(nettipäiväkirja 10.04.2015) Voisin tehdä taas lähes perinteeksi muodostuneen vaalipostauksen. En tällä kertaa vertaile puolueohjelmia, ne voi jokainen lukea itse. Tosin vihreillä perustulo (kansalaispalkka) on yksi pääteemoista, mikä sopii minun pirtaani.
Sen sijaan lähden jälleen siitä ajatuksesta, että pitää optimoida, kuka oikeasti pääsee eduskuntaan tällä kertaa. Äänillähän on kaikenlaisia muitakin seurauksia: suuri äänimäärä esimerkiksi lisää poliitikon vaikutusvaltaa oman puolueensa sisällä ja jos jonkun äänimäärä rajusti lisääntyy, muutkin henkilöt/puolueet omaksuvat yleensä nousukkaan teemoja. Mutta puhutaan nyt vain valittujen edustajien optimoinnista.
Eduskuntavaali on listavaali, joten ketä äänestätkin, se jota äänesi todella auttaa on se, joka samalta listalta on läpipääsyn rajalla. (Kaikkein suosituimmat pääsevät läpi joka tapauksessa, ja kaikkein epäsuosituimmat eivät missään tapauksessa.) Sekundaarisesti äänet vaikuttavat listan sisäiseen järjestykseen, eli jos läpipääsyn rajalla olevia on monta, voi yrittää vaikuttaa siihen, kuka heistä on ensimmäisenä pääsemässä läpi (jolloin muut eivät ole).
Teen sen oletuksen, että äänimäärät (sekä puolue- että ehdokaskohtaiset) kehittyvät kohtuullisen hitaasti. Puolueen tai ehdokkaan äänimäärä viime vaaleissa on ihan hyvä arvaus siitä, kuinka paljon se saa näissä vaaleissa.
En jaksa myöskään katsoa kuin Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirejä, koska useimmat tuttuni asuvat niissä. Enkä neljää suurta puoluetta, koska suurin osa niiden edustajista on joka tapauksessa sellaisia, etten halua niiden menevän läpi. Tehkööt niiden kannattajat oman vastaavan laskelmansa.
Vihreä liitto, Helsinki: viimeksi 4 paikkaa, nyt todennäköisesti 5. Pekka Haavisto ja Outi Alanko-Kahiluoto pääsevät lähes varmasti uudestaan läpi, viime kerralla varalla ollut Johanna Sumuvuori pääsee lähes varmasti läpi. Kenelle menee 1-2 paikkaa poistuneilta Sinnemäeltä ja Soininvaaralta? Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa vähiten läpipääsyrajan alle jäivät tällä kertaa ehdolla olevista Jukka Relander ja Emma Kari. Kunnallisvaaleissa 2012 vastaavat nimet ovat Otso Kivekäs ja Emma Kari. Näiden kolmen keskinäisestä järjestyksestä on vaikeaa arvailla, joten vihreille annetut äänet vaikuttavat siihen, meneekö joukosta läpi yksi vai kaksi ja kuka/ketkä. Kaikki ovat minusta hyviä ehdokkaita.
Vasemmistoliitto, Helsinki: viimeksi 2 paikkaa. Molemmat uudelleen ehdolla. Jos menee kolmas läpi, se on todennäköisesti Dan Koivulaakso. Muita mahdollisia ovat Veronika Honkasalo ja Heikki Patomäki.
Vihreä liitto, Uusimaa: viimeksi 3 paikkaa. 1 paikka jaossa Braxilta, joten viimeksi varalla ollut Jyrki Kasvi päässee läpi. Sirpa Kauppinen on ollut lähes yhtä suosittu vuoden 2011 vaaleissa, joten nämä kaksi taistelevat siitä, kumpi jää varalle ja kumpi pääsee läpi (vai molemmat). Jos joku tippuu, se on Johanna Karimäki.
Vasemmistoliitto, Uusimaa: viimeksi 1 paikka, nyt ehkä 2. Ei lopettajia, joten viimeksi varasijalla ollut Jussi Saramo saattaa nousta eduskuntaan. Seuraava pyrkijä olisi Antero Eerola, jolla ei kuitenkaan liene mahdollisuuksia ohittaa suositumpaa kahta.
Oikeastaan tämän selvittelyn voisi ihan hyvin automatisoida. Syötteeksi tarvitaan viime kerran läpipäässeet, viime kerran äänimäärät (sekä mahdollisesti muiden vaalien äänimäärät), sekä tämän kerran ehdokaslista. Sitten vain poimitaan tämän kerran ehdokkaista viime kerran äänimääräjärjestyksessä sama määrä edustajia kuin viime kerralla pääsi läpi. Kahden ehdokkaan järjestysmarginaalin voi katsoa viime kerran äänierosta, ja uusien paikkojen todennäköisyyden viime kerran varasijalla olleiden vertailuluvuista (mitä suurempi verrattuna muihin ryhmiin, sitä todennäköisempää). Tuottaa suhteellisen luotettavan ennusteen.
Hihi, huomasin juuri, että HS:n analyyseissa (http://www.hs.fi/kotimaa/a1427951644169 http://www.hs.fi/kotimaa/a1427862413353) mahdollisista läpipääsijöistä on missattu Sirpa Kauppinen ja Otso Kivekäs kokonaan. Sittenpähän pääsen hähättämään, jos tämmöinen yksittäinen kommentoija saa parin tunnin työllä osuvamman analyysin kuin valtakunnan isoin lehti. Njäh, njäh.
Tarkistin vielä muutamia gallupeja, samoin Accuscoren ennusteen (http://www.accuscore.fi/todenn-k-iset-kansanedustajat.html). Outoa kyllä, molemmat ovat kanssani samoilla linjoilla Otson suhteen, mutteivät Sirpan suhteen. Varsinkin Sirpan puuttuminen HS-gallupin vihreiden kannatuslistalta kokonaan ihmetyttää kovasti (http://www.hs.fi/kotimaa/a1428311033655). Sirpa on saanut viime vuoden 2011 vaaleissa vain 300 ääntä vähemmän kuin Kasvi, ja vielä vuoden 2014 eurovaaleissakin Uudellamaalla enemmän kuin Johanna Sumuvuori. Mitä ihmettä tässä on tapahtunut? En löydä netistä mitään osviittaa.
Pakkohan tämä on päivittää tulosten mukaan. Helsingissä Ozan Yanar ja eurovaaleissa suosittu Antero Vartia nousivat Sumuvuoren ohi, varsinkin ensinmainittu aika yllätyksenä, 60 äänen erolla. Veronika Honkasalo ohitti Dan Koivulaakson reippaasti (kaksinkertainen äänimäärä), välissä oli Mai Kivelä, josta en tiedä yhtään mitään.
Uudellamaalla ennuste aika lailla toteutui. Kasvi nousi eduskuntaan. Sirpa Kauppinen ei tullut edes varalle, mutta ero varalla olevaan Hopsuun ei ollut kuin 500 ääntä. Vasemmistoliitto ei saanut uutta paikkaa ja kokoonpano pysyi samana.