(nettipäiväkirja 05.10.2013) Tutkimusaineistojen vertaisluokittelussa voisi käyttää arvosanaa, jossa saa yhden tähden jokaisesta näistä: (...)
!!! Lokakuu (...)
Olen opetellut käyttämään sox-ohjelmaa, koska haluan, että lapseni pystyvät syntetisoimaan musiikkia Unix-putkirakenteilla. sox on hieno, mutta käyttöliittymästä näkee, että ajateltu peruskäyttötapaus ei ole putkitus vaan yhden tiedoston muuntaminen toiseksi. Tiedostoformaattien automaattitunnistus ei toimi putkissa, ja soxille pitää erikseen kertoa, että haluaa tuloksen stdoutiin. Vertaa tätä: (...)
Sain vinkin hyvästä blogista, http://girlscantcode.blogspot.fi/ (...)
Ajattelin tehdä yhden laulukäännöksen lisää: [Yön lapset]. (...)
Arvelen, että yksi pääsyy, miksi ihmisiä viehättää fantasiaromaaneista tuttu pseudokeskiaikainen ympäristö, on tietynlainen kaipuu kuvitteelliseen alkukapitalismiin. Kuvitteellinen aika, jolloin kaikki olisivat olleet riippumattomia yrittäjiä, vetoaa niin [individualismi]n ihanteeseen kuin myös ihmisten turhautumiseen, kuinka pärjääminen on nykyaikana systeemistä, muista riippuvaista. Tämä alkukapitalismin ihannointi on selkeintä perinteisessä miekka ja magia -genressä, mutta muutkin pseudokeskiaikaiset ympäristöt sisältävät samoja elementtejä. Jopa autioista, yksinäisistä erämaista kertovat kirjat sisältävät usein ihanteen ajasta ennen kansallisvaltioita, maahanmuuttorajoituksia ja kansainvälistä yhteistyötä. (...)
Hassua. Olen etsiskellyt, miten [irssi]ssä saisi käyttäjät näkymään kanavalla vasta, jos ne tekevät kanavalla jotain. Oletin, että helpoin ratkaisu olisi /ignoreta joinit ja jotenkin myös partit niiltä, jotka eivät ole puhuneet viime joinin jälkeen. Mutta QuakeNet, tuo ihmeellinen verkko, on näemmä perustanut tähänkin oman kanavamoodinsa, +D:n: (...)
Kahdella symppaamallani hankkeella, Linkillä ja Lambdalla, on molemmilla vähän samanlaisia tarpeita (tosin eroavaisuuksiakin on): molemmilta puuttuu vapaaehtoisten rekrytointiprosessi, ja myös toiminnan suunnittelu ja mainostaminen on vähän epäsäännöllistä. Toisaalta, molemmissa on saatu aikaan ainakin puoliksi pysyvä porukka, jolla asioita saadaan toteutetuksi. Hassua kyllä, näiden verkkosivuillakin on aika samanlaiset osoitteet: (...)
Tässä on esimerkki [käyttöliittymäsuunnittelu]sta (pärjää melkein ed-ohjelmalle, http://www.gnu.org/fun/jokes/ed-msg.html): (...)
(nettipäiväkirja 25.09.2013) Morsiameni ehdotti, että koodattaisiin merkkijonojen [Zendo]-peliä pyörittävä [IRC]-botti. Ajatus olisi, että botti toimisi Zen-mestarina. Sitä varten sen pitäisi osata: (...)
Tällä kertaa pitäisi kirjoittaa [Skrolli]in juttu siitä, mitä eri [ohjelmointiparadigmat] merkitsevät. (...)
(nettipäiväkirja 04.09.2013) Tajusin, ettei jorinani, [miten RDF eroaa tietokannoista], ole välttämättä vain teoreettista pyörittelyä. Suuri osahan www-sovelluksista tehdään relaatiotietokantojen päälle (kätevyyden vuoksi ja tottumuksen voimasta), ja itse asiassa on ihan realistista alkaa korvata näitä tietokantoja RDF-triplettitietokannoilla. RDF-tietokannat tarjoavat HTTP-rajapinnan tietojen kyselyyn ja päivittämiseen, jota on suhteellisen helppo käyttää. (...)
Olen viime aikoina lukenut myös Cervantesin kirjaa ''Opettavaisia kertomuksia''. Cervanteshan tunnetaan lähinnä ''Don Quijotesta'', jota muuten inhosin pienenä yli kaiken, mutta opettavaiset kertomukset ovat paljon mielenkiintoisempia, sillä ne ovat lyhyempiä ja kertovat hyvin vaihtelevista aiheista. Sitä paitsi Don Quijote tekee pilaa ritariromaaneista, mutta koska en ole lukenut renessanssin ritariromaaneja, vitsin kärki menee sivu. (...)
(nettipäiväkirja 28.09.2013) Minua mietityttää usein, miksi markkinoilla olevat yritykset vaivautuvat toimimaan senkään verran moraalisesti kuin vaivautuvat. Ohjaako markkinamekanismi niitä todella siihen? Luulen, että kyse on pikemminkin eräänlaisesta uskosta: erilaisilla yrittäjillä on erilaisia käsityksiä siitä, miten vedetään menestyvää yritystä, ja monet näistä käsityksistä sisältävät sekä altruistisia arvoja että hyödyntavoittelun pitkänäköisyyttä, joka olisi puhtaasti pääomistussijoitusten arvon maksimoimiseksi tarpeetonta. Toisin sanoen: yrittämiseen liittyy usein arvoja, uskoa ja ylpeyttä, joka ohjaa toimimaan moraalisemmin kuin mihin ympäristö muuten ohjaa. (...)
!!! Lokakuu (...)
Huoltajuussopimuksia varten pitää päivittää [lasten luonapidot]. (...)
Ajattelin, että minulla pitäisi ehkä olla [vanhempainvapaan päiväaikataulu], etten unohda tehdä joitain asioita. (...)
Hauskalla asenteella tehty kirjoitus, joka yrittää lähentää kategoriateoriaa ohjelmoijille: (...)
Totesin, että Jetty on melkein inhimillisen minimalistinen servlet-alusta. Kaikki [Javan huonoista puolista] eivät ole siis säilyneet, öö, 9 vuoden aikana? (...)
PSYC-projektilla on paljon hauskasti kirjoitettua dokumentaatiota, ihanaa lukea jonkun teknisluonteista haukkumistekstiä ympäripyöreän pyörittelyn sijaan... http://about.psyc.eu/Comparison (...)
[Git]-versionhallinnassa on niin mielipuolinen käyttöliittymä, että vielä nykyäänkin, kun [käyttöliittymäsuunnittelu] on ollut osa gitin kehitystä monta vuotta, syntyy tarinoita kaikista mahdollisista inkonsistensseista ja älyttömyyksistä: (...)
Ihan satunnaisena mainoksena: Pythonissa sekä XML-dataa käsittelevä kirjasto lxml.etree että RDF-dataa käsittelevä rdflib ovat niin kivoja käyttää, että niitä kannattaisi minusta oikeastaan käyttää kaikenlaisten hierarkkisten / verkkotietorakenteiden käsittelyyn ihan riippumatta siitä, aikooko koskaan edes serialisoida niitä mihinkään tekstuaaliseen muotoon. (...)
Morsiameni löysi hyvän kirjoituksen [jalkapallo]sta: http://maanmittauslaitos.wordpress.com/2013/09/06/mita-on-feministinen-jalkapallo-eli-miten-pelataan-niin-etta-kaikilla-on-kivaa/ (...)
Tässä on lyhyt ohje, miten nykyään voi paketoida jonkin distutils-regimeä noudattavan Python-kirjaston nopeasti Debianille. (...)
Olen viime aikoina lukenut Ha-Joon Changin erinomaista kirjaa ''23 tosiasiaa kapitalismista''. Kirja on ennen kaikkea nykyaikaisen markkinaliberalismin kritiikkiä, mutta siinä on myös selitetty monia makrotaloudellisia asioita lyhyesti. Sain esimerkiksi vihdoinkin vastauksen siihen, [miksi inflaatio on paha] tai miten sitä perustellaan (ja miksi nämä perusteet ovat epäuskottavia). (...)
(Nettipäiväkirja 14.08.2013) Sain loistavan ajatuksen :) Poliitikoilla ja virkamieskoneistollahan on huoli siitä, etteivät kansalaiset aktivoidu mukaan yhteiseen päätöksentekoon. Asian korjaamiseksi on kyllä tehty kaikenlaista hienoa, kuten palvelut http://www.otakantaa.fi/ (jonka esikuva lienee http://www.adressit.com/) ja http://www.kansalaisaloite.fi/ . Jotkin kokeilut ovat vähän omituisempia, kuten http://www.kansanvalta.fi/ joka ilmeisesti pyrkii samanlaiseen otteeseen kuin vapaaehtoisvoimin ylläpidetyt tietosivustot (joista esimerkkeinä mainittakoon http://anarkismi.net/ ja http://www.vaikuttamistaidot.fi/). (...)
!!! Lokakuu (...)
Hahaa, keksinpä säännön 34 vastaesimerkin: "semiconductor porn". (Jos ihmettelet: http://knowyourmeme.com/memes/rules-of-the-internet) (...)
Tietomallinnuksessa määritetään tallennettavan (yleensä määrämuotoisen) tiedon rakennetta. Yleensä siinä määritetään erilaiset käsitteet, sekä mitä ominaisuuksia ja suhteita niillä (tai oikeastaan niiden yksilöillä) on. Taustalla oleva tiedon tallennustapa vaikuttaa kuintekin paljon siihen, miten tietomallinnusta tehdään. Kerrotaanpas vähän siitä, [miten RDF eroaa tietokannoista]. (...)
Olen viime viikon tehnyt töissä vähän niin kuin prototyyppausmielessä tämmöistä metatietojen tuottamiseen tarkoitettua työvälinettä: http://members.sange.fi/~atehwa/cgi-bin/mexse.cgi (...)
Meillä oli lauantaina nimiäiset, tehtiin oikein [nimenantoseremonian käsikirjoitus]. :) (...)
Tämä on niin hyvä artikkeli, että on pakko suositella: (...)
Päätin kokeilla libextractor:n käyttöä Pythonista. En ole ikinä nähnyt yhtä säälittävää Python-bindingia - sitkeän selvittelyn jälkeen olen saanut selville, miten ilmeisesti kirjastoa pitää kutsua, että saa jonkin tiedoston metadatat luetuksi avain-arvo-pareina (johon vielä lisään pluginin nimen, koska joidenkin pluginien tuottama tieto on luotettavampaa kuin toisten). (...)
Jos google-hakuun kirjoittaa "the awful truth about", 3. ehdotus on "... sed". (...)
Olen miettinyt, miksei ole helppoa nettipalvelua, johon voisi lähettää tiedostoja ja saada takaisin kaikenlaista automaattisesti tuotettua [metatieto]a. Tutkin, onko tällaisia ohjelmia, ja niitä näyttää olevan aika liuta. Yksi Debianista löytyvä on nimeltään proosallisesti ''extract''. (Vähän samanlainen nimeämisloistavuus kuin se, että termcap-ohjelmien nimet ovat ''see'' ja ''edit''.) (...)
Yhdellä "kauhealla" (oikeasti ihan kivalla) 90-luvun Dance-kokoelmalla on merkillinen biisi: ''Dominique'', esittäjänä Soeur plus. Oletin, että tämä olisi esim. sveitsiläinen perinnelaulu, koska Dance-versiossa on taustalla jodlausta, mutta ilmeisesti biisin alkuperä on vielä hassumpi. Kyseessä on kuuluisa ranskalainen "laulava nunna" 60-luvulta, sisar Hymy (S½ur Sourire), jonka chanson ''Dominique'' on innoittanut muitakin. (...)
Sanaa ''metatieto'' käytetään nykyään niin monissa merkityksissä, etten ole ihan varma, kannattaako sen käyttöä jatkaa ollenkaan. (Tämä siitä huolimatta, että kirjoitan duunissani metatiedoista säännöllisesti: http://www.csc.fi/blogit/tiedot-kayttoon ...) Eihän tämä tietenkään tavatonta ole, monimerkityksisiä sanoja toki riittää, mutta metatieto oli alun perinkin abstraktihko ja lavea käsite. Jos tällaisen käsitteen merkitys jatkuvasti laventuu ja monimuotoistuu, käsite ei tarkoita enää mitään. (...)
Kun tässä nyt on muutenkin mainostettu erilaisia biisejä, niin mainitaanpa joitakin erityisen kivoja Vocaloid-biisejä: (...)
Pikalinkit: