(toiminnot)

hwechtla-tl: äänestysjärjestelmät

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


(nettipäiväkirja 29.12.2020) Yksi asia, josta tiedän varsin paljon, on äänestysjärjestelmät. Ajattelin, että voisin kirjoittaa joitakin artikkeleita äänestämisestä, ihan jakaakseni tietoja ja saadakseni jotain omaakin ajattelua muistiin. Tässä on joitain aiheita, joita haluan käsitellä:

Mitä äänestysjärjestelmä tarkoittaa?

Ensinnäkin äänestäminen on peli, jossa yritetään tehdä kaikille pelaajille mahdollisimman selkeäksi, miten kannattaa pelata voittaakseen. Siis peli, jota kaikkien on tarkoitus osata pelata "mahdollisimman hyvin". Äänestyksellä käytännössä yritetään yhdistää monen toimijan (pelaajan) tahdot yhdeksi siten, että äänestyksen lopputulos on kaikkien toimijoiden "yhteinen" tahto. Tyypillisesti äänestys on myös symmetrinen eli säännöt ovat kaikkien pelaajien kannalta samat.

Äänestysjärjestelmä on mikä tahansa menetelmä, jolla yllä mainittu tahtojen yhdistäminen yritetään saada aikaan. Äänestysjärjestelmä määrittää, millaisista teoista (valinnoista) äänestys koostuu ja miten näiden valintojen perusteella päätellään, mikä on äänestyksen lopputulos. Äänestyksessä voi olla yksi tai monta valintaa jokaisella pelaajalla, ja ne voivat tapahtua loogisesti yhtaikaa (toisten valintoja tietämättä) tai sarjassa (edelliset valinnat tietäen). "Valinta" eli pelaajan tahdonilmaus eli "ääni" voi olla esimerkiksi huutamista (kuten spartalaisissa äänestyksissä), inhokkien osoittamista, nimen tai numeron merkitsemistä paperiin, vaihtoehtojen laittamista paremmuusjärjestykseen, viittaamista tietyn vaihtoehdon kohdalla, vaihtoehtojen pisteyttämistä tai mitä tahansa muuta.

Maailmassa on paljon käytössä olevia äänestysjärjestelmiä ja vielä enemmän on suunniteltuja, mutta käyttämättömiä äänestysjärjestelmiä.Pikalinkit:


kommentoi (viimeksi muutettu 29.12.2020 00:19)