(nettipäiväkirja 23.08.2015) Pidän töissä koulutuksen ohjelmistokehityksen periaatteista, joten ajattelin linkittää materiaalin tännekin: http://members.sange.fi/~atehwa/slides/pomsd.html (...)
(nettipäiväkirja) !!! Elokuu 2015 (...)
Mainostanpa täälläkin, kun olen nyt kuunnellut tätä viime päivinä paljon: MK8:n Electrodromen musiikki on aika hurjan tarttuva. https://www.youtube.com/watch?v=PESNXPACz2E (...)
On mitä ilmeisimmin tullut aika tehdä uusi [Sangen jäsenkysely]. (...)
Keksin uuden itseilmaisumuodon, [mikroruno]n. Koska minulla on vanhastaan [mikroblogi], ajattelin, että se voisi toimia sopivana julkaisualustana. Yritän kirjoittaa niitä 2--7 päivän välein. (...)
(nettipäiväkirja 20.08.2015) Ennustan, että Linux-säiliöt (''Linux containers'') tai säiliöt ylipäänsä tulevat olemaan tosi, tosi iso juttu. Tämä ennustus on tavallaan aika helppo tehdä, koska niihin perustuvat "virtuaalipalvelimet" ovat jo kaupallinen menestys ja todennäköisesti monen pilvipalvelun taustalla (ks. [pilvilaskennasta ja pilvipalveluista]). Väitän silti, että Linuxin nimiavaruusisoloinnin mahdollisuuksia on vasta vähän kokeiltu. (...)
Kirjoitin tänään tällaisen [runo]ntapaisen: (...)
Vaimoni kuuntelee Nightwishiä, ja tuolla kokoonpanollahan on montakin hyvää biisiä. Kun melodista teknoa on joskus vähän vaikea löytää, niin melodinen fantasiahevi kyllä kelpaa... joskus nämä melodiat ovat vähän yksinkertaisia, mutta jotkin biisit yltävät silti oikeasti helmiksikin. Kuten vaikkapa Last of the Wilds (https://www.youtube.com/watch?v=vouAtmE13vs), jonka innoittamana muuten [villi] on tehty. (...)
Olen nyt seuraillut jonkin aikaa parivuotiaani käyttötottumuksia, kun kyseessä ovat erilaiset elektroniset vimpaimet. [Käyttöliittymäsuunnittelu]n kannalta muutama asia ainakin on selviä: (...)
(nettipäiväkirja 02.08.2015) Viime aikoina olen ajatellut jatkaa [CSC:n ohjelmointikerho]a. Ongelma on se, että haluaisin opettaa lapsille jotain hyödyllisempää kuin Scratch, jossa on suorituskykyongelmia ja lisäksi ohjelmat kirjoitetaan komentosarjoina. Tässä on muutamia visioita, mitä voisi olla sen sijaan: (...)
Pitäisi ''vielä'' kirjoittaa [taiteen ja yrittäjyyden tukemisesta], miten [tietotekniikka on luonnostaan monopolisoituva ala] ja [miksi tasainen tulonjako on tärkeintä]. Saapa nähdä, milloin ehdin. (...)
(nettipäiväkirja 01.08.2015) Vielä on jonkin verran matkaa siihen, että [kansalaispalkka] otetaan käyttöön. :) Mutta edistäessä sitä on hyvä muistaa, etteivät punavihreiden uudet ehdotukset siihen lopu; että on muitakin konstruktiivisia uudistuksia, joita voisi edistää. Jo pelkästään varallisuuden tasaisemmaksi jakautumiseksi on aikamoinen määrä keinoja käytössä: (...)
(nettipäiväkirja 01.08.2015) Jossain vaiheessa [Lordetäti] (joka on / oli tuolloin maahanmuuttokriittinen) etsiskeli fiksuja maahanmuuton puolustajia keskustelukumppaneiksi - kunnioitettava pyrkimys sinänsä. Keksin toki tuttavapiiristäni paljonkin fiksuja maahanmuuton puolustajia, mutta jokaisesta tuli sellainen olo, että tuskinpa tuota kiinnostaa keskustella kenenkään maahanmuuttokriittisen kanssa, olkoonkin kuinka fiksu. Pidin sitä tuolloin sattumana, joka johtuu yksinkertaisesti siitä, että fiksut ystäväni ovat aikaansaavia ja siksi [kiire]isiä. (...)
(nettipäiväkirja 03.07.2015) Keksin mahtavan uuden [peli]n! (Ja 04.07.2015 ehdittiin jopa testipelata se ja tilkitä muutamia porsaanreikiä...) (...)
(nettipäiväkirja) !!! Elokuu 2015 (...)
Minulla on (muiden ohella) kaksi ongelmaa, jotka liittyvät toisiinsa. (...)
Kun yrittää selittää "vanhalle polvelle" asioita, jotka tuntuvat itsestään selviltä nettiin, avoimeen tiedonvälitykseen ja avoimiin ohjelmistoihin tottuneelle, hämmästyy kerta toisensa jälkeen, miten paljon sitä selitettävää oikein on. Ja miten paljon ihmiset tarvitsevat vakuuttelua. Ja miten vaikeaa avoimuuden periaatteita on soveltaa kunnolla kattavasti. (...)
(nettipäiväkirja 25.07.2015) Lueskelin ohjeita siitä, miten Google mapsiin lisätään tietoa (ks esim http://www.techrepublic.com/blog/google-in-the-enterprise/put-your-business-on-the-map-the-google-map/), ja sain todeta, että www onkin mennyt pikemminkin huonoon suuntaan kuin hyvään. Ajattelin, että nykyään [määrämuotoinen verkkosisältö] päätyisi jo hakukoneiden indekseihin, mutta sainkin huomata, että Google lähinnä tarjoaa käyttöliittymiä omien tietokantojensa päivittämiseen. (...)
Itäkeskuksen puhoksen toisessa kerroksessa (ja vähän ensimmäisessäkin) on hämmentävä keskittymä liikkeitä, jotka ovat jokseenkin toisesta maailmasta kuin lähistön muut kaupat. Helpointa on huomata niiden liikkeiden suuri määrä, joista saa halal-lihaa, mutta samassa sikermässä on myös suitsukkeentuoksuisia vaate- ja rihkamaliikkeitä, matkatoimisto "Finn hajj & umra", kuulema "Suomesta Mekkaan ja takaisin", pari kahvilaa ja niin edelleen. (...)
(nettipäiväkirja 21.07.2015) Nykyäänhän on muodikasta (ja järkevääkin) uudelleentoteuttaa perinteisiä ohjelmistoja erilaisina pilvipalveluina. Tässä on esimerkiksi sellainen hyöty, että ohjelmien tila (kuten dokumentit) on muokattavissa kaikkialta, niihin pystyy liittämään julkisia palveluita (kuten näkymiä) ja niitä pystyy skriptaamaan APIen kautta. Ja tiedot tulevat myös kunnolla varmuuskopioiduiksi. Katso kuitenkin [ulkoisten palveluiden ongelmia]. (...)
Nykyään voi valita niin monesta [tyylistä]! Ja lisäksi voi olla valitsematta tyyliä ollenkaan, jos on oikein varovainen ja tarkka. Mutta kun kysytään, mikä on mageeta ja cool, niin meillä on ainakin kolme erilaista kerrostumaa / alakulttuuria: (...)
(nettipäiväkirja 20.07.2015) Tulin ajatelleeksi, että [merkkikorvauspelin säännöt] voisi ihan hyvin soveltaa esimerkiksi labyrintin uudelleenkirjoituspeliksi, jolloin se ei vaikuttaisi ihan niin nörtiltä ja käsittämättömältä. (...)
(nettipäiväkirja 05.07.2015) Ex-vaimolta tuli iso kasa kirjoja. Kävin samalla omaakin lastenkirjahyllyä läpi katsoakseni, millaisista kirjoista haluaisin hommautua eroon. Tällaista olisi tarjolla, osa ihan laadukkaitakin lastenkirjoja, lähes kaikki kuvakirjoja: (...)
389 directory serverin käyttöoikeuskieli on ehkä yksi kamalimpia, mihin olen vähään aikaan törmännyt. Esimerkiksi: attribuuttien tapauksessa vertailuoperaattorit (= ja !=) ovat lainausmerkkien ulkopuolella, mutta tai-operaattori (||) on lainausmerkkien sisäpuolella. Koko kieli näyttää kehittyneen amorfisesti joka suuntaan, ja yksinkertaisten asioiden tekemiseen on vähintään kolme tapaa, eikä oikeastaan suosituksia siitä, mitä milloinkin käytetään. (...)
(nettipäiväkirja) !!! Elokuu 2015 (...)
Selitänpä tännekin yhden ajatuksen, jota olen viime päivinä selittänyt tutuilleni. Jos puut symboloivat jotain, niin ensimmäisenä tulee mieleen rauha, ikiaikaisuus, harmonia, viisaus, [luonto] ylipäänsä, ja sellaiset asiat. Yleisesti ottaen puista tulee lähes kaikille myönteisiä mielleyhtymiä, ja sellaisia, jotka ovat jyrkästi vastakohtaisia ihmisten kiireille, lyhytnäköisyydelle, melulle ja ahneudelle. (...)
Kirjoitin loppuun [Ja joo] -tarinan (tosin siihen voisi tehdä vielä neljännen osan, kulttuuriantropologien osan) ja myös uuden tarinan: [Prinssi ja jellona]. (...)
(nettipäiväkirja 30.06.2015) Teimme Purrrrrrin kanssa kokeeksi muutamia ohjelmointiin liittyviä haikurunoja. Tässä esimerkkejä. (...)
Tässä on mahtava cheat sheet siitä, miten muutamassa yleisessä skriptauskielessä tehdään tiettyjä tyypillisiä asioita. Kielten (epä)vastaavuuksien lisäksi siitä oppii idiomaattiset tavat tyypillisiin operaatioihin. (...)
Jos joskus haluat komentoriviltä kryptata salasanan perinteisellä Unix-kryptillä, htpasswd tekee homman. Mutta jos haluat sille juuri tietyn saltin (esim. verrataksesi tulosta jossain tietokannassa olevaan kryptattuun salasanaan), ei valmista utilia taida olla. Tässä on kevyt wrapperi crypt()-kirjastokutsun ympärille: (...)
Pikalinkit: