This website uses trademarks and/or copyrights owned by Paizo Publishing, LLC, which are used under Paizo's Community Use Policy. We are expressly prohibited from charging you to use or access this content. This website is not published, endorsed, or specifically approved by Paizo Publishing. For more information about Paizo's Community Use Policy, please visit paizo.com/communityuse. For more information about Paizo Publishing and Paizo products, please visit paizo.com.

Tiennäyttäjä - Riimuvaltiaiden nousu on päättynyt. Kampanja päättymisen syistä voi lukea lisää Keskustelu-sivulta. Seuraavaksi on vuorossa Rubiinivaltaistuimen kirous.

Mielenkiintoisena anekdoottina: Majatalon foorumiketjusta minulle selvisi, että kampanjasivujen materiaalia oli mitä ilmeisimmin luettu myös peliryhmämme ulkopuolella ja tästä oli seurannut inspiroitumista ja toisen Rise of the Runelords -kampanjan synty. Luonnollisesti minä halusin päästä lukemaan vuorostani tämän "tytärkampanjan" seikkailuista, joten kutsuin ko. pelin pelinjohtajan Blue_Hillin Mekanismiin. Blue Hillin kampanjan materiaalille on nyt luotu sivut mekanismiin nimellä Tiennäyttäjien Kronikat. -Navdi 2009-07-22 10:59

Riimuvaltiaiden nousu

"Ei kuollut oo mik voi iäti maata, sillä aikojen saatossa voi kuolokin laata" - H. P. Lovecraft

"Kuule minua, oi kulkija! On ennustettu, että riimuvaltiaat, nuo nukkuvat muinaiset, joiden kuolleiden mielten sopukoiden synkät mietteet ja suunnitelmat ovat hautuneet tuhansien vuosien ajan nyt viimein havahtuvat kuolonunestaan, kurkottaen jälleen ahnaasti kohti Golarionia. Väkeviä ovat he mahdissaan, pysäyttämättömiä kuin vuorovesi, mutta samalla ylimielisyydessään sokeita, sillä heidän varjossaan tapahtuu paljon, mikä on heille itselleen kuin hyönteisten ininää; täysin merkityksetöntä." --- Tuntematon varisialaisnainen

Riimuvaltiaiden nousun pysäyttäminen lankeaa pienelle ryhmälle epätodennäköisiä sankareita, jotka kyllä aloittavat varsin vaatimattomista lähtökohdissa, mutta nousevat koettelemustensa ja kokemustensa kautta legedojen sankarien rinnalle. Mikäli riimuvaltiaita ei pysäytetä ajoissa, koko Golarion lankeaa heidän tyrannimaisen ikeensä alle ja muinainen pahuuden ja noituuden valtakunta Thassilonia nousee kuin feenix-lintu tuhkastaan.

Tiennäyttäjä

Tiennäyttäjä on Paizo Publishingin Pathfinder RPG -kampanja. Sääntöinä käytetään Pathfinder RPG:n Beta-versiota. Kampanjana on Pathfinderin omaan maailmaan Golarioniin sijoittuva Rise of the Runelords Adventure Path. Pelaajien toivotaan lukevan Rise of the Runelords Player's Guide. Se sisältää paljon tarpeellista informaatiota maailmasta. Pyrimme pelaamaan säännöllisesti 1-2 viikon välein. Kampanjan kokonaiskesto on n. 6-12 kuukautta. Kampanjaa pelinjohtaa Navdi. Pelaajina ovat Samuli, Jere, Jatuli ja Deus (tuli mestaripelaaja Sopen tilalle).

Kampanjassa ovat käytössä seuraavat kirjat: Pathfinder RPG Beta, Rise of the Runelords Player's Guide, Pathfinder Chronicles -sarjan kirjat, Pathfinder Adventure Path -kirjat #1-6, Pathfinder Companion -sarjan kirjat, Monster Manual, sekä SRD niiltä osin kuin jokin em. lähteistä ei aja siitä yli.

Mikä on mitäkin

Muutamia termejä mahdollisen epäselvyyden hälventämiseksi:

  • Pathfinder RPG on roolipeli. Sen beta-versio ilmestyi elokuussa 2008 ja lopullinen versio ilmestyy elokuussa 2009.
  • Pathfinder Chronicles on sarja Pathfinder RPG:n pelimaailmasta Golarionista kertovia kirjoja. Golarionissa Pathfinder Chronicles on Tiennäyttäjien, tutkimusmatkailijoiden ja seikkailijoiden järjestön ylläpitämä tietopankki.
  • Pathfinder Adventure Path on sarja Golarioniin sijoittuvia seikkailumoduleita, joskin kirjat sisältävät myös runsaasti maailma-infoa. Jokainen Adventure Path on kuuden kirjan mittainen.
  • Rise of the Runelords on ensimmäinen Pathfinder Adventure Pathin nimi. Se on kirjoissa #1-#6.
  • Tiennäyttäjä on tämän kampanjan nimi. Kampanjan nimi kokonaisuudessaan voisi toki olla myös Tiennäyttäjä: Riimuvaltiaiden Nousu, mutta kuka hemmetti tuota jaksaa kirjoittaa kalenteriinsa parin viikon välein.

Kampanjan tyyli

Tiennäyttäjä on perinteinen pelinjohtajavetoinen seikkailufantasiaroolipeli, jossa pelinjohtajan (DM) tehtävä on pelata maailmaa ja sivuhahmoja ja pelaajien tehtävä on pääasiallisesti pelata vain omia hahmojaan. Seikkailuissa esiintyy voimakkaita uhkia, taisteluja, luolastoja, muinaisia salaisuuksia ja vaikeakulkuisia erämaita. Seikkailuissa esiintyy myös sosiaalista kanssakäymistä, vaikeita valintoja ja niin sankaruutta kuin petturuuttakin. Kampanja olettaa pelaajahahmojen olevan sankareita; heikkojen puolustajia ja pahuuden voimien vankkumattomia vastustajia. Konnat puolestaan ovat yleensä sielultaan sysimustia ja läpensä pahoja. Maailmakolkka, jonne seikkailut sijoittuvat on ankaraa rajaseutua täynnä hirviöitä ja uhkia, mutta se sisältää myös arvoituksellisuutta, muinaisia salaisuuksia ja piilevää jaloutta.

Tiennäyttäjä ei ole gamistinen pelinjohtaja versus pelaajat -peli, jossa väännetään naama irvessä säännöistä ja optimoidaan hahmot tappiin vain, jotta pärjättäisiin pelinjohtajan asettamille haasteille. Jos valittavana on siisti hahmokonsepti ja tehokas hahmokonsepti, valitse siisti. Älä kuitenkaan ammu itseäsi jalkaan tekemällä pelikelvoton "siisti konseptihahmo", joka on sääntömekaanisesti onneton gimppi.

Pelissä on myös muuta kuin taistelua, joten olisi suotavaa, että hahmoryhmässä olisi variaatiota ja laajalti erilaisia taitoja ja ominaisuuksia. Paizon omia modulimääritelmiä käyttäen Rise of the Runelords on 50% - 50% Wilderness ja Dungeon.

Kampanjan "voimataso" lie summattavissa kaikkein helpoiten sanoilla "oletusarvoinen perusfantasia". Tämä tarkoittaa sitä, että taikaesineet, kokeneet seikkailijat ja voimalliset hirviöt kuten lohikäärmeet ovat harvinaisia. Jo tasoilla 1-3 seikkailija voi (esim. kukistettuaan lauman hiisiä) nousta kylän sankariksi.

Pelaajahahmoryhmä ei saa sisältää liikaa ryhmän hajottavaa sisäistä jännitettä. On tarkoitus, että ryhmä pysyy yhdessä läpi koko kampanjan. Ryhmän sisäistä juonittelua ja selkäänpuukottamista ei toivota. Ei "vihaan kaikkia kääpiöitä" tai "kaikki noidat pitäisi polttaa" -asenteita. Ei alignment: Evil -hahmoja. Hahmojen rotujen, luokkien ja alignmentien ei toivota aiheuttavan turhanpäiväistä hammasten kiristelyä ja ryhmää hajottavia jännitteitä.

Hahmoluokka ei ole ingame-ammatti, vaan pelimekaaninen termi. Ei kannata tuijottaa liikaa sitä sanaa, mikä hahmoluokassa esiintyy vaan voi miettiä, mitä hahmoluokka tarkoittaa tai miten se ilmentyy.

Varisia

Riimuvaltiaiden nousu Varisiaan Golarionin luoteiskolkassa. Varisia on pääosin neitseelliseltä vaikuttavaa erämaata, vaikeakulkuista vuoristoa, tuulisia ylänköjä, kivikkoisia rannikoita ja tiheitä metsiä. Varisian koskemattomuus on kuitenkin harhaa, sillä muinaisella ajalla Varisia oli osa Thassiloniaa, mahtavien velhojen hallitsemaa läpensä korruptoitunutta ja dekadenttia valtakuntaa. Näiden riimuvaltiaiden kulttuuri on jättänyt jälkensä kaikkialle Varisiaa jättimäisten patsaiden, tornien, linnakkeiden ja maanalaisten tukikohtien raunioiden muodossa.

Valtaosa Varisian asukkaista on ihmisiä, joskin myös muut rodut vaikuttavat alueella. Ihmisten kansoista merkittävimmät ovat shoantit, varisialaiset ja chelaxialaiset.

Shoantit ovat ankarien olosuhteiden sitkeiksi ja selviytymiskykyisiksi koulimia hurjia klaanilaisia. Shoantit ovat varisialaisten ohella alueen vanhimpia kansoja. Ennen chelaxialaisten saapumista shoantit hallitsivat koko Varisiaa. Nyt heitä tapaa pääosin Storvalin ylängöllä, Tuhkatasangoilla, Curchainian kukkuloilla ja Velashun ylängöllä. Nämä alueet sijaitsevat Varisian pohjoisessa ja itäisessä osassa.

Varisialaiset ovat värikkäistä vaatteistaan ja esiintymistaidoistaan tunnettuja paimentolaisia ja vaeltajia, joiden väitetään (usein syystä) olevan varkaita ja huijareita. Varisialaisia tapaa kaikkialta Golarionista, mutta Varisia on heidän alkuperäinen kotimaansa. Varisialaisilla ei ole valtakuntia tai kaupunkeja, vaan he elävät koko elämänsä tien päällä vankkurikaravaaneissaan.

Chelaxialaiset ovat urbaaneja ja sivistyneitä, mutta myös dekadentteja ja ylimielisiä siirtomaaherroja. Heidän oma valtakuntansa Cheliaxia sijaitsee kaukana etelässä vuorten tuolla puolen suuren Sisämeren rannikolla. Koko eteläinen Varisia kuuluu käytännössä chelaxialaisille ja lisää uudisasukkaita saapuu Cheliaxiasta joka vuosi lisää.

Muut tiedostavat rodut (haltiat, puolihaltiat, kääpiöt, puolituiset, maahiset ja puoliörkit) ovat myös kaikki edustettuina Varisiassa, joskin heitä on ihmisten kaupungeissa ja ihmisten mailla yhteensä alle 10% asukkaista. Suurin osa Varisian haltioista on kotoisin ja asuu yhäkin Mieranin metsässä. Valtaosa Varisian kääpiöistä asuu Janderhoffin kaivoskaupungissa. Varisian puolituiset, kuten puolituiset muuallakin, tapaavat asua muiden rotujen kanssa samoissa paikoissa. Heitä tapaa eniten eteläisen Varisian suurissa kaupungeissa Magnimarissa ja Korvosassa. Puolihaltioita tapaa eniten Riddleportin kaupungissa tai paimentolaisheimojen keskuudessa. Erittäin harvinaisia puoliörkkejä tapaa eniten örkkiheimojen keskuudessa. Muut kansat pitävät puoliörkkejä pääasiassa epäluotettavina raakalaisina.

Varisian tärkeimpiä kaupunkeja ovat Magnimar ja Korvosa, jotka ovat molemmat chelaxialaisten siirtomaaherrojen rakentamia suurkaupunkeja. Muita merkittäviä asutuksen keskuksia Varisiassa ovat suurkaupungit Kaer Maga ja Riddleport, lukuisat pienemmät kaupungit kuten Hiekkasärkkä, Nybor, Wartle ja Konnanselkä, haltiametsä Mierani, kääpiökaivanto Janderhoff, maahimetsä Sanos ja örkkikaupunki Urglin.

Varisissa esiintyy myös kaikkia yleisimpiä hirviörotuja, joskin hiidet, örkit ja hirmut ovat kaikkein yleisimpiä. Näiden lisäksi Varisia on kuuluisa jättiläisistään. Tarinat kertovat, että muinaisen Thassilonian mahtavimmat tornit, linnat ja kaupungit olivat kaikki riimuvaltiaiden orjuuttamien jättiläisten rakentamia, mutta näillä tarinoilla on tuskin totuuspohjaa. Ne ovat todennäköisesti syntyneet nykyaikaisten varisialaisten taivastellessa thassilonialaisten raunioiden valtavaa kokoa täysin kykenemättöminä käsittämään kehittyneitä rakennustekniikoita, joilla tuhansia tonneja painavia kiviä on voitu siirtää ja pinota.

Linkkejä

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped