(toiminnot)

hwechtla-tl: Tarkka

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Minulle on hyvin keskeistä, että kieltä (ja kielen myötä ajatuksia) voi käyttää tarkasti tai epätarkasti. Tarkka käyttö tarkoittaa periaatteessa sitä, että ilmaus tai ajatus tarkoittaa / osoittaa maailmasta jotain tiettyä. On kuitenkin vaikeaa antaa tarkkaa määritelmää tarkkuudelle, koska kieli (ja ilmeisesti ajattelukin) on aina luonteeltaan jonkin verran epämääräistä. Tästä epämääräisyydestä huolimatta ilmaukset voi mielestäni jakaa tarkkoihin ja epätarkkoihin.

Tarkka ilmaus on sellainen, jolla on jokin hyvin määrätty suhde maailmaan. Tarkasta väitteestä voi (periaatteessa) tarkistaa, pitääkö se paikkansa, eli on olemassa jokin asiaintila, jonka perusteella väitteen paikkansapitävyyttä voi arvioida. Tarkasta käsitteestä voi tietää, mihin maailman osaan pitää kiinnittää huomiota oppiakseen lisää tuosta käsitteestä. Tarkka käsky on sellainen, josta pystyy sanomaan, onko sitä noudatettu, seuraamalla käskyn kohteen toimintaa. Tarkka arvostelma tekee mahdolliseksi arvioida, kuinka hyvin asiat ovat tuon arvostelman valossa.

Tarkasta ja epätarkasta kielen- ja ajattelunkäytöstä on erittäin helppoa antaa esimerkkejä. Epätarkkoja ovat (minun mielestäni) esimerkiksi seuraavat ilmaukset:

Kaikille niille on ominaista, että niissä on liian vähän tietoa (ainakin minun ajatusmaailmaani varten), etten pysty arvaamaan, mitä ne osoittavat maailmasta. Hiukan mielivaltaisia arvauksia niiden tarkoista merkityksistä olisivat:

Epätarkkuutta syntyy ainakin kolmesta lähteestä:

  1. sanoista, joista (kukaan) ei tiedä kunnolla, mitä ne tarkoittavat (esimerkiksi "hyvä energia", "kommunisti", "dynaaminen")
  2. sanoista, joiden ei ole tarkoituskaan tarkoittaa tarkalleen mitään (esimerkiksi "suhteutua", "olla kyse", "liittyä", "eräänlainen")
  3. suhteista, joissa on jätetty mainitsematta jokin vaikeasti arvattava osapuoli (kenelle / missä mielessä hyvä, parempi kuin mikä, mihin tarvitaan, tai mistä/kenestä ylipäänsä puhutaan)

Koska tarkkuus johtuu tiedosta, yhdelle ihmiselle tarkka ilmaus voi olla toiselle epätarkka. Kuitenkin uusilla ilmauksilla käsitteitä yms. voi tarkentaa siten, että loppujen lopuksi väite sanoo jotain maailmasta. Kaiken tarkkuuden lähtökohta on käsitteissä, jotka sanovat jotain maailmasta. Sanojen vaikutus kokemusmaailmaan on rajallinen.

Usein käy niin, että vaikka ihmiseltä kysyisi, mitä hän tarkoittaa sanoillaan, vastausta ei löydy. Tällöin ihmisen ilmaus on ollut hänen itsensä kannalta epätarkka: hän luuli tarkoittavansa jotain, muttei itse asiassa tarkoittanutkaan. Tämä on pohjimmiltaan syy, miksi tarkkuus on minulle niin tärkeää: minulle sanat eivät ole vain peliä, jolla kudotaan kauniita verkkoja, vaan minä haluan ymmärtää, mitä sanat tarkoittavat. Huolehtimalla ilmaustensa tarkkuudesta voi vähentää todennäköisyyttä, että luulee ajattelevansa jotain, kun ei itse asiassa ajattele.

kategoria: filosofia kategoria: kieli


kommentoi (viimeksi muutettu 04.08.2009 10:32)