(nettipäiväkirja 19.11.2015) SSH is a very versatile tool that basically every Unix/Linux user knows and uses. However, the default setup of SSH is relatively conservative and leaves many extremely useful SSH features disabled. Here's a list of stuff almost every SSH user should find useful. (...)
(nettipäiväkirja 26.11.2015) Olen nyt niin monta kertaa laskenut lasten kotityöjaon (miten, katso [kotitöiden jako]) että tulin siihen tulokseen, että se kannattaa automatisoida. Varsinkin, kun sitä mieluusti kokeilisi erilaisia skenaarioita ja saisi nopeasti nähdä, mitä muutoksista seuraa. Joten toteutin tämän kotitöiden jakolaskurin Pythonilla. Sain samalla tilaisuuden opetella (lisää) NumPy:a, jossa on kivat matriisien ja taulukoiden aggregaattioperaatiot valmiina. (...)
(nettipäiväkirja) !!! Marraskuu 2015 (...)
Toiseksi nuorin lapseni teki [runo]ja. (...)
Tässä vielä toinen samanlainen tehtävä kuin eilisen (ks. [nettipäiväkirja 24.11.2015]): joukko-opilliset numerot. Tee ohjelma, joka ottaa komentoriviltä luvun ''n'' ja tulostaa lukujen 0..''n'' joukko-opilliset esitysmuodot, yhden luvun yhdelle riville. (...)
Minulla on huomenna läksiäiset vanhasta duunista. Tein sitä varten harjoitustehtävän (itse asiassa muutamankin, mutta dokumentoin vain tämän nettiin). (...)
Päivitetäänpä [poliittinen ohjelma] niin että siellä on nuo [37-vuotisjuttu]ni ehdotukset. (...)
(nettipäiväkirja 23.11.2015) Vielä yksi idioottimainen perustelu matalalle inflaatiolle on se, että koska inflaatio syö korkoja, se tekee vähemmän kannattavaksi lainata rahaa ja siten vähentää investointeja. Tosiasiassahan inflaatio tekee vähemmän kannattavaksi sekä lainata rahaa että olla sitä lainaamatta - se siis tekee ylipäänsä vähemmän kannattavaksi olla tekemisissä puhtaan rahan kanssa, toisin kuin tuotantovälineiden, jotka kyllä kuluvat mutta joihin inflaatiolla ei ole mitään vaikutusta. (...)
(nettipäiväkirja 19.11.2015) Unix has had its own ways to get remote graphical sessions for who knows how long. However, the X protocol doesn't really work very well over unreliable links, is quite bandwidth intensive, and behaves badly when X clients try to use X extensions such as shared video memory. (...)
Nyt kun mainostin jo moshia ssh:n korvikkeena, niin mainitaanpas, että toisen sveitsin armeijan linkkuveitsen, screen-ohjelman, parempia korvikkeita on myös olemassa: (...)
Hmm. Olen tässä fiksaillut reittiopas-komentoani, jolla saan komentoriviltä haetuksi reittejä reittioppaasta. Ja kun reittiopas on skriptaajan näkökulmasta huonontunut (esim. reittitaulukot on nykyään toteutettu stylesheeteillä ja div-elementeillä varsinaisten taulukoiden sijaan), tuli mieleen, pitäisikö oikein käyttää APIa kun sellainenkin ehkä on. Mutta sitä ei käytetäkään noin vain, ovat huolissaan tietokantakuormituksesta: (...)
Ihan mahtava ohjelmointikielivertailu! http://page.mi.fu-berlin.de/~prechelt/Biblio/jccpprtTR.pdf . Periaatteessa köyhempi kuin shootout (http://benchmarksgame.alioth.debian.org/), mutta mitattu myös kehitykseen menevää aikaa ja joka kielellä on monta toteutusta - erittäin arvokas kontribuutio siis, metodisista heikkouksista huolimatta. (...)
Emergentit asiat ovat omituisia. Niitä ei tavallaan ole olemassa, ne koostuvat vain yksinkertaisempien, keskenään vaikuttavien ilmiöiden yhteistoiminnasta. Esimerkiksi hiekkarannan raidat ovat emergentti ilmiö, joka syntyy hiekanjyvästen ja veden liikkeen keskinäisestä vuorovaikutuksesta. (...)
(nettipäiväkirja 14.11.2015) Nyt on jo aika pitkään, ainakin poliittisella puolella, nähty yrittäjyyden tukeminen ratkaisuna kaikkeen tai ainakin tärkeänä päämääränä. (En ole ihan varma, onko siinä järkeä: [pienyrittäjyys on tehoton yhteiskuntarakenne].) Käytännön ratkaisut, miten yrittäjyyttä sitten tuetaan, vaihtelevat ja niistä on monta näkemystä. Jotkut esittävät suoria yritys- ja innovaatiotukia, jotkut toimivan startup-sijoitusmarkkinan luomista (hyvä idis, mutta valtiovallalla on siinä aika vähän tekemistä), jotkut verojen alentamista kilpailukyvyn parantamiseksi, melkein kaikki yrittäjyyskoulutusta ja melkein kaikki byrokratian yksinkertaistamista. (...)
(nettipäiväkirja 09.11.2015) Kävelin läpi asematunnelista ja huomasin, että Jehovan todistajat jakelevat siellä esimerkiksi käytännön ohjeita nuorille. Yhteensä osat 1 ja 2 opuksesta ''Nuoret kysyvät -- käytännöllisiä vastauksia'' kattavat 600 sivua erilaisia vinkkejä siitä, miten pärjää elämässä. Vinkit ovat joskus kyseenalaisia: niissä esimerkiksi neuvotaan, miten pärjää paremmin vanhempien kanssa, mutta sivuutetaan se tosiasia, että vanhemmat eivät aina ole fiksuja ja kokeneita vaan saattavat hyvinkin laatia rajoituksia pikkumaisuuttaan tai siksi, etteivät jaksa miettiä. (...)
Repostataanpa täälläkin hyvin asiantunteva (mitä ilmeisimmin kokemukseen perustuva) kirjoitus siitä, mitä hankaluuksia Dockerin käytössä voi olla tuotantopalveluiden pyörittämisessä: (...)
(nettipäiväkirja 02.11.2015) Oikeistolaiset puolueet (ja toimijat) kampanjoivat usein sillä, että sääntelyä ja byrokratiaa pitää saada puretuksi. Kuitenkin sitten, jos oikeisto pääsee rauhassa päättämään asioista, byrokratia yleensä lisääntyy. Miksi? Koska oikeistolaiset eivät oikeasti halua purkaa kaikkea byrokratiaa, ainoastaan vapaan yrittäjyyden esteitä. Byrokratiaa, joka hankaloittaa yhteisten palveluiden käyttöä, oikeisto haluaa yleensä lisätä. (...)
(nettipäiväkirja) !!! Marraskuu 2015 (...)
(nettipäiväkirja 22.10.2015) Olen aina inhonnut ORMeja (object-relational mapper). TL;DR: voit käyttää ORMia tietojen päivittämiseen mutta älä käytä sitä kyselyihin. (...)
Olette varmaankin (tai toivottavasti) nähneet Wat-puheen? https://www.destroyallsoftware.com/talks/wat (...)
(nettipäiväkirja 23.10.2015) Tapahtumapohjaiset palvelimet (eli niin sanottu "asynkroninen ohjelmointi") ovat nousseet kovasti viime aikoina. Oikeasti tapahtumapohjaisuus on mahdotonta erottaa säikeistä, jos kieliympäristö (esim. Erlang tai Haskell) abstrahoi sen tarpeeksi hyvin. Kyseessä on oikeastaan kaksi erillistä kysymystä: 1) mikä on luonteva tapa ''kirjoittaa'' rinnakkaiskoodia ja 2) mikä on hyvä tapa ''toteuttaa'' se rinnakkaismalli, joka kielessä esitellään. (...)
Kiinnostuin, missä Java-kehitys nykyään menee. Javahan on minusta jo pitkään ollut kieli, jolla ei ole omaa ekologista lokeroa: se ei ole "paras ratkaisu" oikeastaan mihinkään. Mutta tiedän, että Java on pikku hiljaa muuttunut C++:n korvaajasta enemmänkin skriptikielten tehokkaammaksi kilpailijaksi. Suorituskyky tietysti riippuu siitä, mitä kielellä tehdään; ja muutenkin sen varsinainen mittaaminen tuottaa aika usein yllätyksiä: http://benchmarksgame.alioth.debian.org/u64q/scala.html (...)
Tänä aamuna keskimmäinen lapseni sanoi: "tee yksipyöräisellä pyöräilevä apina - merkkigrafiikalla!" No voe tokkiisa: (...)
(nettipäiväkirja 19.10.2015) Olin tänään Pycon Finland -tapahtumassa. (...)
Totesin, että [mikroruno]ni ovat oikeastaan aika usein jonkinlaisia aforismeja -- ainakin silloin, kun yritän tehdä niistä kokonaisia eikä sellaisia, että ne viittaavat johonkin laajempaan kokonaisuuteen. Joten tuli mieleen, että ehkäpä netissä on paljonkin mielenkiintoisia aforismeja. Googlasin. Ei olisi kannattanut. (...)
Tänään vanhoista innovaatioista oli taas paljon iloa :) (...)
Lisää systemd-keskustelusta, tällä kertaa metakeskustelua: http://uselessd.darknedgy.net/ProSystemdAntiSystemd/ (...)
(nettipäiväkirja) !!! Marraskuu 2015 (...)
Yritän kirjoittaa Skrolliin jutun siitä, millainen on [Internetin hallintomalli]. Ei ihan pikku homma? (...)
(nettipäiväkirja 23.09.2015) Tietänette, että on olemassa klassinen väite, että koulutus, sivistys tai fiksuus tuo hyvin palkatun ammatin. Tulimme ajatelleeksi vähän aikaa sitten, että kyseessä taitaa olla perinteinen korrelaation selitysvirhe, korrelaation luuleminen syy-seuraussuhteeksi. (...)
Mahtavaa. Joku on jaksanut väsätä MtG-keräilykorteista Turingin koneen toteuttavan kombon. Jee... http://www.toothycat.net/~hologram/Turing/index.html (...)
Minna Sundbergin ''Stand Still. Stay Silent'' -sarjis vaikuttaa tosi hyvältä alun perusteella. Sitä voisi tukea jotenkin taloudellisestikin. Viime luova projekti, jota muistaakseni olen tukenut, on Aavepyörä. Jotain Gunnerkrigg Courtia voisi tietysti myös... (...)
(nettipäiväkirja 23.09.2015) Jatketaan vielä talousteemoilla ([koulutuksen ja tulotason yhteys]). Luen yleensä taloustieteellistä tutkimusta yhteiskunnallisen hyvinvoinnin näkökulmasta ja jonkin selvittelyn ohessa, kuten esimerkiksi etsiessäni matalan inflaation hyötyjä (niitä ei muuten ole, paitsi sijoittajien/säästäjien etu). Mutta yksi tilastollinen riippuvuus on pistänyt silmään, koska se on tullut vastaan monessa artikkelissa - vaikken olekaan sitä ollut etsimässä. (...)
Kirjoitimme tyttäreni kanssa hyödyllisen jatkokertomuksen: (...)
Jaahas, [varpushaukka] oli löytänyt jostain hienoja, laskennan teoriaan liittyviä [runo]ja: http://www.cs.brandeis.edu/~mairson/poems/poems.html (...)
[Mikroruno]kokeiluni on edennyt ihan kohtalaisesti, ja olen taas muistanut, miten kivaa on blogata aiheista, jotka eivät ole vakavia. Haluaisin tosi paljon saada [mikroblogi]ni osaksi tätä blogia, mutta sitten pitäisi tehdä paljon paremmat kuvien lisäys- ja käsittelyominaisuudet [WikiWiki]in. (...)
Tässä on vielä pieni uudelleensanoitus lastenlaulusta: (...)
(nettipäiväkirja 14.09.2015) Itse asiassa vielä paljon mielenkiintoisempi kuin [versionhallintapohjainen tehtävälista] on ajatus siitä, että hoidetaan koodikatselmointi muutamalla skriptillä versionhallinnassa. Omituista kyllä, en ole löytänyt tällaista systeemiä muualta. Olisikohan jopa kehittämisen arvoinen? (...)
Tuttavapiirissäni on viime aikoina tuhahdeltu vapaaehtoisille palkastaluopumisille, joita jotkut hyvätuloiset (ja nyt viimeksi kansanedustajat) ovat jaelleet itselleen. En itse oikein osaa suhtautua niihin mitenkään. Ne ovat tietysti aika symbolisia muutoksia, mutta kuitenkin ystävällisiä eleitä. Jos ne olisi tehty ilman odotuksia jonkinlaisesta vastineesta (kuten kiitollisuudesta tai yhteiskuntarauhasta), niin en oikeastaan osaa nähdä niissä ainakaan mitään vikaa. Firmajohtajan tapauksessa ei tietenkään ole mitään erityistä hyötyäkään siitä, että raha jää firmalle eikä kulkeudu johtajalle. (...)
Taas kaksi asiaa, joista kirjoitan jos/kun ehdin: [ensimmäisten tulonlähteiden vaikutus mentaliteettiin] ja [sosiaaliset ja tekniset tekijät ohjelmistojen lisäarvossa]. (...)
(nettipäiväkirja 09.09.2015) Tein koulutusta varten yksinkertaisen, [git]iin integroidun issue tracking -järjestelmän (jee, kyllä kannatti?). Koulutuksessa sitten puolestaan erään koulutettavan mielestä tämä oli oikeastaan ''hyvä'' idea, joten aloin etsiä jotain kunnollista vastaavaa. Minua ei oikeastaan kiinnosta uudelleentoteuttaa issue trackereiden toiminnallisuutta, kunhan demosin, että tässäkin on kyse enemmän käytäntöjen muodostamisesta kuin työkaluista (tai [ohjelmistoratkaisu]ista). (...)
Selvitellessä, onko jokin [versionhallintapohjainen tehtävälista] jo olemassa, tuli myös vastaan http://todotxt.com/ . Mutta itse en ole tarvinnut sellaista, koska tämä wiki sisältää jo oman [TODO]ni (ja muitakin, esim. [varpushaukan TODO]). (...)
Olen ottanut selvää [docker]ista (https://docs.docker.com/) välineenä softan laadunvarmistukseen. Käytännössä ajan ohjelmistoani dockerilla pystytetyssä testiympäristössä nähdäkseni, että sen kaikki riippuvuudet on varmasti dokumentoitu ja niiden asennus automatisoitu oikein. (...)
Pikalinkit: