Tajusin tänään, että. Kun on olemassa semmoinen tietynlainen ihmistyyppi, joka arvostaa omin voimin pärjäämistä ja halveksii erilaisia ihmisten hyvään tahtoon perustuvia käytösmuotoja - tai ainakin suhtautuu niihin kyynisesti - niin keksin, mikä on ainakin joidenkin näiden ihmisten ajatusten lähtökohta.
Nämä ihmiset yleensä tuntevat ainakin kaksi motiivia tehdä asioita: 1) ne asiat, joita tehdään vapaavalintaisesti jos sattuu huvittamaan (esimerkiksi autolla ajelu), joihin "oikeus" ansaitaan sillä, että pystyy järjestämään itselleen niiden edellytykset (kuten auton); ja 2) ne asiat, joita tehdään ikään kuin pakosta, jonkinlaisen rangaistuksen tai muun ikävän seurauksen pelossa (esimerkiksi se, että kierretään toisen oma piha).
Tästä puuttuu yksi hyvin keskeinen motiivi, nimittäin 3) asiat, joita tehdään siksi, että niistä on kaikille hyötyä. On aika paljon juttuja, joissa ei vain yksinkertaisesti kannata lopettaa yhteistyötä, koska siitä kärsivät kaikki. Jos ei tunnista tätä motiivia, saattaa luulla, että esimerkiksi hävinneiden tavaroiden palauttaminen, naapureiden kanssa juttelu tai ruoan lahjoittaminen nälkäisille ovat vain jonkinlaisia sinisilmäisen hyväntahtoisuuden osoituksia tai yhteisöllisen paheksunnan pelossa tehtyjä hyvistelyjä. Tosiasiassa kyse on kuitenkin ei-nollasummaisen tilanteen optimoinnista.