(nettipäiväkirja) !!! Kesäkuu 2016 (...)
Tuli mieleen mielenkiintoinen kysymys: jos on sellainen [peli], jossa säännöt voivat periaatteessa muuttua "miten vain" (esim. keräilykorttipelit ovat usein tällaisia, koska pelatut kortit voivat muuttaa periaatteessa mitä tahansa pelin sääntöä), niin kannattaako pelin olla alkuun mahdollisimman rajoitettu, kuten Fluxx, vai mahdollisimman rajoittamaton, kuten [Fläps]? Miten pelistä saa nautinnollisen ja helpon selittää kokeilijoille? (...)
Hommasin Robogem-nimisen pelin kaupasta. Koska pelityyppi on minulle hyvin tuttu - Robogem on yksinkertaistettu versio [icehouse]-paloilla pelattavasta [RAMbots]ista - voin saman tien jakaa jonkin verran [kommentteja ja lisäsääntövihjeitä Robogemiin]. Yhteenvetona toteaisin, että peli on kaikessa yksinkertaisuudessaan ja satunnaisuudessaan oikein hyvä, ja hyvä pohja erilaisille "kotisäännöille". 30 euron hinta on yläkanttiin, mutta en nyt oikein tiedä, onko se sitten kymmenestä eurosta kiinni, että kannattaako tämä hankkia vai ei. (...)
Tuli taas duunissa vastaan mielenkiintoinen asia. On olemassa Stan-niminen ohjelmointikieli, jolle kuvataan bayesiläinen todennäköisyysmalli ja Stan laskee siitä posteriorijakauman, siis aineistoon perustuvan, priorista korjatun jakauman. Ensinnäkin on mageeta, että tämmöiseen on automatisoituja työkaluja, mutta ''lisäksi'' mallin perusteella voi generoida uutta dataa. Jos malli ennustaa hyvin aineiston, voi esim. korvata arkaluontoiset aineistot niiden todennäköisyysmallista generoidulla datalla. Ooh. (...)
Ohhoh. Googlailin netistä, miten ISIS rahoittaa toimintaansa, ja törmäsin aikamoiseen salaliittoteoriaan (joka saattaa ihan hyvin pitää paikkansa - se ei ole sellainen absurdi salaliittoteoria kuin useimmat). (...)
Aikuisella on aikuisen murheet, ja minä olen tottunut jo ''tosi'' pitkään olemaan se, johon muut luottavat, ja joka huolehtii muiden tarpeista. Mutta onhan minulla sentään sekin puoli, joka ei ole tarpeeseen vaan taikaan, se osa, joka ei pyri huolehtimaan vaan luomaan jotain hämmentävää ja uutta, se taso, joka on esteettinen eikä tavoiteorientoitunut. Ja kun elämä on ollut pitkään vähän suorituskeskeistä, on hyvä raottaa oman mielensä verhoa, kurkata toiselle puolelle ja varmistua, että siellä on vielä jotain. Sillä minkä arvoinen minä olisin, jos tekisin vain sitä, mikä pitää? (...)
Törmäsin, taas, lapsiin jotka eivät kysyttäessä (että keiden kukitus on menossa) vain yksinkertaisesti vastanneet mitään. Ja Metro-lehdessä oli aamulla juttu siitä, että lapset eivät saa liikuntaa, kun aikuisilla ei ole aikaa eivätkä lapset enää mellasta omin päin ulkona. Molempiin näihin minun mielestäni on syynä liika [turvallisuusvouhotus], mutta lisäksi molemmissa on myös tietty kasaantuva luonteensa. Väitän, että tässä ollaan itse asiassa turvallisuuden nimissä [tuhoamassa vuorovaikutteisuuden kulttuuria]. On vaikea kuvitella suurempaa menetystä, ja missään nimessä se ei ole niiden vähentyneiden tapaturmien, kuolemantapausten ynnä muun arvoista. Ja onko tämä yleinen varovaisuus, eli [pelko], edes vähentänyt lasten erilaisten riskien toteutumista? (...)
Jee! Sain viimeinkin aikaiseksi kirjoittaa valmiiksi duuniblogiversion täällä olevasta kirjoituksesta "[mitä on elegantti koodi?]". Duuniblogissa oleva on englantia, varovaisempi ja sisältää enemmän viittauksia. Muuten aika sama pointti molemmissa kirjoituksissa ja varsinkin vertaus käytöstapoihin :) (...)
(nettipäiväkirja) !!! Kesäkuu 2016 (...)
Jee, vaimoni tiimi voitti Reittiopas-hackathonin! Oon superylpee :) (...)
Silläkin uhalla, ettette jaksa enää kuunnella juttujani [Java]-kehityksestä, sanon pari asiaa, jotka olen oppinut: (...)
Taas tuli duunista yksi äärettömän cool pointteri: http://datascienceatthecommandline.com/ (...)
Tää artikkeli vaikuttaa tosi hyvältä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-6388-0 Muakin on kiusannut se, että ihmiset perustaa ihan mutulle, millainen kieli on "voimakas" tai "kätevä". Itselläni on edes yritystä päästä siitä eteenpäin, katso [mitä on elegantti koodi?], mutta vähän aineistoa. (...)
Yksi hyvä puoli siinä, että on työpaikassa, jossa on kivoja ja asioista kiinnostuneita kollegoita, on se, että chateissa jaetut linkit on keskimäärin laadukkaita. Tämänkertainen on siitä, miten saadaan työhaastatteluun sisältyvät koodaustehtävät puolueettomiksi (eli mittaamaan vain ohjelmoijan taitoa eikä muita satunnaisia tekijöitä): http://www.elidedbranches.com/2016/05/brief-thoughts-on-take-home-interviews.html (...)
Jee, hyvä blogikirjoitus! https://www.linkedin.com/pulse/minua-et-voi-sitouttaa-aki-ahlroth Voin sataprosenttisesti allekirjoittaa kaiken, mitä siinä sanotaan. Tietysti asiat eivät ole ihan näin yksinkertaisia. Sitoutuminen on outo nimi sille, että vain yksinkertaisesti viihtyy töissään ja kokee työt mielekkäiksi. Eikä työnantajan sitouttavien toimien pitäisi vaikuttaa ''kiitollisuuden'' kautta, vaan odotusten: teen töitä työpaikkani hyväksi, koska sieltä on odotettavissa hyvää. (...)
(nettipäiväkirja) !!! Kesäkuu 2016 (...)
(nettipäiväkirja 21.04.2016) Hmm, työssäni teen webbisovellusta, joka on "aito" webbisovellus (single-page app), eli tekee käytännössä kaiken selaimessa Javascriptillä ja hakee sisällön API-kutsuilla serveriltä. Itse en ole hirveän ihastunut tähän arkkitehtuuriin, koska vaikka siinä on tiettyä yksinkertaisuutta ja selkeä vastuunjako, siinä on kuitenkin myös seuraavat ongelmat: (...)
Nyt kun on ollut paljon puhetta kilpailukyvystä, on minullakin ehdottaa kilpailukyvyn parantamiseen liittyvä [poliittinen ohjelma]. Tehdään laadusta Suomen kilpailukykyvaltti, vielä tarkemmin sanoen elämänlaadusta. Ei siis lähdetä kilpailemaan sillä, minkä kaikki muutkin osaavat - työläisten palkkojen pienentämisellä ja pidempien työtuntien puristamisella. Kilpaillaan sillä, mikä Suomella on ollut erityisenä vahvuutena muutenkin - tasa-arvolla, puhtaalla luonnolla, runsaalla vapaa-ajalla, yhteiskunnan vakaudella ja pienellä korruptiolla. (...)
Jee, sain pidetyksi duunissa funktionaalisen ohjelmoinnin esittelyn, josta olen oikeasti ylpeä: https://github.com/pkalliok/fp-presentation (...)
Pikalinkit: