(toiminnot)

hwechtla-tl: Hyviä äänestysjärjestelmiä erilaisiin tilanteisiin

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Tällä sivulla ehdotan erilaisia äänestysjärjestelmiä käytettäväksi erilaisissa tilanteissa, joissa äänestys on kätevä (tai hauska) tapa valita jotain. En väitä, että mikään ehdotetuista järjestelmistä olisi "paras" verrattuna kaikkiin vaihtoehtoihin, mutta mielipiteeni perustuvat jonkin verran kokemukseen, ja yritän avata, miksi suositan näitä järjestelmiä.

Kaveripiirin nopea päätös

Kuvaus käyttökohteesta: esimerkiksi, jos pitää päättää, mihin kapakkaan mennään, valita jonkin tapahtuman päivä, tai kuka saa viimeisen palan pitsasta.

Ehdotus 1: huutoäänestys

Kaikki huutavat omia ehdotuksiaan. Voittava ehdotus on se, jota vastustetaan vähiten / jota kannatetaan lujimmalla äänellä. (Spartalaisten sotaretkipäälliköt kuulemma valittiin jälkemmäisellä menetelmällä. Ateenalaiset pitivät sitä lapsellisena.)

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Miten se järjestetään sähköisesti: äänenvoimakkuudelle tai muulle sosiaalisen tilan hallinnalle ei tietenkään ole sähköistä vastinetta, mutta aika lähelle pääsee chatilla, johon kaikki kirjoittavat omia ehdotuksiaan ja toistavat niitä muiden ehdotuksia, joista tykkäävät. Eniten/pisimpään toistettu ehdotus voittaa.

Ehdotus 2: hyväksyntä-äänestys viittaamalla

Kukin ehdottaa vapaassa järjestyksessä jotain vaihtoehtoa. Jokaisen vaihtoehdon jälkeen viittaavat kaikki, jotka kannattavat sitä. (Voi käyttää myös moniportaisempaa asteikkoa, kuten peukku ylös/alas/olankohautus.) Sama henkilö saa kannattaa useampaa vaihtoehtoa. Vaihtoehdoista valitaan yksimielisesti kannatettu, tai jos sellaista ei ole, eniten kannatettu siinä vaiheessa, kun vaihtoehtoja ei enää keksitä lisää.

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Miten se järjestetään sähköisesti: jos käytössä on chat, jossa viesteihin voi reagoida emojeilla (tai tykkäyksillä), pyydetään ihmisiä kirjoittamaan ehdotuksensa viesteinä ja peukuttamaan kaikki, joita kannattavat. Jos ei ole käytettävissä tällaista chattia, voi kopioida kaikki ehdotukset, joita kannattaa, jolloin kopioiden määrä ratkaisee. On myös mahdollista järjestää erilaisilla kyselypalveluilla (poll) ja esim. Google formsin monivalintakentillä (mutta tällöin pitää kerätä ehdotukset erillisessä vaiheessa).

Toistuva valinta, johon halutaan yllätyksiä tai vaihtelua

Kuvaus käyttökohteesta: esimerkiksi kuinka valitaan ruoka, jota tänään laitetaan leiriporukalle, tai toistuvasti tapaavan intressiryhmän tapaamisten teemat, tai mitä online-pelin tasoa pelataan tietyssä pelihuoneessa.

Ehdotus 1: kertasortitio

Jokainen kirjoittaa suosikkinsa lapulle. Laput laitetaan pussiin, josta nostetaan satunnainen lappu. Tämä ääni voittaa. (Variantti: lappuja saa jokainen kirjoittaa kuinka monta vain.)

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Miten se järjestetään sähköisesti: mikä tahansa media, johon voi kirjoittaa äänensä, käy (esim. chat / etherpad). Kun kaikki ovat kirjoittaneet äänensä, muodostetaan satunnaisluku (esim. googlella on tähän palvelu, jos hakee "random number"). Valitaan niin mones rivi, kuin mihin luku osoittaa. Jos ihmiset ovat epäluuloisia satunnaisluvun puolueettomuudesta, sen voi arpoa esimerkiksi jakaen näyttöä videopuhelussa. Useissa chateissa on myös palveluita (botteja), joilta saa satunnaislukuja.

Ehdotus 2: jatkuva kannatusäänestys

Pidetään ehdokkaat listassa, johon kukin merkitsee, mitä kaikkia ehdokkaita kannattaa (eli kirjoittaa nimensä kaikkien kannattamiensa ehdokkaiden kohdalle). Voittaja on eniten ääniä saanut ehdokas tai vaihtoehtoisesti satunnainen ääni kuten yllä. Kun jokin ehdokas voittaa (ja tulee siis valituksi), poistetaan kaikki voittaneen vaihtoehdon äänet, mutta jätetään lista myöhempiä kierroksia varten. Aina ennen uutta äänestystä listaa saa taas täydentää.

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Miten se järjestetään sähköisesti: yleensä sähköiseen dokumenttiin, esim. Google-taulukko tai etherpad. Ehdokkaat kirjoitetaan listaksi ja kannattajat niiden oheen.

Yksi vaihtoehto monesta - kertaäänestys

Kuvaus käyttökohteesta: kun pitää saada päätös aikaan jostain asiasta, ja minimoida äänestäjien kokema tuska "väärän lopputuloksen" tai katumuksen (eli "olisinpa älynnyt, että..." -tunteen) vuoksi. Äänestäjien ei tarvitse tuntea toisiaan ja äänestäjäkunta voi olla kuinka suuri tai pieni vain. Esimerkiksi presidentin valinta, kokoontumispaikka yhteisön tapaamista varten tai äänestys parhaasta abiverkkarin kuvasta.

Ehdotus 1: pisteytysäänestys (range vote)

Ensin kerätään ehdokkaat, ehdokkaita saa ehdottaa kuka vain ja kuinka monta vain. Sitten kerätään äänet, niissä jokainen äänestäjä pisteyttää halutut (tai kaikki) ehdokkaat esimerkiksi asteikolla 0--10. Voittava ehdotus on se, joka saa suurimmat yhteispisteet (tai keskiarvopisteet, mutta tämä avaa tien voittoon ehdokkaille, joita lähes kukaan ei mainitse äänessään).

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Miten se järjestetään sähköisesti: useimmat kysely- ja lomakesoftat sisältävät kysymystyypin, jossa vastaus on asteikolla. Niinpä ehdokkaat voi kerätä chattiin tai lomakkeella ja sitten tehdä toisen lomakkeen, jossa jokainen ehdokas pisteytetään. Useimmat lomakesoftat antavat myös keskiarvot pisteistä, mikä vastaa summaa, mikäli jokainen vaihtoehto on pakko pisteyttää.

Ehdotus 2: hajotus kahdenkeskisiksi äänestyksiksi

Tämä on vähän tekninen lähestymistapa ja sopii lähinnä silloin, kun ehdokkaita on tolkuton määrä ja ääntenlaskuun apuvälineitä. Ensin kerätään vaihtoehdot; sitten äänestäjäkunnalle esitetään (joko kaikille yhtaikaa tai kullekin erikseen) satunnaisia ehdokaspareja, joista pyydetään valitsemaan parempi. Sitten, kun ääniä on kerätty "tarpeeksi", siis kun jokaisen ehdokasparin välillä on ainakin pari ääntä, katsotaan kustakin ehdokasparista, kumpi voittaa (voittaja on siis se, joka on useammin valittu paremmaksi näistä kahdesta). Koko äänestyksen voittajaksi katsotaan se, joka päittäin voittaa kaikki muut (tätä sanotaan "Condorcet'n ehdoksi"). Jos tällaista voittajaa ei ole, poistetaan vähimmillä äänillä tehtyjä voittoja kunnes yksiselitteinen voittaja on.

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Miten se järjestetään sähköisesti: tähän saattaa tarvita erikoistettuja apuvälineitä. Ehdokkaat pystyy keräämään millä tahansa lomakkeella. Äänten keräämiseen tarvitaan ehdokasparien generointia, minkä voi tehdä esim. Excelillä, mutta netistä löytyy kyllä jonkinlaisia palveluita, esim. https://pairs.austincodingacademy.com/ . Varsinaisen äänestyksen voi tehdä esim. niin, että copy-pasteaa pareja johonkin dokumenttiin ja antaa ihmisten merkitä perään, kumpaa puolta kannattavat, tai muodostaa lomakkeen generoiduista pareista. Yksiselitteisen voittajan löytämiseen voi käyttää esim. Gnu-hankkeen tsort-ohjelmaa, mutta hauska netistä löytyvä vastine on tämä interaktiivinen diagrammienpiirto-ohjelma (https://dreampuf.github.io/GraphvizOnline/#digraph%20G%20%7B%0Aa-%3Eb%3B%0Ab-%3Ec%3B%0A%7D). Sinne voi parittaiset voitot kirjoittaa siten, että esim. "b->c" tarkoittaa, että c voittaa b:n parittain. Voittaja on se ympyrä, johon kaikki muut osoittavat. :)

Tälle menetelmälle voisi tietenkin tehdä oman palvelunsa, kuten Tom Scott teki "the best thing" -äänestystä varten (https://www.youtube.com/watch?v=ALy6e7GbDRQ), vaikka äänet laskettiinkin eri tavalla Tomin äänestyksessä.

Toisensa tuntevan porukan merkittävä päätös

Kuvaus käyttökohteesta: esimerkiksi yhdistyksen, yhteisomistusporukan tmv. pitkävaikutteinen päätös, kuten merkittävä sääntömuutos, vaalitavan muutos, tai elinikäisen luottamustehtävän täyttö. Tilanne, jossa äänestyksen tarkoitus ei ole vain tuottaa jokin päätös, vaan myös sitouttaa kaikkia osallistujia lopputulokseen. Kun äänestäjien joukko on tarpeeksi pieni ja kaikki tuntevat toisensa, neuvottelulla on keskeinen asema joukon koheesion ylläpidossa.

Ehdotus 1: toistuva ylienemmistöäänestys

Tässäkään ei tarvita erillistä ehdokkaiden asettamiskierrosta. Kaikki äänestäjät kirjoittavat lapuille kaikki vaihtoehdot, joita kannattavat. Äänet lasketaan, ja vähintään 2/3 äänistä saanut vaihtoehto voittaa äänestyksen, jos niitä on tasan yksi. Muuten neuvotellaan (osallistujat yrittävät taivutella toisiaan hyväksymään tiettyjä ehdokkaita) ja tehdään seuraava kierros. Tätä toistetaan, kunnes yksi vaihtoehto on saanut 2/3 äänistä.

Hyvät puolet:

Huonot puolet:

Miten se järjestetään sähköisesti: jokaiselle kierrokselle pitää olla oma, selkeästi eriytetty äänestyksensä. Muuten tämän voi kyllä järjestää ihan samalla tavalla kuin muutkin hyväksyntä-äänestykset.

Ehdotus 2: pisteytysäänestys läpimenokynnyksellä


Pikalinkit:


kommentoi (viimeksi muutettu 16.01.2021 16:54)