(nettipäiväkirja 20.02.2015) [Unixia lapsille] -projektin sijaan olen viime aikoina tehnyt lapsilleni tehtäviä. Näiden tehtävien pointti on milloin mikin, mutta oikeastaan niiden ''yhteinen'' tarkoitus on tutustuttaa lapsia uusiin alueisiin eli antaa virikkeitä, ja sen lisäksi vain yksinkertaisesti viettää mukavaa aikaa yhdessä. Niinpä tehtävät ovat sitä hauskempia, mitä laveammin ne esittelevät eri alueita. (...)
(nettipäiväkirja) !!! Helmikuu 2015 (...)
Tänään osuin moneen mielenkiintoiseen blogikirjoitukseen. En ole tehnyt www-kehitystä nyt pariin vuoteen (koska työtehtävät eivät ole sattuneet juuri siihen) ja halusin ottaa selvää erityisesti siitä, miten nykyään kannattaa tehdä mahdollisimman yksinkertainen www-sovellus (eli mitä on tarjolla esim. CGI-rajapinnan ja mod_python-rajapinnan tilalle). Tällainen etsintä toi esiin Node.js:n, CherryPy:n jne. kaltaisia teknologioita. Yritin siis väistellä megalomaanisia "full stack" -www-kehitys-ympäristöjä, koska minua ei tällä erää kiinnostanut, millä tavalla hoidetaan tietokantayhteydet, www-sivujen generointi aihioista jne. Etsintä toi vastaan mm. seuraavia artikkeleita: (...)
Eilisen tehtävä lapsille: kirjoita perustuslaki. Olennaista se, miten hallinto kehittyy, eli miten perustuslain pitää luoda puitteet mielivaltaisen pitkään toimivalle valtiolle. Toisesta perustuslaista tuli rotudiktatorinen (vähän niin kuin Sparta), toisessa toimeenpaneva valta oli vain jumalalla. Voidaan tehdä uusiksi vähän korkeammalla vaatimusasteella :) (...)
Mainitaanpa nyt täälläkin, että Humble Bundlessa on kirjoja, jotka pitäisi evaluoida: https://www.humblebundle.com/books (...)
Dokumentoidaanpa taas yksi pitkään jatkunut perheperinne: [Susannan uudelleensanoitus]. Lauleskelen sitä aina joskus itsekseni tai lapsilleni. (...)
Joskus www yllättää minut iloisesti. On mahtavaa, että ihmiset käyttävät aikaa ja vaivaa tuottaakseen sellaisia kirjoituksia kuin: * http://c.loitto.com/old/hsvaalikone11/ * https://financialmodelinghistory.wordpress.com/2013/09/08/bonds-part-iv-an-overview-of-medieval-venetian-finance/ * http://www.rangevoting.org/IEVS/Pictures.html (...)
(nettipäiväkirja) !!! Helmikuu 2015 (...)
(nettipäiväkirja 19.01.2015) Tässäpä näppärä laite: https://github.com/begriffs/postgrest Olenkin miettinyt, miksi ihmiset haluavat tehdä ReST-APIt tietokannoille aina erikseen. Sitten, kun vielä saataisiin päätetyksi, miltä tietokannan pitää ReST:nä näyttää. Mutta ehkä siitä ei olla kovin kaukana. (...)
Teimme joskus kesällä hienon testin: [Minkälaisen puolison saat?] Ehdin vasta nyt kirjoittaa sen puhtaaksi, mutta asioillahan ei ole mikään kiire, vai mitä? (...)
(nettipäiväkirja 07.01.2015) Somehow I wasn't able to find a proper SQL monitor or command line for Sybase / MS SQL server. sqsh is kinda close, but I couldn't find a good way to get nice output out of sqsh (by default). The problem is in particular the length of TDS output; if every table row is many lines long, it gets very hard to read the output. So I wrote this on bsqldb from FreeTDS. (...)
(nettipäiväkirja) !!! Helmikuu 2015 (...)
Aaah, ehkä nyt voisi jättää tämän artikkelin Skrollin toimittajien toimitettavaksi. Toivotaan, että joukkovoima toimii ja siitä saadaan lehteen jotain julkaisukelpoista ilman, että minun tarvitsee enää kiinnittää asiaan suuremmin huomiota. (...)
Me teimme tänä jouluna [joululaulujen uudelleensanoitus]ta :) (...)
(nettipäiväkirja 03.12.2014) Yritän selvitellä tulevaa [Git]-koulutusta varten, mistä kaikista tiedoista git pitää kirjaa. Tämä on itse asiassa yllättävän vaikeaa, sillä kun asiaa yrittää googlata, tulee selityksiä vain Gitin ''säilössä'' olevista tiedoista (git objects), kun oikeasti git pitää kirjaa myös ainakin: (...)
Tuli mieleen ''vielä'' yksi asia, joka [Git]issä on outo. Haarat (branches) on toteutettu viittauksilla, joten niillä ei ole metatietoja eikä historiaa säilössä. Tämä tarkoittaa, että haarasta ei voi oikeastaan tietää, kuka sen on luonut, milloin, mihin se on osoittanut milläkin hetkellä ja niin edelleen. (Paitsi: koska viittausten historia ''on'' tärkeää, git pitää sitä tallessa reflogeissa, mutta näitä historioita ei kopioida säilöjen välillä.) (...)
Viime päivät ovat olleet aika suorituspainotteisia, enkä ole ehtinyt miettiä paljonkaan. Ja sellainenhan ei ole hyvästä, siis se, ettei mieti. (...)
Tässä on teille välihuviksi muutamia sarjiksia: (...)
Olen alkanut lukea lapsille iltasaduksi Dinosaur Comicsia (http://www.qwantz.com/). Pienen hankaluuden muodostaa se, että se on joskus tahallisen kikkailevaa englantia ja siksi hidasta simultaanitulkata. Yllättävää kyllä, se on silti nopeampaa kuin esimerkiksi Elfquestin kuvailevat tekstit, joissa käytetään hillittömät määrät niitä muutamia säälittäviä lauseenvastikkeita, joita englannin kielestä löytyy. (...)
Olen usein vastustanut [ATK]-"ratkaisuja" koska joskus niissä on epäselvää, mikä on se ratkaistava ongelma, ja joskus sen vuoksi, että todellinen ratkaisu ei ole tekninen vaan liittyy toimintakulttuurin muutokseen (esimerkiksi jotain uutta ohjelmistoa ei tarvittaisi, jos ihmiset opettelisivat täyttämään vaikkapa tiettyä wikisivua määrämuotoisilla tiedoilla). Mutta joskus kysymys onkin: miten pystytään tekemään jotain, jos ei ole realistista, että ihmiset oppisivat tekemään sen olemassa olevilla työkaluilla. Esimerkiksi, miten pidetään yllä asiakastietoja, jos asiakaspalvelijoiden ei voi olettaa osaavan päivittää tietokantaa SQL-lauseilla. (...)
Tämän kerran ohjelmointikerhon tuloksia: (...)
Pikalinkit: