(toiminnot)

hwechtla-tl: Helmi-toukokuu 2004

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


5.5. 2004

Tänään oli kevään viimeinen lomapäiväni (mutta kesälomathan tulevat aivan kohta). Vietin sen neljää lasta kaitsemalla.

Tämän wikin sisäiseen toimintaan tehdyt muutokset johtuvat laajentuneesta käyttöalueesta.

3.5. 2004

Voisin huomauttaa, että kirjoitin mielestäni aika hyvän artikkelin nimien käytöstä: http://sange.fi/~atehwa/unix-kurssi/nimeys.html

Tämä, kuten muutkin Unix-peruskurssin osat, ovat saatavilla myös mm. pdf-muotoisina.

16.4. 2004

Sain tänään selvitetyksi duunissa lomieni vieton. Tämä saattaa kuulostaa arkipäiväiseltä, mutta se on ollut työlistallani viimeiset kolme kuukautta.

Minulla on ollut nyt pari päivää projekti siirtää PikiPiki käyttämään reflektiivinen wiki -projektiani varten tehtyä persistence layeria. Kyseessä on lähinnä melko tavanomainen dictionaryn kaltainen Python-olio, joka kuitenkin tallettaa tiedot tiedostojärjestelmään. Viime hetkellä lisäsin siihen ominaisuuksia, kuten edellisen version säilömisen ja muutosten viemisen tiedostoihin inkrementaalisesti mergettämällä. Muutosten merge kertoo tästä jotain (tai sitten ei). Ja kun nämä ominaisuudet olivat backendissa, olihan niitä pakko hyödyntää tässä wikissäkin. Wikimuutokset.

Olen viime aikoina miettinyt syitä siihen, miksi ihmiset ovat aina surkeita valitsemallaan alalla.

6.4. 2004

Olin aikaisemmin saanut jostain kuvan, että GNU arch (http://wiki.gnuarch.org/) olisi jotenkin suppeampi järjestelmä kuin esim. subversion. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että se on juuri se versionhallintajärjestelmä, jota suurin osa avoimista ohjelmistoprojekteista (ja miksei muistakin) kaipaa: sen vahva tuki jaetuille arkistoille tekee vihdoin mahdolliseksi ihmisten helposti osallistua kehitystyöhön ilman, että heille tarvitsee antaa erityisiä oikeuksia.

3.4. 2004

Huomenna ovat isäni häät.

Kirjoitin vihdoinkin vuodatuksen siitä, mitä vikaa on ohjelmistoratkaisuissa.

Sekä käyttöliittymäsuunnittelu että tekoäly (erityisesti maailmankuvausprotokolla) johtivat minut tutkimaan syitä, miksi lähtökohtaisesti väärä mutta hyvin käytännöllinen GOFAI ei koskaan tullut laajaan käyttöön.

16.3. 2004

Eipä ole tullut kirjoitelluksi pitkään aikaan... ei ole aikaa nytkään.

Kieltolappuepisodi, rahanpummausepisodi ja tupakkaepisodi tekivät mietteliääksi. Toisaalta mielipiteiden merkityksettömyys valkeni minulle päivänä muutamana.

Minulla oli uni, jossa sain tietää, että olin joskus nuoruudessani tietämättäni hankkinut kaksi lasta, tyttöjä molemmat. Tytöt olivat oikein mukavia ja tulivat hyvin toimeen muiden lasteni kanssa.

Olen miettinyt myös kuoleman merkitystä.

22.2. 2004

Jehovan todistajilla oli vaimolleni artikkeli siitä, mitä pahaa on puhelinseksissä. Me mietimme sen sijaan, mitä pahaa on siinä, että aviopari viettää aikaa chattailemalla keskenään tietokoneen välityksellä (samaa x-päätettä käyttäen) vaatekomerossa.

Nyt voisi olla korkea aika dokumentoida poikani tämänhetkinen kieli.

16.2. 2004

Käyttöliittymäsuunnittelussa on paha vika: on helppoa löytää ongelmia käyttöliittymistä ja tarjota niihin ratkaisuja, mutta vaikea muodostaa sääntöjä näiden ratkaisujen pohjalta, sääntöjä, joista olisi enemmän hyötyä kuin haittaa. Aiheesta on helppoa alkaa messuta, mutta vaikea saada hyviä tuloksia aikaan. Sama juttu kuin käyttöjärjestelmäfanatismin kanssa.

8.2. 2004

Olen viime aikoina yrittänyt opiskella jonkin verran käyttöjärjestelmien state-of-artia. Yllätyksekseni olen huomannut, että (1) suurin osa "perinteisestä" käyttöjärjestelmädiskurssista on pysynyt muuttumattomana 25 vuotta (ainoana muutoksena monoliittikernelien palaaminen muotiin Linuxin myötä) ja (2) käyttöjärjestelmissä on periaatteessa paljon jännittävää tutkimusta sekä helposti löydettävissä olevia harmaita alueita, joissa ei olekaan enää yhtään selvää, mikä on käyttöjärjestelmä, mikä sen tehtävä on ja niin edelleen...

Jos olet kiinnostunut käyttöjärjestelmistä, suositan lämpimästi tutustumaan (ainakin pintapuolisesti) ITS-, VMS- ja Multics-järjestelmiin tai johonkin yhteenvetoon niistä sekä lukemaan folklorea Lisp-käyttiksistä (symbolics ja kumppanit) sekä hyvän yhteenvedon osoitteessa http://en.wikipedia.org/wiki/Kernel_%28computers%29

Erityistä huomiota ansainnee http://www.pdos.lcs.mit.edu/exo/

7.2. 2004

Tyttäreni keksi tällaisen runon:

se mikä veteen jää,
se häviää,
se on yää.

4.2. 2004

Olen yrittänyt löytää jotain hyvää materiaalia klassisen AI:n (symbolinen keinoäly) sisäisistä representaatioista, mutten ole nähnyt mitään kovin konkreettista. Vanhojen ohjelmien (SAM, SHRDLU, ELIZA) lähdekoodin lukeminen ei ole kovin valaisevaa, eikä ELIZAlla edes ole mitään varsinaista sisäistä representaatiota.

Toisaalta aikoinani suunnittelin protokollan (wdp) maailman sisällöstä / tilasta keskustelemiseen MUD:a varten (yritin myös houkutella chattia suunnittelevan kaverini käyttämään sitä protokollanaan :)). Vaikuttaa siltä, että tämä maailmankuvausprotokolla on varteenotettava ehdokas sisäiseksi representaatioksi.

3.2. 2004

Olimme käymässä laskettelemassa Himoksella. On mukavaa, kun aina löytyy joku tuttava, jonka siivellä pääsee johonkin mökkiin tai muuhun sellaiseen. Tyttäreni (nyt neljä vuotta) on oppinut tosi nopeasti laskettelemaan: osaa mennä jo itsekseen sompahissillä ja laskea pujotteluporteista kohtuullisen loivassa mäessä.

Matkalla muuten ajoimme lumipenkkaan (se oli juuri se päivä, jolloin satoi lunta tolkuttomasti). Välittömästi paikalla oli auttamassa noin neljä autoa; valehtelematta 15 sekunnin kuluttua autosta nousemisestani paikalle oli pysähtynyt nelivetopakettiauto, jonka kuljettaja kantoi käsissään vetoköyttä kiinnitettäväksi autoomme.

Erityisesti mieleen jäi se ystävällinen nainen, joka rohkaisi vaimoani ("tapahtuuhan tällaista") ja sanoi lähtiessämme liikkeelle: "Tästä ei saa sitten moittia emäntää!"

31.1. 2004

Katselin pitkästä aikaa w3m:n näppäinkomentoja ja huomasin, että se tukee näemmä nykyään tabeja. Jännää. Niitä ei tosin tarvitse juurikaan, koska w3m:n tuhoutumaton historia palvelee paljolti samoja päämääriä.

Protun koulutusten kumma aliarvostettuus on mietityttänyt minua viime aikoina.

30.1. 2004

En ole oikein tottunut nettikauppaan ja muuhun sellaiseen. Tilasin elektronisen kanji-sanakirjan Yhdysvalloista ja olen ihmetellyt sen matkaa Suomeen... tulee tekemisiin kaikenlaisten infrastruktuurijuttujen kanssa, joiden ei ole tiennyt olevan olemassakaan. Kuten kansainvälisten kuljetusfirmojen ja logistiikkapalveluiden.

(Kotiinkuljetukset ovat muuten pienille tavaroille älyttömän vaivalloisia: joutuu sopimaan tuontiajankohtia jms tavaralle, jonka voisi aivan helposti hakea tavallisesta postista muiden asioiden hoitamisen ohessa.)

Pitämäni Unix-peruskurssi on nyt jotakuinkin ohi. Sen tiimoilta tuli paljon materiaalia loppujen lopuksi. Seuraava kurssi pidettäneen etänä wikissä. Kuulostaako huonolta ajatukselta? Niin minustakin - nimittäin etänä järjestäminen...



Pikalinkit:


kommentoi (viimeksi muutettu 27.06.2005 15:41)