai niin. [Maksuperustelaki] pitäisi myös uudistaa. Ja se onkin mielenkiintoinen, sillä sen periaatteet (ja niiden taustalla olevat arvot) koskettavat kiinteästi kysymystä siitä, kannattaako tuotanto järjestää valtiovetoisesti, markkinaehtoisesti vai anarkistisesti (ja missä tilanteessa). (...)
Vastasin EU:n kyselyyn "netti-innovaation" tukemisesta: [Public survey on Net Innovation for the Work Programme 2016-2017] (...)
Kun yleensä ilmaisuni on niin tekstipainotteista, niin nyt ajattelin tehdä iloksenne sarjakuvan. Muistakaa myös, että täällä on [Taika-Mario]! (...)
(Nettipäiväkirja) !!! Elokuu (...)
(nettipäiväkirja 25.07.2014) Olen parin viime vuoden mittaan usein valittanut sitä, kuinka monen firman valittu [metodologia] on dokumentoitu. Metodologialla on monta nimeä: parhaat käytännöt, (kokonais)arkkitehtuuri, "policy" eli käytäntö, Meidän Tapamme Tehdä Asioita (tm), metodologia, projektiohjeet ja niin edelleen, vain muutamia mahdollisia mainitakseni. (...)
Nyt tulee [Skrolli]in juttu [Linkki]-resurssikeskuksesta: [ohjelmointia lasten ehdoilla]. (...)
Toteutin sivujen uudelleennimeämisen. Tämän olisi tarkoitus olla ratkaisu siihen, että nettipäiväkirjamerkintöjen otsikot ovat wikin kannalta huonoja. Olin ratkaissut yhden ongelman (sen, että kuvaava otsikko nostaa suorituspaineita) mutta tuottanut toisen (sen, että tärkeisiin merkintöihin osoitetut linkit ovat täysin älyttömän nimisiä). Ajattelin, että tämän voisi saada toimimaan niin, että päiväkirjamerkinnät tehdään ensin merkityksettömillä nimillä mutta uudelleennimetään järkeviksi, jos niille tulee enemmän käyttöä, erityisesti sisäänvieviä linkkejä. (...)
(nettipäiväkirja 28.07.2014) Joskus on aavemaista, kuinka samanlainen on (stereotyyppisten) tietokonepelien (kliseinen) arvomaailma ja keskiajalta renessanssiin vallinnut ritarin moraalikoodi. Pitäisi selittää kunnolla, mutta lyhyesti sanottuna kyse on itsekunnioituksen rakentumisesta tietynlaisen, kanssaihmiset kategorisoivan moraaliteorian varaan: "viattomien puolella, vihollisia vastaan". (...)
Sain vihdoinkin aikaiseksi päivittää tuotossivuni. Se on hankalaa, koska siellä on kaiken maailman paketointeja ja dokumenttikonversioita ja koko automatiikan pitäminen ajan tasalla vaatii työtä. Mutta siis, nyt on julkaistu uudet tuotokset ja buildattu debian-paketit nykyistä distroa vasten jne. http://sange.fi/~atehwa/ (...)
Oooooooooo löysin muutamia vanhoja tekstejäni, joita en muistaakseni ole aiemmin julkaissut! Nämä [tarina]t ovat [Ururun matka] sekä [kelvottomat]. Ja olin muistanut hyvin kaksi nuotiotekemistä, nimittäin musiikin ja tarinat; mutta olin unohtanut kolmannen, nimittäin tosikertomukset. (...)
Aika usein taiteessa tuodaan esiin ajankohtaisia epäkohtia. Voisi jossain vaiheessa tehdä huvikseen taidetta, joka esittelee asioita, jotka ovat hyvin. Vaikkapa kollaasisarjan laneista. (...)
Huh, selvittiinpäs häistä. Vaikka järjestelyissä oli paljon sähläystä, asiat menivät loppujen lopuksi oikein hyvin, ja ilmeisesti ''jokainen'' [hääjärjestelyt]-sivun tavoitteista toteutui. (...)
No niin, nyt dokumentoin ja Debian-paketoin Unixgroupadmin-softan. (Katso [anarkistinen käyttöoikeudenhallinta], jos haluat tietää, miksi.) En ole pannut sitä valmiiksi tarjolle mihinkään, mutta sen voi tehdä itse asentamalla build-depit ja ajamalla dpkg-buildpackagea. (Pitäisi varmistaa, että saan ylipäänsä oman kotisivuni päivitysautomaatit toimimaan, niin voisin kokeilla tuota pakettien tarjoamista.) (...)
(nettipäiväkirja 12.06.2014) Keksin, että voisin dokumentoida, minkälainen hakemistohierarkia minulla on. Hyvien käytäntöjen levittäminenhän on hyvä käytäntö, ja minun mielestäni minun hakemistohierarkiani on hyvä käytäntö. (...)
(Nettipäiväkirja) !!! Elokuu (...)
Tykkään hirmuisesti, kun jonkin tuotteen dokumentaatiossa on mielipiteitä. Perustellut mielipiteet ovat asiantuntemuksen merkki, ja asiantuntemuksen tason pystyy arvioimaan tarkastelemalla perusteluita. (...)
Kun nyt aloin miettiä taas, miten toteuttaa [anarkistinen käyttöoikeudenhallinta], innostuin toteuttamaan pienen SUID-ohjelman, jolla käyttäjät voivat omatoimisesti pitää yllä /etc/group -tiedostossa olevia ryhmiä. Ajattelin tehdä tähän vielä debian-paketoinnin, mutta se on nytkin ihan asennuskelpoinen: (...)
Aikoinani toteutin kieliteknologian laitokselle uudenlaisen käyttäjäoikeuksien hallintoprosessin työvälineet. Tämä [anarkistinen käyttöoikeudenhallinta] oli kyllä oma ajatukseni muutenkin. (...)
Hih, ei pitäisi koskaan alkaa tehdä jotain addiktiivista ohjelmointihommaa... Kaivoin [Lambda ry]:n tapaamista varten netistä viime postauksessa mainitsemani Tron-tekoälyjen testausjärjestelmän ja olen jatkokehittänyt sitä. Työn tulokset ovat saatavilla suoraan versiohallinnasta (http://members.sange.fi/~atehwa/vc/prod/tronserver/) ja dokumentaatio on täällä: (...)
Tajusin vähän aikaa sitten, että meidän listavaaleissammekin olisi kehittämistä. Suhteellinen edustus on mahtava juttu, mutta nykyaikana puolueiden poliittinen heterogenia kasvaa koko ajan, ja sen vuoksi myös puolueen sisäiset tulokset saavat koko ajan suuremman merkityksen. Minulle on usein erittäin tärkeää, että äänestämistäni puolueista menee läpi nuoria ja fiksuja ehdokkaita eikä vanhoja järjestöjyriä, joiden arvomaailma on kaukana omastani. (...)
Viritän huomista varten pystyyn Tron-serveriä, johon yhteyttä ottamalla ihmiset voivat laittaa ohjelmat pelaamaan Tronia keskenään (periaatteessa siis sama kuin http://members.sange.fi/~atehwa/vc/r+d/satunnaista/tron-tekoaly mutta hajautettuna). Tähän oli hyvä softa, koska Googlen tekoälykilpailuun (http://tron.aichallenge.org) oli toteutettu serveri, jolle voi lähettää omia ohjelmiaan, mutta vielä parempikin oli tarjolla, johon botit vain ottavat yhteyden TCP:n yli. (...)
Jeee! Scratchiin on tullut tapa luoda ohjelmallisesti lisää hahmoja ("klooneja"). Nyt kunnon pelien tekeminen helpottuu miljoonasti. http://scratch.mit.edu/ (...)
Pikalinkit: