Perhosvaikutus eli perhosefekti (engl. "butterfly effect") on kaaosteoriassa käytetty kuvaus siitä, että perhosen siivenisku maapallon toisella puolella voi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Laajemmin se käsitetään epälineaarisessa järjestelmässä olevaksi ominaisuudeksi, jossa pienet muutokset alkutilassa tai välivaiheissa aikaansaavat suuria muutoksia tapahtumassa. Perhosefektissä kaaoottisuus syntyy kun muutoksen koko ei ole verrannollinen sen määrään vaan erot kasvavat "korkoa korolle", jolloin pienikin muutos tai häiriö voi aikaansaada suuria vaikutuksia.

1930-l. - Suuri lama koettelee koko maailmaa. Länsimaissa on enemmän köyhiä ja työttömiä kuin koskaan aikaisemmin sitten teollisen ajan alun.

1932 - Jerry Siegel ja Joe Schuster luovat Teräsmiehen, kaikkien aikojen ensimmäisen oikean supersankarin, voittamattoman sankarin, joka kykenee nostamaan auton ja jonka ihosta luodit kimpoavat. Supersankarien ensimmäinen tuleminen, kulta-aika, on alkanut.

1939 - Bob Kane ja Bill Finger luovat Lepakkomiehen, synkän viittaritarin, Gothamin suojelijan ja rikollisten kauhun. Detective Comics luo pian lisää supersankareita, mm. Vihreän Lyhdyn, Ihmenaisen ja Salaman. Timely aloittaa Marvel-nimisen lehden julkaisun, jonka sivuilla seikkailevat pian Ihmissoihtu, Prinssi Namor ja Kapteeni Amerikka. Toinen maailmansota puhkeaa, eikä aikaakaan kun myös supersankarit taistelevat natseja vastaan omien lehtiensä sivuilla.

1945 - Yhdysvallat pudottaa atomipommin Hiroshimaan ja Nagasakiin. Toinen maailmansota päättyy. Myös supersankarien kulta-aika on pian ohitse.

1960-l. - Supersankarien toinen tuleminen. DC Comics luo nopeasti suosituiksi nousevat Oikeuden Puolustajat ja Marvel vastaa kokonaan uudenlaisilla supersankareilla, joilla on kulta-ajan sankareita monimutkaisemmat taustatarinat ja persoonat, ja jotka ovat tiukasti sidoksissa oikeaan maailmaan. Näitä sankareita ovat mm. Hämähäkkimies, Ihmeneloset ja Ryhmä-X. Niin kutsuttu supersankarien hopea-aika on alkanut.

Perhosvaikutus

Roolipelikampanja hopea-ajan supersankareista.

Entä jos supersankareita olisi oikeasti olemassa? Mistä heidän kykynsä olisivat peräisin? Millaisia voimia heillä olisi? Miten heidän tulemisensa muuttaisi maailmaa? Noudattelisivatko tapahtumat supersankarisarjakuvien vastaavia, vai tapahtuisiko jotain vallan muuta? Kuvittele maailma, joka oli oikean maailman kaltainen aina tiettyyn hetkeen asti. Yhtäkkiä tapahtui muutos. Aivan kuin Jumalan käsi olisi kurkottanut ihmiskunnan puoleen, poiminut käsiinsä muutamia yksilöitä ja tehnyt heidän unelmistaan (tai painajaisistaan) totta.
Kansasissa kerrotaan miehestä, joka juoksee nopeammin kuin juna ja jonka iho on kova kuin teräs. Atlantassa on tehty näköhavaintoja nuoresta naisesta jolla on siivet, ja joka osaa lentää. Ja New Yorkissa väitetään ihmisen muotoisen elävän varjon nielaisseen sisäänsä kolme pankkirosvoa autoineen päivineen. Entä jos sinä olisit yksi näistä, yksi maailman ensimmäisistä oikeista supersankareista? Miten muuttaisit maailmaa ympärilläsi, ja ennen kaikkea, miten voimasi muuttaisivat sinua?

Tässä pelissä hahmot ovat maailman ensimmäisten supervoimaisten ihmisten joukossa. He eivät välttämättä ole aivan ensimmäiset, mutta supervoimaisia yksilöitä on ollut olemassa vasta niin vähän aikaa, että heidän olemassaolonsa ei ole vielä valtaosan ihmisistä tiedossa. Jotkut tahot saattavat tietää supervoimaisten olemassaolosta, mutta yleisesti ottaen havaintoihin heistä suhtaudutaan samalla skeptisyydellä kuin ufohavaintoihin.

Hahmot tehdään tavallisiksi, nuoriksi amerikkalaisiksi tai Amerikassa asuviksi ihmisiksi. Pelaaja voi ehdottaa hahmonsa supervoimia ("Haluan olla voimamies", "Haluan osata lentää", tms.), mutta pelinjohtaja luo niiden mekaniikan. Se tuntevatko hahmot toisensa entuudestaan on pelaajaryhmän päätettävissä. Hahmot ajautuvat joka tapauksessa yhteen hyvin nopeasti pelin alun jälkeen. Pelin maailma vaikuttaa päällisin puolin täysin oikean maailman kaltaiselta, mutta yllätyksiä on taatusti luvassa.

Pelaamaan otetaan aluksi neljä pelaajaa, joiden pitää kyetä sitoutumaan kerran viikossa tai kahdessa pelattavaan pitkäkestoiseen kampanjaan. Nämä pelaajat ovat Jatuli, Jere, Jyri ja Jani-Jamuli. Kampanjan painopiste on hahmo- ja eläytymiskeskeisessä sandbox-pelaamisessa, ei eeppisessä narratiivissä eikä haastepelaamisessa. Sarjakuvan maailmassa lähin vertailukohta on Chris Claremontin 70-luvun Ryhmä-X.

Pelin sääntöinä käytetään White Wolfin Aberrant! -roolipeliä.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped