(toiminnot)

hwechtla-tl: Kevät 2010

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


pe 28.5.2010

Ystäviä on kahdenlaisia: niitä, joiden kanssa ystävyys säilyy henkilökemioiden vuoksi, ja niitä, joihin on panostanut niin paljon aikaa tai vaivaa, että ystävyys säilyy vaikka olisi riidoissakin. Ai niin, ja riitely tarkoittaa eri ihmisille aivan eri asioita.

Olen myös vuosien mittaan miettinyt, miten vaikeaa hyväksikäyttö on määritellä. Sitä on olemassa, se on todellista, siitä ei saa vaieta, siitä pitää päästä eroon; mutta silloin, kun aletaan esittää todellisia syytteitä hyväksikäytöstä, tulee nopeasti tarve määrittää, mikä oikeastaan on hyväksikäyttöä.

pe 14.5.2010

Tajusin, että valtio vs. yksityissektori -puhe on loppujen lopuksi aika samanlaista kuin vertailut rotujen tai kansakuntien välillä.

ke 12.5.2010

Ja taas tuli Facebookista puhetta. En tiedä, mitä firma oikeasti aikoo, mutta esim. käyttöehtojen muuttaminen siten, että aiemmin oletuksena yksityiset tiedot ovat nykyään pakollisesti julkisia (myös kirjautumattomille kävijöille), kertoo periaatteessa, ettei mikään tieto ole kyseisellä sivustolla suojassa firman mielenmuutoksilta. Katsoin oman profiilini julkisen puolen. Siinä on aika vähän tietoa, mutta esim. kuva ja täysin satunnainen kasa "friend"ejäni. Muilla on enemmänkin, esim. tykkäämisen aiheita. Ei, en pane linkkiä tähän, en halua kyseiselle sivulle hakukoneprominenssia.

ma 10.5.2010

Tulin miettineeksi sosiaalisia verkkoja ja niitä kuvaavia verkkorakennemetriikoita, ja totesin, että onpas näitä paljon ja ovatpas monet näistä huonoja - eivät kerro verkosta / sen jäsenestä juuri mitään.

ke 5.5.2010

Pitääpä mainostaa erittäin mielenkiintoista artikkelia. Tämä kertoo, millaisia asioita seuraa, jos alkaa kerätä tutkimusaineistoa omasta päivittäisestä elämästään: http://www.nytimes.com/2010/05/02/magazine/02self-measurement-t.html?pagewanted=all

Muistan itsekin, kuinka joku selitti käyttävänsä läppärillään jotain ohjelmaa, joka kirjaa itsekseen, mihin tietokoneen käyttöaika oikeastaan kuluu. Tämä sai minut alun perin arvioimaan, että sopiva osuus työajasta kaikenlaiseen "yleiseen säätöön" käytettäväksi on ainakin 40%...

ti 27.4.2010

Hämmentävää. scp:n protokollasta (siis ei ssh-protokollasta, vaan siitä merkkivirtaprotokollasta jota scp puhuu ssh-yhteyden sisällä) ei taida olla juuri mitään dokumentaatiota. Löysin tällaisen: http://blogs.sun.com/janp/entry/how_the_scp_protocol_works

Olen selvitellyt, miten ssh:n käyttö rajoitetaan tiedostojen lähettämiseen johonkin hakemistoon. Se on sen verran säätöä, että voisin dokumentoida: restricting scp on per-user basis.

ke 21.4.2010

Apps4Finland-kilpailun (http://www.mindtrek.org/2010/apps4finland) idea on hauska. Pitäisiköhän työstää jotain aikaisemmista ideoistani, yrityskoneesta ja puolueohjelmakoneesta?

ma 19.4.2010

Pilvipalveluista tuli vielä mieleeni: yksi hyvä hyödyntämistapa voisi olla kotikäyttötalletustilan korvaaminen. Amazonin S3-talletuspalvelun päälle on käsittääkseni jo kehitetty Linux-tiedostojärjestelmä, joten esim. oma musiikkikokoelma voisi hyvinkin kannattaa säilyttää talletuspalvelussa. (Sitä paitsi talletuspalvelun ReST-rajapinta on niin WebDAV-rajapinnan kaltainen, että WebDAV-asiakastoteutus saattaisi toimia sille suoraan. Voisi itse asiassa kokeilla ehtiessään.)

pe 16.4.2010

Olen jonkin verran lueskellut pilvilaskennasta ja pilvipalveluista viime aikoina, sitä on vaikeaa välttää työpaikallani. Yhteenvetona: nämä termit tarkoittavat jotain, joskaan eivät mitään kovin uutta eivätkä mitään kovin selkeää; kyseessä on selkeästi markkinointitermi; enkä usko, että asialla on mitään relevanssia suurimmalle osalle tarvituista palveluista.

Vaikken ole varsinaisesti perinteisessä mielessä mustasukkainen, minulle on varsin tuttu toinen, samanlainen ilmiö, nimittäin kokemuskateus. Vaikka nämä ovat mielestäni kaksi selkeästi eri asiaa, ne muistuttavat parisuhteessa niin paljon toisiaan, että niitä on usein vaikeaa edes erottaa toisistaan. Ja lopuksi, tajusin myös että minullakin iskeminen ja omanarvontunto liittyvät selkeästi toisiinsa; haluan yrittää ymmärtää, miksi.

Julkisissa liikennevälineissä jo muutamaan otteeseen pyörinyt älä kailota -kampanja on puhdasta pahuutta. Se vetoaa ihmisten aiheettomiin häpeäntunteisiin, vahvistaa status quota siitä, mitkä ovat "yksityis-" ja mitkä "julkisia" asioita, ja pohjimmiltaan sen viesti näyttäisi olevan: sinun elämäsi on jotain pahaa, jotain, mistä on muille vaivaa ja harmia. Säästä heitä elämältäsi, pidä paska sisälläsi.


nettipäiväkirjan vanhat jutut


Pikalinkit:


kommentoi (viimeksi muutettu 23.06.2010 11:11)