(toiminnot)

hwechtla-tl: Kaupalliset tekijänoikeudet

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Tekijänoikeuslaki (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404) jakaa tekijänoikeudet kahteen eri ryhmään:

Taloudellisten oikeuksien järjestelmä näyttää luodun ajatellen sellaista yhteiskuntajärjestystä, jossa teosten tekijät tyypillisesti luovuttavat teoksensa oikeudet erilliselle instanssille teoksen julkaisua ja/tai julkistusta varten. Laki asettaa ne ehdot ja enimmäisajat, joilla tekijä voi luovuttaa kustannus- tms. oikeuden jollekulle muulle. Lisäksi tekijän oikeus hyvitykseen teostensa myynnistä on, yllättävää kyllä, luovuttamaton.

Tekijänoikeuslaki on tällaisenaan hyvin sekava ja sitä paitsi täynnä poikkeuksia erilaisiin julkaisutyyppeihin liittyen. Edelleen koen (itsekin taiteellisen ja tekijänoikeuden alaisen työn tuottajana) ongelmalliseksi sen, että laissa annetaan edunvalvontajärjestöille erityisasema ja oikeudet toimiin, jonka takaa laki, ei taiteilijoiden halu liittyä näihin järjestöihin. Tällöin huonosti toimiva etujärjestö -- esimerkiksi itse en tosiaankaan halua olla Gramexin tai Teoston kanssa missään tekemisissä -- muodostaa ylimääräisen hankaluuden niin tekijöille kuin teosten käyttäjille.

Haluaisinkin liberalistisemman tekijänoikeusmallin, jossa kaikki tekijänoikeudet ovat lisensoitavissa eteenpäin tekijän parhaaksi katsomalla tavalla, lukuun ottamatta attribuutio-oikeuksia. Kuitenkin, koska tällainen järjestely ajaa lähinnä viihdeteollisuuden etua (tuntemattomia artistejahan voi taivuttaa lähes minkälaisiin sopimuksiin tahansa heidän uransa alkupuolella) ehdottaisin kahta olennaista rajoitusta tekijänoikeuksista sopimiseen.

Ensimmäinen näistä olisi se, että kaikki tekijänoikeudet ovat luovuttamattomia, eli tekijä voi kyllä myydä muille osapuolille samanlaiset oikeudet kuin hänellä itsellään on, mutta ei voi samalla ottaa näitä oikeuksia itseltään pois vaan on vapaa soveltamaan niitä omin päin ja myymään niitä edelleen kaikille muille. Toinen rajoitus on, että mitään tekijänoikeuslisensointeja ei voisi tehdä tiettyä aikarajaa, esim. viittä vuotta, pitemmäksi ajaksi. Näin estetään tekijöitä antamasta typeryyksissään liikaa oikeuksiaan muille lopullisesti. Tekijänoikeuden vanhenemisajan voisi muuten mielestäni laskea 70 vuodesta esim. 25 vuoteen.

Kaikella tällä pyrin siihen, että tekijänoikeuslaki ei yrittäisi ajaa läpi tiettyä mallia vaan pyrkisi kaikissa tilanteissa turvaamaan tekijöiden ja teosten käyttäjien oikeudet niin toisiaan kuin viihdeteollisuutta kohtaan. On syytä antaa ihmisille suuri vapaus sen suhteen, millä ehdoin ja tavoin he haluavat teoksiaan levittää ja hyödyntää. Toisaalta teosten käyttäjille on edelleen turvattava vahvat oikeudet laissa, esimerkiksi teoksen kappaletta ei voi myydä yksityiseen käyttöön antamatta oikeutta sen edelleenmyyntiin ja muunteluun yksityiskäytön tarkoitusta mukaisesti.

Eli siis: tekijänoikeuden tulee perustua tekijöiden ja käyttäjien luovuttamattomiin oikeuksiin sekä enimmäkseen vapaamuotoiseen lisensointiin.

Minulla on konkreettinenkin immateriaalilakiehdotus.

kategoria: politiikka


kommentoi (viimeksi muutettu 03.08.2010 16:15)