(toiminnot)

hwechtla-tl: Vaalikeskustelu

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Katso myös vaalikonekysymykset.

Tämä sivu on sitä varten, että minusta edustajistoehdokkaana kiinnostuneet (tai muutkin) ihmiset voivat kysellä mielipiteitäni yms. kaikenlaisista aiheista. Lisää vain kysymyksesi tälle sivulle klikkaamalla "toiminnot", sitten "muokkaa" ja kirjoittamalla kysymyksesi. Esimerkiksi tähän tapaan:

Mitä mieltä olet korvien kaivamisesta?

Se on kehittävä harrastus, jonka poliittinen merkitys on vähäinen. Sitä voi kuitenkin käyttää poliittisena manifestina: se korostaa ihmisen oikeutta päättää oman ruumiinsa käyttämisestä (muiden paheksunnasta piittaamatta).

Mitä mieltä olet siitä, että ylioppilaskunta toisinaan ottaa kantaa sinunkin nimissäsi yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja pyrkii vaikuttamaan päättäjiin myös suoraan opiskelijan elämään liittymättömissä asioissa (ns. kansalaisjärjestörooli), vaikka et voi valita, oletko ylioppilaskunnan jäsen vai et (ns. automaatiojäsenyys)?

Hitto, sitähän varten HYY nimenomaan toimii demokraattisesti eikä (pelkällä) ammattijohtamisella! HYY:n edustajisto edustaa sinua: äänestämällä (tai ehdolle asettumalla) vaikutat osaltasi siihen, millä tavoin HYY ottaa kantaa sinun puolestasi.

Vertaapa tätä valtioon: minusta tuntuisi omituiselta, jos poliitikkoja moitittaisiin siitä, että he ottavat "Suomen suulla" kantaa sellaisissakin asioissa, joissa ei ole kyseessä Suomen alueellinen edunvalvonta. (Vaikka kovastihan kokoomus on oppositiossa pyrkinyt Halosta moisesta moittimaan.)

Mutta ylioppilaskunta on ainoa yhteisö (valtion ja kunnan lisäksi), jolla tämmöinen pakkojäsenyys on. Entäs jos ylioppilaskunta vaikkapa kokoomuksen masinoimana ottaisi kantaa nimissäsi vaikkapa yliopistokoulutuksen maksullistamisen puolesta?

Tämä vaatii "pakkojäsenyyden" parempaa avaamista. Eihän toki pidä paikkaansa, ettei olisi olemassa muita yhteisöjä, joihin on pakko kuulua tietyssä tilanteessa: esimerkiksi kirkolliset toimitukset (kaste, konfirmaatio, vihkiminen ja siunaustilaisuus) edellyttävät kirkon jäsenyyttä. Suomessa on (ainakin ollut) olemassa tuulivoimaosuuskunta, johon pitää kuulua voidakseen käyttää kyseisen osuuskunnan tuulivoimasähköä. Oma tietotekniikkaosuuskuntamme tarjoaa yksityishenkilöille palveluitaan normaalioloissa vain jäsenyyden kautta.

Mielestäni ei ole siis mitenkään erikoislaatuista eikä myöskään typerää, että ylioppilaskunnan jäsenyys on opiskelijuuden edellytys. Ylioppilaskunnan ainoa varsinainen erityispiirre on se, että se on läheisissä naimisissa valtiollisen instituution kanssa, yliopiston, jolla sitä paitsi on oma itsehallintonsa. En väitä, että tämä on välttämättä paras mahdollinen tapa järjestellä asiat... Toisaalta, jos asiaa pitäisi muuttaa, tekisin mieluummin ylioppilaskunnasta ja yliopistosta yhdistetyn itsehallinnollisen yhteisön kuin muuttaisin tilanteen sellaiseksi, että ylioppilaskunta on "vain palvelu", johon voi liittyä tai olla liittymättä. Itsehallinnollisuus on kuitenkin mielestäni perustavanlaatuinen ominaisuus akateemiselle instituutiolle; eikä ylioppilaskunta ole vain palveluntarjoaja, johon tullaan oppimisen ajaksi ja sitten lähdetään pois, vaan opiskelijoilla on oikeus ja velvollisuus myös tehdä ylioppilaskunnasta omansa näköinen.

Eli suomeksi: ylioppilaskunta on sama kuin opiskelijat. Se ei ole vain opiskelijoiden edunvalvoja, ei vain niiden palveluntarjoaja, eikä vain kiusantekijä, jonka haittavaikutukset tulee minimoida. Se on kaikkia näitä ja lisäksi opiskelijoiden yhteinen ääni ja omatunto. (Jos hyvin käy.)

Jotkut niistä, jotka vastustavat "pakkojäsenyyttä", vastustavat itse asiassa pakollisia kustannuksia, jotka jäsenyyteen liittyvät. Näistä päättäminen on tietysti ylioppilaskunnan sisäinen asia, johon sinulla on mahdollisuus vaikuttaa.

Ai niin, vastaus tuohon viimeiseen kysymykseesi: siksihän juuri ylioppilaskunnan toimintaan osallistunkin, että se ottaisi kantaa fiksusti.

kategoria: ehdokkuus


kommentoi (viimeksi muutettu 17.03.2009 11:28)