(nettipäiväkirja 26.05.2014) Ajattelin mainita, että RDF:n ja relaatiotietokantojen ([miten RDF eroaa tietokannoista]) lisäksi on vielä ainakin yksi samanlainen, samanrakenteisen tiedon säilytystapa, nimittäin LDAP-hakemistot. Ja siinä, missä RDF:lle on tarjolla SPARQL ja relaatiotietokannoille SQL, on LDAP:llekin omansa, RFC4515 (http://tools.ietf.org/html/rfc4515). LDAP-filtterit vastaavat tosin lähinnä SQL:n where-lausetta (joskin niillä voi valita monen "taulun", siis luokan yli) joten siinä ei pysty tekemään monia asioita, olennaisimpana ehkä aggregaatit (yhteenvetofunktiot) ja join (liitos). (...)
(nettipäiväkirja 28.05.2014) Uskomatonta, millaisia asioita kehdataan myydä, kun kyse on tietohallinnosta, käyttäjät ovat asiantuntijoita ja asiakkaat ei-teknisiä. SAP lienee törkein esimerkki näistä, mutta esim. monet terveydenhuollon järjestelmät ja niiden pohjajärjestelmät (kuten mumps) ovat lähes yhtä hirveitä. Maksaako rahaa näistä? Ei missään nimessä! Ne vain kuluttavat työaikaa opetteluun antamatta kummoista lisäarvoa. (...)
(nettipäiväkirja 21.05.2014) Anteeksi nyt että mainostan vieläkin, mutta tää N900 on vaan uskomattoman hieno. Siinä on kaikki pikaviestitilit (kuten mese, fb, gtalk, voip, jabber, skype jne) yhdistetty siten, että puhelin osaa yhdistellä kaikista tuttujen läsnäolotiedot ja antaa lähettää viestejä yhteisellä käyttöliittymällä eri viestimiin. Ja tämä toimii niin, että N900 käyttää eri palveluiden avoimia rajapintoja - esimerkiksi fb, gtalk ja jabber ovat kaikki oikeasti [XMPP]-palveluita. (...)
(nettipäiväkirja 09.05.2014) Ylioppilaslehdessä 3/2014 oli mielenkiintoinen mutta yksipuolinen juttu ''Valta pelissä'', jossa eurovaaliehdokkailla peluutettiin neuroverkkopohjaista yhteiskuntasimulaattoria. Sanon juttua yksipuoliseksi siksi, että yhteiskuntasimulaatioissa (kutsutaan niitä peleiksi tai ei) on kaksi puolta: ne ovat sekä poliittisten teorioiden testausalustoja että poliittisia teorioita itsekin. Ylioppilaslehden jutussa oli keskitytty kokonaan siihen, miten simulaatiolla pystyy testaamaan poliittisia teorioita ja sivuutettu se, että simulaatio itse on poliittinen kannanotto. (...)
(nettipäiväkirja 23.05.2014) Nämä työvälineet, joilla saan [yhteystiedot tekstimuodosta kännykkään], osoittautuvat vuosi vuodelta kätevämmiksi. Palveluihin talletetuissa kontaktitietokannoissa on nimittäin semmoinen ongelma, että tiedot mätänevät pikku hiljaa: kun tietoa siirrellään eteenpäin järjestelmästä toiseen, kukin järjestelmä lisää tietoon omien tuonti- ja vientitoimintojensa bugien aiheuttamat virheet. On mielettömän kätevää, että tiedot ovat [raakateksti]formaatissa, joka on muuttumaton ja ikuinen. (No ok, jouduin kerran muuntamaan koko kontaktitietokannan merkistön iconvilla.) On myös mielettömän kätevää, että tiedot ovat versiohallinnassa, koska sillä tavoin ei synny epäselvyyttä, missä on talletettuna viimeisin, ajantasainen tieto. (...)
!!! Toukokuu (...)
Tein tällaisen skriptin IRC-lokien greppailuun, jottei tarvitsisi aina ottaa ssh:lla yhteyttä screeniin viestien katsomiseksi. Koodi ei ole erityisen tietoturvallista, koska se on joka tapauksessa salasanavarmistuksen takana. Tässä greplogs.php: (...)
Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että monet kokoomuslaiset kampanjoivat sillä, että ovat jollain tavoin asiantuntijoita tai "osaajia". Minua ärsyttää tämä. Se kuvastaa sitä, että kokoomuslaiset haluavat niiden ääniä, jotka eivät katso osaavansa päättää valtiollisista asioista ja haluavat siksi jättää asian toisten, ''asiantuntijoiden'' päätettäväksi. Ja se ärsyttää siksi, että todennäköisesti kokoomuslaiset ovat siinä oikeassa - suurin osa kansalaisista ei vain yksinkertaisesti katso osaavansa päättää. (...)
Hihi, yksi aiemmin duunissa väsätty palvelu on julkaistu. Kyseessä on Kata, tutkimusaineistokatalogi. Julkaisin siellä kokeeksi yhden oman tutkimusaineistoni: (...)
Tehdäänpä tulevia [peli]-iltoja varten [lista meillä olevista lautapeleistä]. (...)
Netissähän on kaikenlaisia harrastajien tietosivuja erilaisista aiheista. Lautapelien strategiaan ja taktiikkaan liittyvät tietosivut ovat kummallisia, koska niissä olevat neuvot ovat keskimäärin surkeita. Joskus törmää sellaisiin sivuihin, joiden väitteet ovat selvästi vääriä jo muutaman pelikerran kokemuksen perusteella. (...)
Tämän päivän ohjelmointikerhossa äänestettiin (käyttäen tietenkin [hyväksyntä-äänestys]tä), mitä peliä aletaan tehdä. Pacman voitti; tunnissa ehdimme koodata sitä näin pitkälle: (...)
!!! Toukokuu (...)
Toissapäivänä pidin taas ohjelmointikerhoa. Tässä muutamia tuloksena olleita ohjelmia. (...)
Huomasin, että PUA-henkilöt ja lemmenliemiä tekevät noidat ovat vähän samanlaisia: kummallekaan ei kelpaa olla tykättyjä muuten vain, vaan molemmat haluavat saada lempensä konstein ja keinoin. (...)
Yritän alkaa tehdä [Logo-itseopiskelumateriaali]a. Saa nähdä, ehdinkö. (...)
Tajusin, että lasten palvelinhan olisi loistava paikka virittää Tor-relay (https://www.torproject.org/docs/tor-doc-relay.html.en) ja parantaa siten nettiä kaikkien kannalta. (...)
On oikeastaan aika selvää, miksi [kansainväliset rikolliset ja talousliberalistit pitävät samoista asioista]: kansainvälinen rikollisuus on oikeastaan vapaakauppaa vietynä äärimmilleen, eli vapaakauppaa piittaamatta ihmisoikeuksista ([ihmisoikeudet]), laeista tai yhteiskuntavastuusta. (...)
Palvelimen ylläpitoharjoitukset ovat olleet katkolla, kun lasten palvelimeen tuli mystinen ongelma. Se osoittautui loppunjen lopuksi rikkoutuneeksi virtalähteeksi, mutta selvittelyyn kesti aika kauan -- jotenkin tietotekniikkaongelmien selvittelyyn aina kestää. Mutta nyt saatiin ainakin käydyksi läpi se perusasia, mitä pitää ''aina'' tehdä, kun ollaan oltu verkosta irti jonkin aikaa: sudo apt-get update, sudo apt-get upgrade. (...)
Tein kirjaston ideahippu-kilpailuun seuraavan ehdotuksen: (...)
Enigman ''Return to Innocence'' -biisin video on huomionarvoinen monellakin tapaa. Ensinnäkin tarinat ovat minusta jostain syystä koskettavampia, kun ne kerrotaan lopusta alkuun: alun ihanuus on se, ettei voi tietää, mitä tulee tapahtumaan, ja on jotenkin surumielistä katsoa ensin, mitä tapahtui, ja vasta sitten, miten siihen päädyttiin. Toteutumattomat mahdollisuudet täyttävät toiseen tapaan jo päätetyn tarinan kuin sellaisen, jota elää mukana. ([merkityksetön tarina 2], [mahdollisuudet eivät toistu]) (...)
Olen huomannut, että minua ovat alkaneet vähän ärsyttää sellaiset kirjoitukset, joissa peräänkuulutetaan positiivista asennetta. En ole varsinaisesti niitä vastaan, positiivisella asenteella kyllä pärjää paremmin kuin negatiivisella, mutta jotenkin minusta tuntuu, että meidän aikanamme kaikki ongelmat yritetään typistää yksilöiden asenneongelmiksi. (...)
(nettipäiväkirja 06.03.2014) Sain juuri tietää jotain hassua, jos nyt ei ehkä kovin yllättävää. Biologit (esim. Bruce Bagemihl), jotka tutkivat eläinten homoseksuaalista käytöstä, saavat työhönsä ylimääräistä haastetta siitä, että suurin osa eläinpopulaatioita tarkkailevista biologeista ei julkaise koskaan tuloksissaan homoseksuaalisesti käyttäytyviä yksilöitä ja pareja, vaan katsoo ne satunnaisiksi anomalioiksi. (...)
!!! Toukokuu (...)
Pitäisi kirjoittaa jotenkin siitä, että oikeastaan [ihmiset eivät tiedä kovin hyvin, mitä ajattelevat]. Mutta en ole saanut aikaiseksi tarpeeksi selkeää selitystä, mitä ajan takaa. (Ehkä tuo aihepiiri on jonkinlainen [autoreferentti] kirous?) (...)
Ainakin japanilaisessa ja yhdysvaltalaisessa kulttuurissa on mielenkiintoinen juonne: [kilpakumppanuus] ja sen ihannointi. En oikeastaan tiedä tätä muusta kuin näiden kulttuurien tuottamasta viihteestä. Ja sehän onkin oikea auktoriteetti esimerkiksi ihanteiden suhteen. (...)
Hmm. Olio-ohjelmoijat ovat keksineet hienon termin: ''dependency injection''. Tarkoittaa suunnitteluperiaatetta, että literaalit korvataan syöteparametreilla. Tämä on jotenkin pöhköä funktionaalisen ohjelmoinnin näkökulmasta (tai siis: liian itsestään selvää). (...)
Hassua, kun nykyään "Agile development" on yleisesti hyväksytty kaanoni. Tunnen itseni [vanha]ksi, kun muistelen aikoja, jolloin tätä termiä yritettiin määritellä ensimmäisessä wikissä: (...)
Pikalinkit: