Tajusin vähän aikaa sitten, että meidän listavaaleissammekin olisi kehittämistä. Suhteellinen edustus on mahtava juttu, mutta nykyaikana puolueiden poliittinen heterogenia kasvaa koko ajan, ja sen vuoksi myös puolueen sisäiset tulokset saavat koko ajan suuremman merkityksen. Minulle on usein erittäin tärkeää, että äänestämistäni puolueista menee läpi nuoria ja fiksuja ehdokkaita eikä vanhoja järjestöjyriä, joiden arvomaailma on kaukana omastani.
Puolueen sisäiseltä kannalta suomalainen listavaalitapa on käytännössä FPTP eli siinä on kaikki esim. yhdysvaltalaisista presidentinvaaleista tutut taktikointiongelmat. Pahin näistä on "favourite betrayal" eli se, että ei voi äänestää suosimaansa ihmistä, koska tällä ei ole mitään mahkuja mennä läpi.
Järjestelmää pystyisi esimerkiksi korjaamaan sillä, että muutettaisiin listavaali lähemmäs hyväksyntä-äänestystä siten, että saa äänestää useampaa ehdokasta. Listojen kannalta sinulla on vain yksi ääni, joka jakautuu (tasan tai suhteessa) kaikille puolueille, joiden ehdokkaita olet äänestänyt, mutta listan sisällä äänesi menee jokaiselle äänestämällesi ehdokkaalle. Näistä valitaan sitten eniten ääniä saaneita N kappaletta suhteellisen edustusperiaatteen mukaan.
Paremmin toimivia, mutta jonkin verran monimutkaisempia tapoja on, kuten reweighted range voting (uudelleenpainotettu pisteytysäänestys, http://www.rangevoting.org/RRV.html).