(toiminnot)

hwechtla-tl: Esoteeriset ohjelmointikielet työkäytössä

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


(nettipäiväkirja 12.05.2015) Olen aina aika ällikällä lyöty, jos jokin opiskelemani asia on oikeasti hyödyksi työssäni. Viimeksi se tapahtui, kun totesin, että muodollinen logiikka on oikeasti hyödyllinen taustatieto, kun kehittelee ja sovittaa yhteen metatietomääritelmiä. Nyt olen saanut todeta, että jopa seminaari esoteerisista ohjelmointikielistä on sovelluskelpoinen: sen verran omituinen on se kieli, jolla Novell/NetIQ Identity manageriin tehdään sääntöjä. Kielen nimi on DirXML-script.

DirXML-script aiheuttaa esoteerisista ohjelmointikielistä tutun tunteen heti alusta. Tarjolla oleva primitiivivalikoima on omituinen, XML-pohjainen syntaksi tuntuu lähinnä huumorilta, ja sitten pitäisi suunnitella, miten näillä työkaluilla saataisiin aikaan jotain, mitä yleensä voi tehdä vähän helpommin. Harmillista kyllä, DirXML-script on huonommin dokumentoitu kuin esoteeriset kielet yleensä...

Kyllähän näitä tosi omituisia, mutta silti käytössä olevia ohjelmointikieliä toki on muitakin. Heti tulevat mieleen esimerkiksi MUMPS ja CobolScript. Niin, ja iRODS-softan sääntökieli. Ja Sendmailin sääntökieli (joka tosin ei taida olla täysi ohjelmointikieli). Hämmästyttävän moni kieli onnistuu välttämään olemasta kunnon ohjelmointikieli saavuttamatta silti deklaratiivisuudesta saavutettavia hyötyjä. Deklaratiivinen tiedon esitys on yleensä se syy, miksi jonkin konfiguraatio- tai kuvauskielen ei kannata olla täysi ohjelmointikieli.


kommentoi (viimeksi muutettu 12.05.2015 12:37)