Sanaa metatieto käytetään nykyään niin monissa merkityksissä, etten ole ihan varma, kannattaako sen käyttöä jatkaa ollenkaan. (Tämä siitä huolimatta, että kirjoitan duunissani metatiedoista säännöllisesti: http://www.csc.fi/blogit/tiedot-kayttoon ...) Eihän tämä tietenkään tavatonta ole, monimerkityksisiä sanoja toki riittää, mutta metatieto oli alun perinkin abstraktihko ja lavea käsite. Jos tällaisen käsitteen merkitys jatkuvasti laventuu ja monimuotoistuu, käsite ei tarkoita enää mitään.
Se, mitä ehdotan tilalle, on erilaisten tyypillisten metatietojen kutsuminen niiden tarkemmilla nimillä: metatieto.
Välttelen usein onnellisuuskirjallisuutta (kirjallisuutta, joka mainostaa tekevänsä lukijoistaan onnellisia tai korjaavansa lukijoitaan ihmisinä). Kirjastossa tuli vastaan Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää, jolla oli sen verran hieno nimi, että päätin katsoa kirjan läpi.
En tykkää kirjan terminologiasta, se tuntuu minusta liian epämääräiseltä (tarkka). Terminologisesta hyppimisestä huolimatta olen oikeasti samaa mieltä (järki ja tunteet) kirjan perusteesistä, joka on tämä:
On lähinnä haitallista yrittää olla ajattelematta tai tuntematta (tai ajatella tai tuntea) jotain tiettyä.
Loppuosa kirjasta on ohjeita siitä, mitä voi tehdä sen sijaan, että yrittäisi olla ajattelematta tai tuntematta (tai ajatella tai tuntea). Itse antaisin niiden harjoitusten sijaan seuraavan ohjeen:
... varsinkin ajatuksissa, jotka kiinnostavat tai vaivaavat.