(toiminnot)

hwechtla-tl: Wiki-ideoita

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Nörtin näkökulmasta useimmat ohjelmat ovat tietynrakenteisen tietosisällön käsittelyvälineitä. Ohjelmien käsittelemän tiedon rakenne määrää olennaisesti, mitä ohjelmalla voi tehdä. Asiat, joita ohjelman sisäisellä tietomallilla ei voi esittää, ovat ohjelman käyttäjän ulottumattomissa.

Wikien keskeinen ajatus on se, että suhteellisen yksinkertaisella tietomallille (kuvaus nimistä selityksiin) voi tehdä käyttöliittymän, joka mahdollistaa tietomallin käytön hyvin monenlaisiin tarkoituksiin. Www:n keskeinen ajatus on oikeastaan sama: www on olennaisesti kuvaus osoitteista (sellaisista kuin http://sange.fi/~atehwa/) tiedostoihin. Jos tiedoston sisällössä voi viitata toisiin osoitteisiin, muodostuu tiedostoista suunnattu verkko, jonka uloslähtevillä kaarilla on järjestys. Kaikki tietorakenteet ovat verkkorakenteen erilaisia rajoittuneita versioita. Rakentamalla verkon haluamallaan tavalla pystyy siis tiedon järjestelemään, niin kuin parhaaksi näkee.

WikiWiki poisti muutamia www:n rajoitteita: wikin kaikkia sivuja pystyy muokkaamaan, muutoksia pystyy seuraamaan keskitetystä paikasta, ja linkkejä pystyy kulkemaan myös vastakkaiseen suuntaan. Nämä suhteellisen yksinkertaiset muutokset lisäävät tietorakenteen käytettävyyttä huomattavasti. Valitettavasti perinteinen wiki toi mukanaan myös rajoitteita: kaikki tiedostot ovat yhtä tyyppiä (eli tietyssä muodossa olevaa tekstiä), muokkaaminen tapahtuu yhden käyttöliittymän välityksellä (eli ihmiset ovat menettäneet osan vapaudestaan valita haluamiaan työkaluja sisällöntuottoon), yhteen wikiin kuuluvien sivujen täytyy olla samalla palvelimella.

Jotkin wikien rajoitukset ovat samoja kuin www:ssä. Ensinnäkin, koska verkko on toteutettu viittaamalla sivujen nimiin (osoitteisiin), sivun uudelleennimeäminen on tuskaista, koska silloin ei riitä sisällön siirtäminen uudelle nimelle vaan pitää myös muuttaa kaikki linkit viittaamaan uuteen nimeen. Toisekseen, sivujen ryhmittely on epämääräistä. Www-sivujen osoitteet ovat jonkin verran hierarkkisia, ja tätä voi käyttää ryhmittelyyn. Toisaalta sivuja ryhmitellään usein sisällön perusteella (tämä on nykyaikaisen tietojenkäsittelyn loistava keksintö): hakukoneella voi etsiä tiettyyn aiheeseen liittyviä sivuja, ja samaan kokonaisuuteen kuuluvat sivut muistuttavat yleensä jollain tavoin toisiaan (niissä on esimerkiksi sama linkkivalikko kaikissa). Wikeissä jälkemmäinen tapa on otettu vakavissaan, eikä perinteisen wikin nimiavaruus ole hierarkkinen. Mutta tällöin menetetään kontekstuaaliset nimet. Itse olisin mielelläni eristänyt runot ja ohjelmoinnin käsitteet omaan nimiavaruuteensa ja toisaalta nimennyt esimerkiksi kivinokkakalenterin yksinkertaisesti kalenteriksi. Lisää sepustusta tästä sivulla elegantti nimeämismalli.

Joka tapauksessa wikien toiminnan monipuolistaminen tarkoittaa yleisesti ottaen niiden tietomallien monimutkaistamista. Uudelleennimeämisen helpottamiseksi täytyy melkein varmasti kuvausmallia monimutkaistaa. Sivuihin liitetyt tiedot (esimerkiksi tiedostotyyppi, käyttöoikeudet, vaihtuva aines, muutosloki jne.) pakottavat laajentamaan määrittelyä, mikä wikisivu on. Jotta nimet saataisiin kontekstuaalisiksi, pitää vähintään linkit uudelleentulkita jollain äärimmäisen vinkeällä tavalla. Ja kaikelle tälle monimutkaisuudelle pitäisi löytää uudestaan intuitiivinen käyttöliittymä, jossa ihmisillä on jonkinlainen haju, mitä he ovat tekemässä. Tehtävä ei ole aivan helppo.

Tällaisen rakenteen olen kehitellyt päässäni:

(1) Kaikki tieto on samassa tietorakenteessa. Esimerkiksi perinteisessä wikissä muutosloki eli RecentChanges on pidetty varsinaisesta wikisisällöstä erillään, eikä mahdollinen versiohistoria ole näkynyt tavalliseen nimiavaruuteen. Nämä molemmat tuodaan osaksi normaalia sisältöä.

(2) Metadata sijoitellaan wikiin. Yleisesti ottaen metadatasta tiedetään kolme asiaa: minkälaisesta metadatasta on kyse, mikä on sen sisältö ja mihin sivuun se liittyy (näistä viimeinen puuttuu metadatalta, joka koskee wikiä kokonaisuutena). Kaikki metadatat voi kirjoittaa joko itse sivuun erityisinä pragmoina tai sitten metadatatyypin mukaan nimetylle sivulle siten, että dataan erikseen merkitään, mitä sivua se koskee.

(3) Nimijärjestelmä huolehtii siitä, että oikea sisältö ja oikea metadata löytyy kullekin nimelle.

(4) Uudelleennimeämisiä varten lisätään wikiin aliakset: sivut, jotka osoittavat toiselle sivulle. Kun tällaiselle sivulle on linkki, se toimii ikään kuin linkki olisi suoraan osoitetulle sivulle.

kategoria: wiki


kommentoi (viimeksi muutettu 09.07.2007 12:15)