(toiminnot)

hwechtla-tl: Negatiivisen nettoarvon ohjelmisto

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


(nettipäiväkirja 28.05.2014) Uskomatonta, millaisia asioita kehdataan myydä, kun kyse on tietohallinnosta, käyttäjät ovat asiantuntijoita ja asiakkaat ei-teknisiä. SAP lienee törkein esimerkki näistä, mutta esim. monet terveydenhuollon järjestelmät ja niiden pohjajärjestelmät (kuten mumps) ovat lähes yhtä hirveitä. Maksaako rahaa näistä? Ei missään nimessä! Ne vain kuluttavat työaikaa opetteluun antamatta kummoista lisäarvoa.

Nyt olen hikeentynyt eDirectory-nimiseen softaan. Se on LDAP-palvelin plus muuta. Siinä on vaikka minkälaista härpäkettä, mutta se ei suostu skeemavirheen tapauksessa kertomaan, mikä attribuutti tai syntaksi virheen aiheutti. Se ei myöskään osaa kertoa, jos jokin sääntö on mennyt vikaan. Sen sijaan siihen voi konfiguroida erilaisia raportointeja. Voi herrajumala sentään.

Elakim: Osuit just kahteen avainsanaan, jolla managerit saa ostamaan mitä tahansa paskaa. Syy siihen, että HY:llä ei aikanaan suostuttu ottamaan laajemmalti käyttöön RT:tä, oli se, että siihen ei saanut *konfiguroitua* *raportointeja*.

atehwa: Joo, ilmeisesti päälliköt ei usko, että ohjelma voi ihan oletuksena kertoa järkeviä asioita, ilman konfigurointia... Mitä RT:iin tulee, niin eikös sen tikettihakukäyttöliittymä ole konfiguroitava raportointityökalu? Tai voida myydä sellaisena?

Elakim: Niillä oli joku ajatus siitä, että ne halus jotain tiettyjä määrämuotoisia raportteja. Mulle ei koskaan tullut oikein selväksi. Toi Altiris SD:hän sinne hankittiin lopulta siksi, että se integroitui hyvin niiden Windows-työasemienhallintajärjestelmään, että tiketin tekijästä sai saman tien tiedon, millainen rauta ja mikä Windows niitten työasemassa oli. Mut nyt siitä loppuu tuki, niin pohtivat jotain uutta taas. Suhteellisen naurettavaa oli se, että vapaa softa sivuutettiin 90-lukulaisilla FUD-perusteilla tyyliin "ei voida luottaa, että softassa säilyy tuki hamaan tulevaisuuteen" - tuo siis oli ihan oikeasti siellä perusteissa, vaikka nyt ollaan siis joutumassa hommaamaan uutta softaa, koska /kaupallisen/ softan tuki päättyi yllättäen eikä suljettua koodia tietenkään pysty kukaan muukaan ottamaan ylläpitääkseen.

atehwa: Oo, miten loistava tilaisuus "I told you so" -kommenteille.

Elakim: Ei kun siis tää on vielä älyvapaampaa. Toi FUD oli peräisin vapaasofta-"selvityksestä", joka tehtiin /sen jälkeen/, kun oli todettu, että nykyinen kaupallinen softa on vaihdettava, koska sen kehitys loppuu.

kala: Ei se, Elakim, kyllä mitenkään ainoa syy ollut. Pikemminkin vain ilmentymä siitä oikeasta syystä. Oikea syy taas on se, että ei haluta pelkkää tikettijärjestelmää, vaan myös kaikenlaista automaatiota ja integraatiota (mm. nuo mainitsemasi tiedot työasemista ja asiakkaista, mutta lisäksi myös kaikenlaisia itsepalvelutyökaluja) - siis halutaan ITSM-ohjelma. Avoimen lähdekoodin ITSM-ohjelmia taas on käytännössä yksi (OTRS), jonka käytettävyys on varsin kehno (testasimme).

Ko. hankinnasta on muuten sanottava se, että tike voisi ostaa myös paketin, jossa tulee kaikki tarpeellinen, vaikka se "kaikki tarpeellinen" olisi kasattu ihan unix-filosofian mukaisesti yhden asian hyvin tekevistä erillisistä (avoimen lähdekoodin) ohjelmista. Että ei se mammuttimaisen, kaupallisen softan hankkiminen ole mikään periaatekysymys. Tuollaista kauniisti modulaarista asiaa meille kukaan vain tuskin myy. Ehkä jokin pienempi toimittaja voisi, mutta todennäköisesti siinä hankintalainsäädäntö aiheuttaisi ongelmia (tosin siitä mun pitäisi olla hiljaa, kun en tunne asiaa juurikaan). Luulen myös, että sellaisen ostaminen vaatisi hankkijoilta enemmän osaamista (ja ehkä myös intoa lähteä sille tielle).

Olen samaa mieltä, että taustalla (siis siinä, että halutaan nimenomaan ITSM-järjestelmä) on kummallinen (ja ainakin mulle sekä vieras että arveluttava) ajatusmaailma, mutta ei se aivan niin yksioikoista ole, että avointa lähdekoodia jotenkin kategorisesti vastustettaisiin (uusi käyttäjähallinnon softahan perustuu kai pitkälti avoimeen lähdekoodiin teknologioihin).


kommentoi (viimeksi muutettu 30.07.2014 22:37)