(Nettipäiväkirja) !!! Huhtikuu 2017 (...)
Tänä vuonna kuntavaalissa minulle on selvää, että äänestän vihreitä. Puolueen sisäisessä järjestyksessä on vähän vaikea sanoa, kumpi kunnallisvaaleissa on tärkeämpää: arvovalta, jonka ehdokas saa puolueessa ääntensä perusteella, vai se, kuka menee läpi. (...)
(nettipäiväkirja 02.03.2017) Yksi Dockerin tärkeitä piirteitä on se, että se on paketointiformaatti. (Katso [Dockerin käyttötapauksia].) Siinä on melko standardi tapa tarjota palveluita näkyville, ja vaikka se ei sovikaan ihan kaikkeen, ainakin useimmat palvelinprosessit on helpompaa paketoida Docker-imageiksi kuin eri distrojen paketeiksi. Tämä synergia softapaketoinnin ja isoloinnin välillä tuli vähän niin kuin pienenä myönteisenä sattumana - serendipity - ja olennaisesti se tarkoittaa, että paketin, eli säiliön, sisällä softa saa toimia miten huvittaa, kunhan se täyttää rajapintavaatimuksensa. (...)
(Nettipäiväkirja) !!! Huhtikuu 2017 (...)
Ajattelin, että voisin tehdä uudelleensanoituksen biisistä [Olet maamme armahin Suomenmaa]. Tuli nimittäin mieleeni, että nykyään suomalaiset eivät tyypillisesti halua nostattaa koteja joka niemeen, notkoon ja saarelmaan (vaan muuttavat pikemminkin kaupunkeihin), mutta sen sijaan ''lounasravintoloita'' syntyy joka paikkaan. Lisäksi olisi hienoa laulaa siitä, kuinka lounasravintoloita nostatetaan joka paikkaan, koska se luonnostaan laventaa suomalaisuusmyyttiä: lounasravintoloitahan usein pitävät melko tuoreet maahanmuuttajat. (...)
Nyt kun SPA:t (katso [SPA-webisovellusten ongelmia]) ovat niin suosittuja, tuntuu aina vain oudommalta, etteivät [tietokantojen REST-rajapinnat] ole automaattisesti tuotettuja. Koska REST-rajapinnan tuottaminen automaattisesti tietokantaskeemasta vaikuttaa aivan ilmeiseltä ajatukselta, etsin taas työkaluja siihen. (...)
Nyt, joko verotustietojen, iän tai sosioekonomisen aseman perusteella, mulle on alkanut tulla soittoja sijoitusneuvojilta. Päätin ottaa yhden kutsun vastaan, joten ajattelin kertoa, mistä siellä puhuttiin. (...)
Luin tässä ''Maailmanhistorian huonoimmat keksinnöt'' -kirjaa ohimennen. Tajusin, että tämä on toisaalta hirveän tärkeää luettavaa lapsille, että vanhempani ovat opettaneet minulle tästä ison määrän joskus 80-luvulla, mutta toisaalta tämä on hirveän masentavaa, ja aiheuttaa sellaisen maailmanangstin, joka ei ole oikeastaan ihan perusteltu: maailmassa on niin paljon kaikkea, hyvää ja pahaa, ettei oikeasti ole mahdollista muodostaa "kokonaismielipidettä" kaikesta. Kun lukee pelkkiä ongelmia, tulee tietenkin olo, että kaikki on huonosti. (...)
Kolmivuotias lapseni muuten näemmä ymmärtää ainakin jotenkuten disjunktion distribuutiolain. Sanoin "joko me mennään junalla ja sitten bussilla tai mennään junalla ja sitten pyörällä". Ja lapsi sanoi: "Eli... me mennään junalla ja sit... bussilla... tai........" (...)
Suhteellisen mielenkiintoinen tapaus tekoälyn kehittymisestä: https://www.cmu.edu/news/stories/archives/2017/january/AI-beats-poker-pros.html (...)
Taas sarjassamme "pakko kirjoittaa että muistan kirjoittaa tästä", mutta olen huomannut että työvälineiden jako [lelut ja vakavasti otettavat] -kategorioihin tuottaa '''pelkkää haittaa'''. (...)
(nettipäiväkirja 01.03.2017) DNS on hurja palvelu. (Jos et tiedä, mikä se on, niin lyhyesti se on palvelu, joka muuntaa koneiden ''nimet'', kuten "www.google.com", koneiden osoitteiksi joiden perusteella niihin voi oikeasti ottaa yhteyttä.) (...)
(Nettipäiväkirja) !!! Huhtikuu 2017 (...)
Ihan mahtava johdantoartikkeli neuroverkkojen (ja TensorFlow'n) käyttämiseen kielitieteessä! Jo johdannon rationale-osuus opetti minulle monta uutta asiaa. (...)
Täs ois taas tämmönen ruttotermi (ohjelmoinnissa): ''business logic''. Ehdotan sille kuvaavampaa vastinetta ''domain rules''. Ensinnäkin on ihan pöljää, että domain-tietoudesta käytetään nimeä "business", mutta vielä enemmän häiritsee se, että tällä termillä yritetään saada jotenkin hienon kuuloista ohjelman siitä osasta, joka tosiasiassa koostuu jostain säälittävistä ehtolausekkeista tyyliin "jos viesti on tyhjä, älä lähetä sitä". (...)
(nettipäiväkirja 08.02.2017) Nykyään kuulee aina joskus sanottavan, että Java on uusi COBOL: pikku hiljaa vanhanaikaiseksi jäävä kieli, jolla on tehty niin tolkuton määrä firmojen koodia, että Java-ohjelmoijille riittää työtä maailman tappiin asti. Huomio sinänsä pitää kyllä paikkansa, mutta minusta tilanne on vielä pahempi. (...)
Oujee, netti, tuo hämmentävä paikka, lähetti luokseni 18-vuotiaana kirjoittamani ''demoefektien kategorisoinnin'' :) (...)
(nettipäiväkirja 08.02.2017) Branching in [subversion] is somewhat more cumbersome than, say, in [Git] or [darcs], so some programming shops run the practice of not using branches for features and just tagging all commits to some feature in the commit message. It's fine, and it significantly reduces the pain of merges (by keeping the merges small), but it does make code reviews sometimes hard. The worst case is when you have to review a long-running feature pseudo-branch with commits interspersed with other commits. (...)
Kuulin tänään sattumalta persujen vaalimainoksen radiosta. Siinä valitettiin, ettei suomessa saa puhua rikostyyppien X, Y ja Z lisääntymisestä. Kuten tilastosta (http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_oikeusolot.html) näkyy, ainoat rikostyypit, jotka ovat lisääntyneet kahtena vuonna peräkkäin, ovat raiskaukset ja petokset. (...)
Yksi lauta[peli], jonka sääntöjä en ole muistanut dokumentoida: [Taika-Mario-peli]. Lisäksi pitäisi dokumentoida [metsämonopoli]n säännöt, mutta se edellyttää vielä lisää koepelaamista. (...)
Oujee! Joskus sitä ilahtuu, kun muistaa, miten hienoja juttuja on tehnyt. Demosin työkavereille ohimennen sitä, kuinka säännöllisistä lausekkeista (tai ylipäänsä säännöllisistä kielistä) voi generoida merkkijonoja. On suorastaan maagisen tuntuista, että tää ''toimii'': (...)
Pikalinkit: