(toiminnot)

hwechtla-tl: Nettipäiväkirja 10.02.2023

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Jotenkin häiritsee se, että puhe tekoälystä on vieläkin aika samanlaista kuin silloin kun olin pieni. Toistuvia hahmotustapoja, jotka tuntuvat minusta jotenkin väärinkäsityksiin perustuvilta, ovat ainakin seuraavat:

1) Tekoälystä puhutaan, kuin se olisi yhtenäinen ilmiö, mutta tosiasiassa tekoälyksi kutsutaan ihan mitä tahansa ohjelmaa, jonka toiminta on niin monimutkaista, ettei tarkkailija osaa sitä suoraan selittää. Ja niinpä useimmat tekoälystä tehdyt kommentit ja väitteet tehdään tietynlainen tekoäly mielessä (tai oletettu tekoäly, vaikkei juuri sellaista tekoälyä edes kukaan osaisi oikeasti tehdä), eivätkä ihmiset lähekään aina osaa selittää tai edes tiedä, millaisesta tekoälystä puhuvat. Ja niin sellaiset väitteet kuin "tekoälyn käyttö tuo riskejä vinoumista päätöksenteossa" jäävät vähän tyhjiksi ilmaan, kun niissä puhutaan tekoälystä yleisesti vaikka kyse on todennäköisesti päätöksenteon tukitekoälyistä, jotka on opetettu kuratoimattomalla aineistolla.

2) Ihmisillä on todella outo pakkomielle korostaa sitä, miten tekoäly on erilainen kuin ihmiset. Joo, jokainen tekoäly on, niillä ei esimerkiksi ole kuolemanpelkoa (tai siis kukaan ei ole jaksanut kai edes yrittää toteuttaa sellaista), mutta jokainen tekoäly on eri tavoin ei-ihmismäinen vähän niin kuin jokainen ihminen on eri tavoin ihmismäinen. Ja kun puhutaan siitä, että tekoäly ei "oikeasti" ymmärrä mitään mitä se käsittelee, niin jotenkin samalla implikoidaan, että ihmiset sitten oikeasti ymmärtävät, vaikka ei ymmärtäminen ihmisillekään tarkoita kaikille samaa asiaa - ei ole oikeasti olemassa yhtä "ymmärtämistä", joka yhdistää ihmisiä. Enkä edes tajua, mitä hyötyä on yrittää etsiä uudestaan ja uudestaan älykkyyden piirteitä (esimerkiksi luovuus), joita (mikään) tekoäly ei täyttäisi, koska on joka tapauksessa kyseenalaista, täyttääkö ihmistenkään äly niitä.

3) Vieläkin puhutaan pahantahtoisista tekoälyistä! Kunpa keksisinkin, mitä pahantahtoisuus tarkoittaa tekoälystä puhuttaessa. Tekoälyjen pyrkimykset ovat niiden ohjelmoijien asettamia. Yrittäessään täyttää niille suunniteltuja päämääriä (kuten rekisterinumeroiden tunnistamista) ne voivat tehdä ikäviä asioita (kuten tuottaa salaisen palvelun käyttöön tietoa toisinajattelijoiden liikkeistä). Onko se pahantahtoisuutta? Ehkä, varsinkin jos tekoälyn kehittäjä ei osannut ennakoida näitä pahoja seurauksia. Mutta tavallaan... kenenkään ei tarvitse tehdä tekoälyjä - on jonkun ohjelmointitaitoisen valinta tehdä tekoäly, jonka toimintaa ei ymmärrä. Ihmisten uteliaisuus on tietysti loputonta, mutta loppujen lopuksi tekoälyn motiivit kuitenkin asettaa sen tekijä. Joten tekoälyt voivat olla vaarallisia, mutta eivät pahantahtoisia - ne ovat vaarallisia, jos ne ovat asemassa, jossa niiden (tahallisesti tai tahattomasti) luotu toimintatapa aiheuttaa haittaa kuten ihmisoikeuksien kaventumista.


kommentoi (viimeksi muutettu 10.02.2023 23:33)