(toiminnot)

hwechtla-tl: Sosiaalinen markkinateoria

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Tässä ajatustavassa ihmiset nähdään "rationaalisia" valintoja tekevinä toimijoina, jotka yrittävät saada itselleen tietyt "edut". Kollektiiviset ilmiöt selitetään peliteoreettisina seurauksina yksityisten ihmisten edunvalvonnasta, ja niin edelleen. Tässä teoriassa on harmillista se, että sillä on valtavaa sovellettavuutta, mutta ihmiset soveltavat sitä yleensä erittäin huolimattomasti ja lähinnä tukeakseen omia käsityksiään.

Harmillista on toki myös se, kuinka sosiaalisen markkinateorian kritiikki kohdistuu usein juuri vääriin asioihin, kuten käytettyihin termeihin. On totta, että sosiaalisessa markkinateoriassa käytetään termejä hämäävästi. "Rationaalinen" tarkoittaa tässä oikeastaan vain "päämääriin suunnittelevasti pyrkivää" ja "etu" tarkoittaa "mitä tahansa, mitä ihminen sattuu haluamaan". Koska termit ovat harhaanjohtavia, osa kritiikistä lähtee yksinkertaisesti siitä, että ihmisten toimintaan vaikuttaa paljon muukin kuin "etujen" hakeminen, vaikka etu-käsite on tässä siten määritelty, että ihmisten toimintaan nimenomaan ei vaikuta mikään muu. Myös sosiaalisen markkinateorian kannattajat tekevät usein samanlaisia virheitä: osoittavat esimerkiksi, että jonkun rumaksi haukkuminen on "rationaalista", ja käyttävät tätä havaintoaan sitten pohjaoletuksena päättelyssä, jossa rationaalisuus tarkoittaa jotain ihan muuta kuin "päämääriin suunnitelmallisesti pyrkivää". Koko keskustelua auttaisi suunnattomasti, jos termit, kuten "kysyntä", korvattaisiin tarkemmin määritellyillä. Onhan hyvä, jos termistä saa heti jonkinlaisen tutun tuntuman siihen, mitä puhutaan, mutta jos tämä tuntuma on jatkuvasti väärä, niin termi pitäisi korvata toisella.

Sosiaalinen markkinatalousteoretisointi on nykyään hyvin yleistä, joten minun pitäisi varmaan puuttua tarkemmin siihen, mitä mieltä olen sen eri väitteistä. Mutta en nyt ehdi. Sitä paitsi, näitä jossain mielessä samanhenkisiä peliteorian / taloustieteen sovelluksia todellisuuteen on monella eri todellisuuden alueella: evoluutiopsykologia, parinvalintamarkkinat (iskemispeli, pariutumisen markkinateoria), yhteiskuntafilosofia (vahva sopimusteoria) ja niin edelleen.


kategoria: sosiaalisuus kategoria: keskeneräiset


kommentoi (viimeksi muutettu 15.08.2013 13:28)