Katso myös maailmankatsomukseni.
Relativismin perusidea on se, että kaikki riippuu jollain tavoin tarkkailijasta, kaikki on subjektiivista. Minä en ole päätynyt relativismiini tietoteoreettisen tuskailun seurauksena tai yrityksenä nostattaa toisten niskakarvoja pystyyn, vaan siksi, että niin asiat vaikuttavat mielestäni olevan, eikä minua häiritse ajatus perimmäisen totuuden / todellisuuden puuttumisesta.
Relativismi ymmärretään usein väärin, mutta niin ymmärretään suunnilleen kaikki muukin, niin että mitäpä tuosta. Relativismilla on rajat: katso sanojen vaikutus kokemusmaailmaan.
Tällainen sitten vielä:
"Relativismi on ristiriitaista, koska se väittää, ettei ole yleispäteviä väitteitä, mutta relativismi yrittää itse olla tällainen väite."
"Ei, ei relativismi kiellä yleispäteviä väitteitä vaan yleispätevien totuuksien varmuuden. Jos ymmärtää relativismin joksikin muuksi kuin väitteeksi, jota arvioidaan kuten muitakin väitteitä, on ymmärtänyt relativismin väärin. Olisihan älytöntä väittää, että on ehdottoman täydellisen varmaa että mikään ei ole koskaan varmaa..."
"Sinä sanot, että relativismi on vain yksi väite muiden joukossa, jota ei ole pakko uskoa. No, nyt minä en usko sitä. Jee."
"Ei tarvitse niin. Mutta mitäpä tuo todistaa (muuta kuin että relativismi toimii). Ihmisillä on mahdollisuus keskustella ja yrittää saada toisiaan ymmärtämään ja joskus jopa vakuuttumaan toistensa ajatuksista. Muttei minulla ole velvollisuutta saada sinua vakuuttumaan relativismista, ja todella, jos uskon relativismiin, olen jopa varma, etten voi taata saavani sinut uskomaan sitä..."
"Miksi kukaan uskoisi relativismiin?"
"Jaetut kokemukset. Ihmisillä on kaikilla kokemuksia siitä, kuinka he ovat ymmärtäneet asioita eri tavalla ja kuinka siitä huolimatta he voivat keskustella niistä keskenään. Minä väitän, että ylipäänsä ajatus 'totuuden' 'lähestymisestä' on helleenien päässä kehittynyt sairas ajatus. Eivät ihmiset ole keksineet relativismia tyhjästä eivätkä propagandan seurauksena (yleensä), vaan kokemuksestaan."
"Mutta ovathan matematiikka ja logiikka sentään ehdottoman varmoja, sitä et kai kiellä?"
"Matematiikka ja logiikka eivät ole varmasti tosia tai epätosia muuten kuin omilla kriteereillään. Niiden ristiriidattomuuden ehdot on saneltu ja on todistettu niiden joistain osa-alueista, etteivät ne ole ristiriitaisia, mutta on aina olemassa mahdollisuus, että jokikinen näitä todistuksia tehnyt on tehnyt virheen. Matematiikka ja logiikka ovat ihmisten konstruktioita ja niiden virheettömyys on ihmisten kommunikaation varassa. Mutta minä uskon lujasti, että matematiikka ja logiikka ovat sellaisia, kuin miksi ne on todettu. En epäilisi sitä sen enempää, kuin epäilen omaa toistuvaa kokemustani auringon valosta. Ja kuitenkin tuo kokemus on epävarma..."
"Sanot, että ne ovat ihmisten konstruktioita. Eivätkö ne pikemminkin ole maailmaan välttämättä punottuja asioita, eräänlaisia muodollisia välttämättömyyksiä?"
"Ehkä, ehkä ei. Kuka tietää, miten eri tavalla näkisimme matematiikan ja logiikan, jos ajattelisimme eri tavalla? Mutta rehellisesti uskon, että matematiikka ja logiikka kertovat jotain olennaista maailmasta. On kuitenkin ymmärrettävä, että ne ovat ihmisten konstruktioita, eikä pidä odottaa (joskaan ei pitää mahdottomanakaan), että ne kuvaavat täydellisen tarkasti todellisuuden mitään osaa. Sillä vaikka matematiikka ja logiikka itse ovat valtavan tutkittuja ja tarkasteltuja ja luottamukseni niiden rakenteen selkeyteen on suuri, niiden soveltaminen maailmaan on tehtävä kerta toisensa jälkeen ja se on mielivaltaisempaa kuin voit arvatakaan. Mitä taetta on siitä, että mikään maailman yksittäinen tilanne noudattaa matematiikan lakeja? Käytännössä en kuitenkaan tietenkään pelkää käyttää matematiikkaa apunani, sehän on vain yksi lukemattomista yleistyksistä, joita tarvitsen elääkseni... on vain muistettava, että jos todellisuus sanoo yhtä ja matematiikka toista, syy voi olla todellisuuden, matematiikan tai niiden yhteen sovittamisen."
ozone: Entäs arvorelativismi? Tämä sivu ei oikeastaan ota kantaa arvoihin.
atehwa: Hyvä pointti. Kirjoitin tuon -- ja lisäksi täällä on nykyään eettisen relativismin malli.