(toiminnot)

hwechtla-tl: Wikiwiki

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Mikä ihme se WikiWiki on? En ymmärrä mikä se on? Voitaisiin kyllä kertoa paremmin että mikä tämä sivu oikein on? minkä ikäisille? Mitä täällä tehdään?

Yritetäänpä selittää. WikiWiki on tietyntyyppinen sivusto, jonka tarkoituksena on sivujen yhteistyöstäminen ja helppo vuorovaikutus. Wikeissä ei ole erikseen toimintoja sivujen perustamiseen, kirjoittamiseen, kommentointiin, luokitteluun ja hallintaan eikä käyttäjätunnusten perustamiseen ja hallintaan, vaan kaikki tapahtuu yhdellä keinolla -- muokkaamalla wikin sivujen sisältöä wikin käytäntöjen mukaan.

Selitän ensin, mistä juuri tässä wikissä (hwechtla-tl:ssä) on kyse. Sen jälkeen selitän tarkemmin, mikä on yhteistä kaikille wikeille. Katso wikin käyttöapuja, jos haluat oppia käyttämään wikiä paremmin.

Tämän wikin tarkoitus

Erilaisia wikejä on paljon. Tämä yksittäinen wiki on omia pohdintojani (so. atehwan pohdintoja) varten. Pidän tässä wikissä nettipäiväkirjaani. Nettipäiväkirjani koostuu lyhyistä aikariippuvaisista merkinnöistä arkistoineen, sekä näihin linkitetyistä pidemmistä selityksistä, jotka ovat vähemmän aikariippuvaisia ja tyypillisesti reippaasti toisiinsa linkitettyjä. Olen tähän mennessä pitänyt nettipäiväkirjaani yli kymmenen vuotta (arkisto: nettipäiväkirjan vanhat jutut) ja se sisältää noin 1600 sivua. Sisältö on pitkälti minun kirjoittamaani, mutta noin 40 kommentaattoria ja vielä suurempi määrä anonyymeja kirjoitusvirheiden korjaajia ym. on myös jättänyt sisältöön jälkensä.

Jos haluat nähdä, minkälaisista asioista tässä wikissä on kirjoituksia, kurkkaa jaottelu aiheittain. Jos haluat nähdä, ketkä kaikki ovat osallistuneet wikin kirjoittamiseen nimimerkillä, tsekkaa kategoria: ihminen.

Wikeillä ei ole varsinaista rakennetta. Ne ovat valtava kimppu toisiinsa linkitettyjä, aihepiireiltä toisiaan sivuavia sivuja. Sivun otsikko on ainoa varsinainen tieto siitä, missä "osassa" wikiä olet. Lisää tietoa wikin käyttötavoista on käyttöapuja-sivulla.

Wikin käytössäännöt

Wikissä jokaisen sivun kaikkea sisältöä voi muuttaa. Siis, toisin kuin tyypillisessä nettipäiväkirjassa, jossa vieraat voivat vain kommentoida, täällä kuka tahansa voi muuttaa mitä tahansa. (Muokkaaminen tapahtuu toiminnesivun "muokkaa"-linkin kautta.)

Saako sivuja todella muokata fiksuuden rajoissa? Kuinka tämä ei aiheuta valtavaa häiriköintiä tai toisten sivujen päämäärätöntä tuhoamista?

Jokaisella wikillä tuppaa olemaan oma määritelmänsä sille, mitkä ovat "fiksuuden rajat". Tämän wikin määritelmä fiksuudelle on tiivistetysti (mutta epämääräisesti) sivulla toivottu ja ei-toivottu sisältö. Mitä häiriköintiin tulee, sen motiivina on yleensä itsensä ilmaiseminen. Jos ilmaiseminen (esim. tekstin lisääminen tai poistaminen) tehdään helpoksi, vähenee ihmisten motivaatio ilmaista itseään tuhoavasti (häiriköimällä).

Toki häiriköintiä jonkin verran on: aina löytyy ihmisiä, joita jotenkin ärsyttää täällä oleva sisältö, mutta jotka eivät osaa tehdä muuta kuin ilmaista halveksuntansa käyttämällä paljon rumia sanoja. Minulla ei itse asiassa ole mitään rumia sanoja vastaan, vaan sitä, että niitä käytetään sisällöttömästi. Esimerkiksi, on vaikea keksiä, miten ilmaus "haistakaa paska" liittyy vaikkapa teenvalmistukseen. Mutta rumien sanojen suolto on taito sekin: minä en esimerkiksi sitä hallitse. Siksi on olemassa epämääräisten törkeyksien sivu.

Kierre.png

Jos sivulla on erityistä tunnearvoa, sen sisällön voi tietenkin tallettaa omalle koneelleen. Ylipäänsä on hyvä ajatus tehdä aina varmuuskopioita itselleen tärkeistä dokumenteista.

Mikä on yhteistä kaikille wikeille?

WikiWiki on nopea sivustonmuokkausjärjestelmä. Wiki muistuttaa blogia siinä mielessä, että se sallii ulkopuolisten osallistua sivuston sisältöön; mutta toisin kuin blogi, se ei rajoita ulkopuolisten osallistumista kommentointiin, vaan sallii sivujen varsinaisen sisällön muokkaamisen. Wikissä sivujen sisällön rajoitukset eivät tule niinkään teknisistä seikoista, vaan siitä, että sisällön kirjoittamiseen on sovittuja (tai päätettyjä) käytäntöjä.

Omia mietteitäni siitä, mikä on olennaista:

http://c2.com/cgi/wiki?WikiPrinciples käännös:

Tässä on yksi mahdollinen joukko wikiwikin vähimmäisvaatimuksia:

Lisäominaisuuksia, jotka ovat useimmissa wikeissä (koska wiki ei toimi kunnolla ilman):

Lisäominaisuuksia, jotka ovat joissain wikeissä:

kategoria: wiki


Pikalinkit:


kommentoi (viimeksi muutettu 11.08.2014 09:34)