Tätä on vaikea selittää ihmisille, jotka eivät ole paljon toimineet Unix-ympäristössä.
Jokainen tietokonetiedosto on oikeasti sisällöltään merkkijono. Myös kuvat yms. ovat talletettuina oikeasti joksikin merkkijonoksi. Raakateksti on tekstiä, jossa ei ole mitään muita kuin merkkejä (siis esim. ei eri fontteja, eri fonttikokoja, lihavointeja tai kursivointeja, tietoa marginaaleista tai sivun ominaisuuksista tai ylipäänsä mitään metadataa; ja rivinvaihto esitetään rivinvaihtomerkillä, sarkainvaihto sarkainmerkillä) ja joka talletetaan tiedostoon sellaisenaan, eli tiedoston sisältämällä merkkijonolla ja raakatekstin merkeillä on yksi-yhteen-vastaavuus.
Raakateksti on tiedostomuoto, joka on pysynyt käytännöllisesti katsoen samana 1970-luvulta lähtien. Ainoat vaihtelut ovat olleet siinä, kuinka merkistöstä alun perin puuttuuneet merkit (aksentilliset merkit jne.) esitetään; rivinvaihtoja on myös merkitty kolmella eri tavalla.
Raakateksti on helppoa prosessoida, ja sitä kirjoittaessa voi keskittyä olennaiseen, nimittäin tekstin sisältöön. Strukturoitu teksti ratkaisee raakatekstin ongelmia siinä, missä se on riittämätöntä kuvaamaan ajatuksia. Tekstityökalut-kurssilla käsitellään raakatekstiä.