(toiminnot)

hwechtla-tl: Oikeistolaisuus ja sääntely

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


(nettipäiväkirja 02.11.2015) Oikeistolaiset puolueet (ja toimijat) kampanjoivat usein sillä, että sääntelyä ja byrokratiaa pitää saada puretuksi. Kuitenkin sitten, jos oikeisto pääsee rauhassa päättämään asioista, byrokratia yleensä lisääntyy. Miksi? Koska oikeistolaiset eivät oikeasti halua purkaa kaikkea byrokratiaa, ainoastaan vapaan yrittäjyyden esteitä. Byrokratiaa, joka hankaloittaa yhteisten palveluiden käyttöä, oikeisto haluaa yleensä lisätä.

Mitä byrokratiaa meidän melko tuore oikeistohallituksemme onkaan ehdottanut lisättäväksi? Päivähoitopaikkaa ei voisi enää vain hakea, vaan pitää osoittaa, ettei vietä päiviään kotona. (Miten muuten työttömiltä työnhakijoilta voitaisiin evätä lasten päivähoito?) Lukukausimaksuista on puhuttu - ne vaativat vastineekseen stipendijärjestelmiä, joissa on monimutkainen arviointi- ja hyväksyntäbyrokratia. Nyt koululaisten iltapäivätoiminnen maksuja on ehdotettu korotettaviksi, ja vastineeksi - arvannette jo - ehdotetaan, että iltapäivämaksujen alentamiseksi tai poistamiseksi pitää olla jokin järjestelmä. Tähän mennessä iltapäiväkerhoihin on ilmoittauduttu ja siitä on vain tullut tuloista riippumaton lasku.

Ylipäänsä tulee sellainen olo, että oikeistopuolueet ovat oikeasti kykenemättömiä vähentämään byrokratiaa. Ehkä heillä on hirmuisen vahva tunne siitä, että ainoa syy pyrkiä pois köyhyydestä on se, jos köyhyys on epämiellyttävää. Sellaisesta lähtökohdasta voisi olla järkevää, että köyhyydestä tehdään mahdollisimman epämiellyttävää, mikä näyttäisi olevan tällaisten byrokratiaa lisäävien uudistusten pointti.

Onnistuvatko oikeistopuolueet sitten vähentämään vapaan yrittäjyyden byrokratiaa? Ehkä, mutta osa tästä byrokratiasta on olemassa hyvästä syystä - nimittäin siitä syystä, että "vapaa" yrittäjyys ei saisi tarkoittaa vapautta ihan mihin tahansa: ei vapautta saastuttaa, miten huvittaa, ei vapautta kohdella työntekijöitä huonosti, ei vapautta perustaa yksityisarmeijoita eikä vapautta palkata murhaajia kilpailijoiden perään. Suomessakin on oikeasti oikeistohallitusten aikana pidetty norminpurkutalkoita, joissa on kerätty ihan kansalaisideoitakin siitä, mitkä säädökset ovat turhia. Tulos: turhia säädöksiä ei juurikaan ole.

Sääntelyä on tietysti mahdollista joskus yksinkertaistaa esim. yhdistämällä useampia normeja / tukijärjestelmiä / maksuja yhden järjestelmän ja laskentatavan alle. Mutta sellainen vaatii huolellista suunnittelua ja seurausten tutkimista: ei se ole sellainen asia, jonka voi luvata vaaleissa yksinkertaisella tokaisulla "sääntelyä on purettava".


kommentoi (viimeksi muutettu 02.11.2015 09:30)