(toiminnot)

hwechtla-tl: Kieltolappuepisodi

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Joo tosiaan, rappukäytäviin oli ilmestynyt lappu, jossa kaikenlainen pallopelien pelaaminen ja skeittaus talojen pihalla tai lähistöllä oli kielletty. Nojoo, tämä on tyypillistä Suomessa, ja tavallaan sillä ei ole väliä, koska kukaan niitä kieltoja ei kuitenkaan noudata. (Toisaalta tämä juuri aiheuttaa sitä, että kieltoja ei noudateta, kun ne eivät ole kohtuullisia kumminkaan. Samalla saadaan kasvatetuksi nuoria, jotka uhkuvat tervettä auktoriteettiuhmaa ja purkavat sen joidenkin skeittauskieltojen rikkomiseen - tai, jos hyvin käy, seksiin julkisilla paikoilla.)

Samalla ilmoitustaululla oli isännöitsijämme (=emännöitsijä) yhteystiedot, joten otin häneen yhteyttä sähköpostitse. Suomessahan tyypillisesti valittajilla on jonkinlainen etuoikeus saada tahtonsa läpi (ja samasta syystä epävirallisella puolella häiriköijät taas pitävät valtaa oman käden oikeuksin), ja isännöitsijöille (niin kuin kaikille muillekin) on tyypillistä pestä kätensä hommasta kieltämällä, niin kuin pyydetään, aina kun pyydetään.

Vastaus, jonka sain, oli yllättävän sovitteleva. Eritoten se yllätti minut siinä, että isännöitsijämme oikeastaan suoraan sanoi, ettei kieltoa ole tarkoitettu noudatettavaksi vaan se on vain tarkoitettu herättämään vanhempia vähän katsomaan lastensa tekemisten perään. Huhhuh.

Suomessa on tosi tosi tosi tosi tyypillistä hoitaa asioita tällä tavoin, etäisesti. Jos oikeasti haluaa saada jotain aikaan, pitää aina mennä puhumaan suoraan ihmisille. Japanissa, jossa asiat hoidetaan joka tapauksessa henkilökohtaisesti, erilaisten välikäsien rooli nähdään pehmentäjinä: kun riitaan otetaan kolmas osapuoli, hänelle delegoidaan valta sovitella hommaa. Ja sovittelijan tehtävään liittyy paljon vastuuta.

Tässäpä tehtävä: miten isännöitsijä voi sovitella vanhempien ja valittajien välistä skismaa?

ozone: Tähän teemaan liittyen, kuulin jostain äskettäin että Ruotsissa pesutuvat ovat hyvin vaarallisia paikkoja, koska niissä tapahtuu paljon pahoinpitelyjä ja jopa tappoja/murhia. Ilmeisesti asukkaille tulee helposti riitoja pyykinpesun yksityiskohdista, pesuvuoroista jne. Selitykseen liittyi myös maahanmuuttaja-aspekti. Koto-Suomessa ollaan totuttu hoitamaan tällaiset konfliktit kirjoittelemalla lappusia. (Tämän tiedon, siis että ruotsalaiset pesutuvat ovat vaarallisia, voisi varmaan helposti tarkistaa jostain...nojoo)

atehwa: Millä tavoin maahanmuuttajat liittyvät asiaan? Käyttävätkö he enemmän pesutupia?

Tuli muuten mieleeni toinen lappuepisodi, joka ei tapahtunut meidän, vaan tuttavani asuintalossa. Tuttavani olivat ainakin tuohon aikaan hyviä elämöimään, ja niinpä jossain vaiheessa hissiin ilmestyi lappunen, jossa mainittiin heidän asuntonsa numero ja sanottiin, että saisivat pitää pienempää ääntä. He vastasivat omilla nimillään, pahoittelivat ja sanoivat, että silloin tällöin on juhlia ja sellaista. Sitten joku muu oli lisännyt alle, että heiltäkin saattaa kuulua melua silloin tällöin - muistaakseni omalla nimellään. Loppujen lopuksi lappusesta tuli jonkinlainen talon keskustelufoorumi, kunnes joku ärtynyt repi sen pois.

Hissu: Usein tuntuu siltä, että valittajat suhtautuvat paheksumaansa asiaan kovin kapeakatseisesti. Monessa tapauksessa, kun valittajalle menee myötätuntoisesti pahoittelemaan aiheuttamaansa häiriötä, valittaja ensimmäistä kertaa ymmärtää, miksi paheksutulla tavalla on toimittu. (esim. ravintolassa asiakas närkästyy joutuessaan odottamaan pitkään. Tarjoilija tulee pahoittelemaan ja kertoo, mistä viivästys johtuu.) Tämän jälkeen saattaa käydä niin, että valittaja jossain määrin suo oikeuden toimia jatkossa juuri sillä tavalla, joka häntä on aikaisemmin niin loukannut. Ymmärrettäviä asioita on usein vaikeampi tuomita.

atehwa: Kyse on myös siitä, että ihmiset haluavat, että heidän asioihinsa puuttuminen (odotuttaminen, metelin kuunteluttaminen) on kiinni heidän omasta valinnastaan. Jos he saavat tehdä valinnan, kuunnellako meteliä vai ollako kuuntelematta, he saattavat hyvinkin valita edellisen vaihtoehdon -- monia ärsyttää eniten vain valinnanvapauden puute.

Hissu: Hyvin totta. Silti väitän, että vaikka ravintolan asiakkaalla ei olisi mahdollisuutta vaikuttaa odotusaikaan, odotus sujuu paljon kivuttomammin, jos odottamisen syy on selvillä. Ehkä huomioiduksi tulemisen tunne riittää tyytyväisyyden nostamiseen joissain tapauksissa, riippumatta mahdollisuudesta konkreettisesti vaikuttaa tilanteeseen? Vai onko jo asian kuittaaminen hyväksyttäväksi tarpeeksi suuressa määrin vaikuttamista?

e-ro: Toinen samanlainen:

Joku oli laittanu hissiin lapun jossa oli flyygeli ja kirves ... ja mä nyt en käytä hissiä kovin paljoa. Kuulin muutaman kuukauden jälkikäteen että hissiin oli sitten laiteltu erilaisia lappuja joissa keskusteltiin siitä saako pitää ääntä vai ei ... ja tietty valittaja ei voinu allekirjottaa lappuaan tai ilmoittaa edes kuka on, ja tää johti siihen että hallituksen puheenjohtaja päätti yksipuolisesti että soitinten soittaminen rinnastetaan remontointiin. (kuulematta siis varsinaisesti ketään, häirikkönipottajaa tai häirikköpianistia, asiasta)

kuulostaa ihan vessa kiistalta? (vessaepisodi) =)

Jep, paitsi et vessa kiista ei tapahdu monen kuukauden viiveellä ja (toivottavasti) johda surkeisiin masennustiloihin. Ei oo ees flyygeliä =) ... mut pitää ehkä varoa avaamasta ovea jos en tiedä kuka soittaa ovi kelloa!

kategoria: sosiaalisuus


kommentoi (viimeksi muutettu 20.11.2008 14:10)