(Nettipäiväkirja) !!! Toukokuu 2015 (...)
(nettipäiväkirja 31.05.2015) Oletteko kuulleet koskaan, että parisuhteessa kannattaa olla rehellinen ja puhua asioista, nostaa kissa pöydälle? Entä oletteko kuulleet, että nalkuttaminen on ikävä tapa, joka tappaa parisuhteesta ilon ja intohimon ajan mittaan? Huonoja uutisia: rehellisyys ja nalkuttaminen ovat parisuhteessa hyvin usein sama asia. (...)
Oletko koskaan kaivannut rakenteista diffiä tietokantojen sisällölle? Tässäpä ratkaisu: muunna sisältö [LDIF]-formaattiin tavalla tai toisella ja käytä perl-LDAP:sta löytyvää ldifdiff.pl-esimerkkiskriptiä. (...)
Huomasin juuri, ettei markdownissa ole definition listejä (/ description listejä). Tiedän kyllä, etteivät jotkut osaa käyttää niitä, mutta minun mielestäni ne ovat yksi parhaita HTML:n rakenteita. Niitä voi käyttää mihin tahansa luetteloon, joiden kohdilla on jonkinlaiset otsikot; esim. täällä: http://sange.fi/~atehwa/Stx/README.html (...)
Sarjassamme "helliä keskusteluita": (...)
Tuli yllättävä tarve selvittää jälkikäteen, kuinka paljon kello oli ollut tietyssä tilanteessa, josta tiesin erään varjon suunnan. Netistä tosiaan löytyi työkalu, jolla sen suunnilleen sai: (...)
(nettipäiväkirja 15.05.2015) Nyt löysin syyn, miksi niin monet Python-softat haluavat nykyään käyttää virtualenv-ohjelmaa vaikkei niiden kirjastoriippuvuuksissa ole mitään tarkkaa. Kyse lienee 12 factors -periaateohjelman tästä julistuksesta: http://12factor.net/dependencies (...)
Tajusin taas yhden samankaltaisuuden. NoSQL-tietokannat (esimerkiksi MongoDB, http://docs.mongodb.org/) ovat oikeasti aika samanlaisia kuin [LDAP tietokantana]. Niissä on vähän lisää (kuten hierarkkiset tietorakenteet) ja vähän vähemmän (kuten se, että eri NoSQL-tietokannoille ei ole standardoitua tapaa, jolla niihin otettaisiin yhteyttä). Mutta tietomalli ja tuetut operaatiot ovat hämmästyttävän samanlaisia. Varsinkin joinien puute ja puhdas CRUD. (...)
(nettipäiväkirja 12.05.2015) Olen aina aika ällikällä lyöty, jos jokin opiskelemani asia on oikeasti hyödyksi työssäni. Viimeksi se tapahtui, kun totesin, että muodollinen [logiikka] on oikeasti hyödyllinen taustatieto, kun kehittelee ja sovittaa yhteen metatietomääritelmiä. Nyt olen saanut todeta, että jopa [seminaari esoteerisista ohjelmointikielistä] on sovelluskelpoinen: sen verran omituinen on se kieli, jolla Novell/NetIQ Identity manageriin tehdään sääntöjä. Kielen nimi on DirXML-script. (...)
Sainpas viimeinkin siivotuksi [pukusuolitesti]n. Nyt sitä on melkein inhimillistä taas käyttää, vaikka siivotun spämmin lisäksi kysymyksissä on vaan liikaa vastausvaihtoehtoja muutenkin. (...)
Tulipa vastaan hyvä ja selkeä periaateteksti - tällä kertaa yksityisyyden suojan merkityksestä ([ihmisoikeudet]), kun [teknologia] tarjoaa parempia ja parempia valvontakeinoja: https://fi.necessaryandproportionate.org/text (...)
On tärkeää tietää paljon sellaisia asioita, joita voi kirjoittaa taululle, jos sellainen joskus sattuu jossain olemaan. Tarkoitan esimerkiksi tyhjää fläppipaperia kokoushuoneessa tai tyhjää taulua luokkatilassa tai harjoitustilassa. (...)
(nettipäiväkirja 20.04.2015) Olen viime aikoina perheen pyörittämisen vuoksi harmillisen paljon irtaantunut kaikenlaisesta järjestö- ja harrastehommasta. Pitäisi alkaa organisoida taas muutakin tekemistä itselleen kuin työtä ja lastenhoitoa. Ajattelin kerätä tähän listan mahdollisia ryhmiä, kun minulle nettipäiväkirja on luontevin paikka merkitä asioita muistiin :) (...)
(Nettipäiväkirja) !!! Toukokuu 2015 (...)
Tulipa taas vastaan, miten mahtava asia [surreaaliluvut] on. Jos et tiedä siitä mitään, lue vaikkapa tämä: http://scienceblogs.com/goodmath/2007/03/29/introducing-the-surreal-number-2/ On jotenkin rauhoittavaa, että meillä on [rekursio]lla konstruoitu lukuluokka, jolla pystyy esittämään käytännössä mitä vain. (...)
(nettipäiväkirja 28.04.2015) Kun selailee Ylen uutisia, tulee sellainen vaikutelma, että konstruktionismi opetuksessa (ja sen lievempi ellei suorastaan vaihtoehtoinen muoto, [tutkiva oppiminen]) on vihdoinkin lyömässä läpi kouluissa. Ja se on onneksi konkretisoitumassa sitä kautta, mistä se syntyikin, nimittäin ohjelmoinnista: vanhempien ja opettajien sukupolvenvaihdos on ajamassa läpi sen, että [ohjelmointi on perustaito] ja että koulussa on opittava [ohjelmointia lasten ehdoilla]. (...)
(nettipäiväkirja 22.04.2015) Zeldalla on taipumus aiheuttaa toinen toistaan mahtavampia orkesterisovituksia: https://www.youtube.com/watch?v=tRapMAQOBh0 ... Tässä on vaikutelmia sekä elokuvamusiikista että Hatsaturjan-henkisestä ylikomeasta melodioilla iloittelusta. (tai Khachaturyan, Hatšaturian, whatever) (...)
Olen jonkin verran ihmetellyt, mitä niin paljon mahtavampaa nykyisissä musiikkiohjelmissa on kuin Trackereissa, että niitä olisi oikeasti kätevämpää käyttää. Edes [Skrolli]n juttu ei oikein aukaissut asiaa. Jonkinlaista houkutusta on toki algoritmisemmissa sävellystavoissa, joissa pääsee tarkemmin kiinni suoraan signaalintuotantoprosessiin, mutta ne ratkaisut (kuten pd-kieli tai [äänisynteesikirjasto]ni) eivät ole kätevää nähneetkään. (...)
Onpa kivaa, kun törmää tosissaan laadukkaaseen vitsiin :) http://schismtracker.org/wiki/free (...)
Kohta on toiseksi vanhimman lapseni synttärit, ja siellä on tarkoitus pelata monen pelaajan verkkopelejä. Tässä on jonkinlainen lista niistä, mitä suunnittelimme: (...)
Taas esimerkki siitä, kuinka en seuraa mediaa: tulin vasta nyt tietoiseksi Gamergate-keskustelusta (http://en.wikipedia.org/wiki/Gamergate_controversy). Tämä on hyvä, netin erityisen näkyväksi tekemä esimerkki siitä, että mahdollisimman vapaa puhe ei itse asiassa tue [liberalismi]n päämääriä. (...)
(nettipäiväkirja 10.04.2015) Voisin tehdä taas lähes perinteeksi muodostuneen vaalipostauksen. En tällä kertaa vertaile puolueohjelmia, ne voi jokainen lukea itse. Tosin vihreillä perustulo ([kansalaispalkka]) on yksi pääteemoista, mikä sopii minun pirtaani. (...)
Tällä kertaa postaan '''pelkkää viihdettä'''. (...)
Lapseni pyysi, että perustaisin ask.fm:iin profiilin. Tykkään kieltämättä kysymyksiin vastaamisesta: ei tarvitse itse keksiä mielenkiintoisia puheenaiheita. Mutta yleensä ei kyllä ole aikaa semmoiseen, kun ei ole tämän nettipäiväkirjan ylläpitoonkaan. (...)
(Nettipäiväkirja) !!! Toukokuu 2015 (...)
Nintendolla on hieno perinne tehdä [peli]teorian kannalta oikeasti mielenkiintoisia minipelejä monen pelaajan peleiksi tai verkkopeleiksi. Uudelleentoteutin yhden niistä Scratchilla: http://members.sange.fi/~atehwa/vc/r+d/scratch-pelit/liukuhihna.sb (...)
Työpaikan kirjahyllystä löytyi hämmentävä opus: "Visual programming / systems and paradigms". Se oli kirjoitettu 90-luvulla, jolloin visuaaliset käyttöympäristöt olivat kuitenkin aika uusi juttu (ainakin mainstreamissa). Siinä esiteltiin vaikka mitä visuaalisia notaatioita ihan mille sattuu, lähtien virtapiirien suunnittelukaavioista erilaisiin graafisiin tietokantakyselykieliin ja tilakonemäärittelyihin. Kaikenlaisia historiallisia kummajaisia, kuten rekursiivisia ATN-verkkoja ja unifikaatiokaarin yhdistettyjä logiikkaohjelmia, sivuttiin myös. (...)
Sitten, jos tosiaan [Make]n ongelmat käyvät liian ärsyttäviksi (lähinnä esimerkiksi ei-rekursiivisten makefilejen kirjoittaminen isossa projektissa tms.), herää tietysti kysymys, mitä Maken sijaan pitäisi käyttää. Kielispesifit systeemit ovat joskus jopa käyttökelpoisia, mutta... no, kielispesifejä - niillä ei tehdä mitään sellaista kuin esimerkiksi prosessoida LDAP-skeemoja Unix-työkaluilla tai tuoteta dokumentteja monessa formaatissa yhdestä lähdetiedostosta. (...)
[Make]sta vielä yksi asia. Siitä puuttuu ominaisuus, jota joskus ihan oikeasti toivon: olisi tosi kätevää, jos tietyn kohteen (''target'') suhteen voisi määritellä, miten kohteen "tuoreus" (eli aikaleima) lasketaan, sen sijaan että make olettaa sen olevan tiedosto ja käyttää stat()ia. (...)
Löysinpäs viimeinkin artikkelin, jossa listataan, mikä ihme [make]ssa (tyypillisesti GNU makessa) on vikana. Olen nimittäin nähnyt tosi paljon tietoteknisen prosessin automaatiotyökaluja, jotka eivät mielestäni ole ainakaan ''parempia''. Ehkä pitäisi kirjoittaa jonkinlainen "make - the good parts". Tai ehkä ei. (...)
(nettipäiväkirja 09.03.2015) Hhaa, keksinpäs viimeinkin ratkaisun siihen, miten tuetaan HTTP PUT-menetelmää, tuota kauneinta ja puhdasoppisinta, sivustojen ylläpidossa. Aikoinaan sille oli jopa asiakasohjelmia: esimerkiksi Netscape Navigator ja W3C Amaya osasivat editoida senhetkistä sivua ja lähettää sen takaisin palvelimelle PUT-metodilla, pyynnöstä. (...)
Olen tullut viime aikoina jotenkin allergiseksi leffoissa, peleissä ja joskus kirjoissakin ilmaantuville ''nokkelille, sanavalmiille tyhjätaskumiehille'', jotka yleensä ovat joko päähenkilöitä tai sitten päähenkilön "ärsyttäviä, mutta loppujen lopuksi vastustamattomia" seikkailutovereita (ja takuuvarmasti tarkoitettu miespuolisten katsojien samastuttaviksi). Taas yksi asia, jossa amerikkalainen tarinankerronta osoittaa mielikuvituksettomuuttaan. Onneksi, onneksi ainakin Frozenista tämä hahmo puuttuu. Frozen muuten läpäisee myös Bechdelin kokeen. (...)
Tajusin juuri, että pieni homma, jota olen huvikseni väsäillyt, on jakamisen arvoinen. Se on REST-rajapinta LDAP-hakemistoon, toteutettu Bottlella. Tässä vaiheessa se on aika pintasilaus, sillä pystyy lukemaan hakemistosta käyttäjäolioita JSON-mappingilla. Mutta samanlaisia kyselyitä on hyvin helppoa lisätä. (...)
(nettipäiväkirja 06.03.2015) Löysin juuri '''surkeimman fanficin, jonka olen ikinä nähnyt''': https://www.fanfiction.net/s/9263688/2/Jon-Arbuckle (...)
(nettipäiväkirja 05.03.2015) Olen viime aikoina alkanut kiinnittää huomiota siihen, että ''hyväksyntä'' on oikeastaan aika huolestuttava termi. Aina, kun jossain on hyväksyntöjä (hyväksyntiä?), se on oire siitä, että tehdään jotain turhaa tai älytöntä. (...)
(nettipäiväkirja 03.03.2015) Lueskelen tässä, miten ECMAScriptin periytyvyys toimii. Tiedän siis ihan hyvin, miten prototyyppikielet toimivat noin yleisesti ottaen; ECMAScriptistä on vain vaikeaa ottaa selvää, koska sen dokumentaatio on tosi tosi monessa osassa ja keskittyy kielen, kirjastojen ja toteutusalustojen eri puoliin. (...)
Pikalinkit: