(Tämä on vähän samanlainen kuin kieltolappuepisodi.)
En melkein jaksaisi selittää... tausta: Laitoksella on opiskelijatilan vieressä vessa, jossa yksi lavuaari on astianpesukäytössä ja joka remontin aikana oli kaikkien käytössä. Remontin jälkeen vessa muutettiin naisten vessaksi ja miehille tuli yhteispesutilattomat vessat vähän kauempana olevaan rappuun. Koska astioiden peseminen miesten vessoissa oli hankalaa, naisten vessan yhteistilan käyttö astianpesuun jatkui -- ja tietysti myös sen takia, että vessa oli toiminut hyvin yhteisvessana eikä ollut syytä muuttaa käytäntöä.
Vessaepisodi sai alkunsa siitä, kun laitoksen amanuenssi oli kiinnittänyt seinälle lapun, jossa kovisteltiin miehiä tiskaamaan astiansa muualla. Lappuun oli tullut kommentteja, esimerkiksi:
Tästä amanuenssi suivaantui, loput voi lukea täältä: http://www.helsinki.fi/~listenma/vessa.txt
Itselleni tässä on kaksi mielenkiintoista asiaa:
1) En vieläkään tajua, mihin sukupuolitettuja vessoja tarvitaan. Jos on jotain puheenaiheita / aktiviteetteja, joita pitää piilotella miehiltä mutta ei keneltäkään naiselta, maailmankäsityksessä täytyy olla jotain vinksallaan.
(ja päivitys: tällainen aktiviteetti tuli esiin, nimittäin vaatteiden vaihtaminen pesutilassa.)
2) Kyseessä on keskustelu siitä, pitääkö keskustella vai eikö. Yhdestä näkökulmasta lappusten kiinnittäminen seinälle on työntekoa ja keskustelu työnteon häiritsemistä, toisesta näkökulmasta lappusten kiinnittäminen seinälle on vallankäyttöä ja keskustelu yhteisen hyvän edistämistä.
Valitettavasti tähän mennessä hommassa on käynyt siten, että asiassa ei ole kuultu muita kuin amanuenssia, eikä perusteluita ole käytetty. Hyvä puoli ratkaisussa on se, että asiaa ei vatvota loputtomasti edestakaisin. Huono puoli on se, että suurinta osaa vessan käyttäjistä ei ole otettu huomioon. Asia sinänsä on aika pieni, mutta edustaa huonoa keskustelukulttuuria. Laitoksen johtaja on siis sovitellut asian huonosti.