(toiminnot)

hwechtla-tl: Hierarkia

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Olen suhtautunut skeptisesti siihen, että hierarkia-sanaa voisi käyttää mihinkään muuhun kuin epäselvään vihjaamiseen, mistä on kysymys. Olen pitänyt tätä sanaa niin huonosti määriteltynä, että esimerkiksi anarkismin määrittelyssä olen tukeutunut toisenlaisiin sosiaalisten suhteiden mittareihin. Mutta nyt olen ehkä muuttanut mieltäni.

Tällä sivulla ensin määritellään, mitä hierarkia tarkoittaa, ja sitten puhutaan tarkemmin sen sosiaalisesta ulottuvuudesta.

Hierarkia on sellainen suunnattu syklitön verkko (DAG), jossa jokaisesta solmusta lähtee täsmälleen yksi ulosvievä kaari (nuoli) -- paitsi terminaalisesta solmusta, hierarkian huipusta, josta ei lähde yhtään. (Tai toisin päin, siis yksi ja nolla sisäänvievää kaarta. Tämä on puhtaasti määrittelykysymys, sillä jokaiselle asymmetriselle suhteelle kuten vanhemmuudelle on käänteissuhde, tässä tapauksessa lapseus.)

Tavallisesti kulttuurissamme kasvaneet ihmiset hahmottavat hierarkian siten, että mitä lyhyempi polku solmusta on huippuun, sitä ylempänä solmu on. Hierarkioihin liittyy myös paljon muuta terminologiaa, joka on yhteistä kaikille hierarkioille. Solmut muodostavat tasoja sen mukaan, kuinka monen kaaren päässä ne ovat huipusta (huippu on taso 0). Tietyn solmun alaisia ovat kaikki solmut, joista on polku siihen. Ja niin edelleen.

Sosiaalisiin hierarkioihin liitetään kultturissamme ajatus siitä, että ylempiä tasoja pitää kunnioittaa. Tätä suhtautumistapaa voi sanoa autoritaariseksi. Vielä hieman pidemmälle vietynä tämä ajatus muuttuu muotoon, jossa ylempi taso on yksinkertaisesti parempi kuin alempi taso. Nämä ajatukset liittyvät niin läheisesti ihmisten käsityksiin hierarkioista, että usein sanaa "hierarkkinen" käytetään "autoritaarisen" synonyymina, ja ihmisillä on vaikeuksia nähdä hierarkiaa abstraktisti, edellisessä kappaleessa esitetyllä tavalla.

On kaksi verkkorakennetta, jotka usein sekoitetaan hierarkiaan. Näiden rakenteiden tarkastelu opettaa meille paljon siitä, mitä hierarkia, myös sosiaalinen, on ja mitä se ei ole.

  1. Yleisesti ottaen suunnattuja syklittömiä verkkoja, DAGeja, kutsutaan joskus hierarkioiksi. Tämä johtuu enimmäkseen siitä, että osa hierarkian terminologiasta sopii DAGeihin: ylemmät ja alaiset. DAGin tasoja voi kuitenkin olla vaikea määritellä, mikäli huippuja on monta. Mutta yhdestä DAGista voi muodostaa monta hierarkiaa valitsemalla jollain perusteella jokaisen solmun ulosvievistä kaarista vain yhden. Tällä tavoin esimerkiksi yhteiskuntamme asymmetrisistä sosiaalisista suhteista muodostuu monta hierarkiaa: isäklaani, äitiklaani, työpaikan käskyjärjestys, oppi-isyys, ja niin edelleen.
  2. Hierarkialla on luonnollinen vastineensa, suuntaamaton syklitön verkko (eli suuntaamaton puu). Koska suuntaamattoman puun kaarilla (yhteyksillä) ei ole suuntaa, sillä ei ole "huippua" tai "juurta" eikä sen solmuja voi jakaa tasoihin. Silti suuntaamattoman puun solmuilla on erilainen keskeisyys. Solmun keskeisyyden voi laskea siitä, kuinka monien solmujen välinen polku menee sen kautta. Alla on esimerkkit "luonnollisesta" ja "epäluonnollisesta" hierarkiasta sen mukaan, kuinka hyvin ylemmyys vastaa keskeisyyttä:

Alkuperäinen verkko     "luonnollinen" hierarkia        "epäluonnollinen"

Gabriel                        Luukas                      Kari
   |  Teemu                   /  |  \                     /    \
    \  /                     /   |   \                  Åke   Luukas
    Kaisa    Åke         Kaisa Kari Josefiina                 /    \
     |        /         /  |     |   /   |   \            Kaisa     \
  Luukas -- Kari       /   |   Åke  /    |    \          /   |      |
     |                /    |       /     |     \    Gabriel Teemu   |
   Josefiina      Gabriel Teemu  Ahmed Rasam Maarit            Josefiina
   /   |   \                                                  /     /  |
Maarit |  Ahmed                                              /     /   |
     Rasam                                              Maarit Ahmed Rasam

Ihmisillä on luontainen taipumus alkaa pitää keskeisiä ihmisiä (ts. sellaisia, jotka tuovat paljon muita ihmisiä yhteen) arvossa, ja siksi, kun verkko muutetaan hierarkiaksi, on "luonnollista" sijoittaa keskeisimmät ihmiset huipulle. Tosiasiassa asia ei ole edes näin yksinkertainen, koska ihmisten verkko ei ole puumainen vaan siinä on kaikenlaisia silmukoita ja muita.

Hierarkia on selkeä tapa hahmottaa jotain -- se antaa jokaiselle solmulle näkemyksen siitä, minkä kaiken kanssa se "on tekemisissä" --, mutta sosiaalisen organisaation muotona se on niin tehoton, ettei yksikään sosiaalinen järjestelmä oikeasti toimi vain hierarkian välityksellä. Hierarkiasta puuttuu kaikkinainen redundanssi, joten yhdenkin solmun puuttuminen estää tiedon kulkeutumisen paikasta toiseen. Silloinkin, kun hierarkia on ehjä, sen puitteissa on lähes mahdotonta ohjata kullekin solmulle juuri se tieto, mitä kyseinen solmu tarvitsee. Päätöksenteossa hierarkia antaa kaikille muille paitsi alimman tason solmuille lähinnä haitallisen roolin.

Koska ihmiset joka tapauksessa muodostavat sosiaalisia verkostoja, kahden ihmisen välisen suhteen tekee "hierarkkiseksi" vain se, että suhde on jotenkin asymmetrinen, ja kolmen tai useamman ihmisen verkko on mahdollista nähdä hierarkkisena, jos se on syklitön.

Kahden ihmisen suhde tosin ei ole koskaan täysin symmetrinen, tietenkään, mutta voidaan valita jokin tietty asymmetrinen suhde, jonka perusteella hierarkia muodostetaan: esimerkiksi tuotantohierarkiassa ihminen x on ihmisen y alla, jos x tarvitsee y:n työn tulosta omaan työhönsä. Ja nyt päästään vihdoin siihen, mikä on olennaista anarkismin kannalta: anarkismi kieltää valtahierarkiat, eli anarkismin sosiaalisissa verkoissa kahden ihmisen välillä ei saa olla asymmetrista valtasuhdetta.

On selvää, että ihmisiin vaikuttaminen on usein epätasaista. Vallassa on kuitenkin kysymys pikemminkin periaatteesta: jos jollakulla on hierarkkinen valtasuhde minuun, hänen ei tarvitse "alistua" minun arvioitavakseni samaan tapaan kuin minun hänen. Väkivalta on hierarkkista vain, jos en pysty puolustautumaan vertaisena; sosiaalinen valta on hierarkkista, jos yhteisö ei katso olevansa velvollinen vastaamaan yksilöiden haasteisiin; ja päätäntävalta on hierarkkista, jos päätöksiä ei tarvitse perustella tai kyseenalaistetun päätöksen voi viedä loppuun seuraamuksitta.

mw: Ai niin. Mainitsemani biisi, Daglarym (tuv: DAG-lar-ym - vuori-PL-1.SG.POSS), löytyy muuten youtubesta: http://www.youtube.com/watch?v=TXh5_G9NjJI :)


kommentoi (viimeksi muutettu 12.06.2014 21:03)