(toiminnot)

hwechtla-tl: Parempi tapa synkronoida tietoja laitteiden välillä

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Olen katsellut enemmän tai vähemmän tyytymättömänä kaikkia niitä hienoja systeemeitä, joilla esimerkiksi kännykän, sähköpostiohjelman ja duunin osoitekirjat olisi tarkoitus synkronoida keskenään. Nämä ratkaisut näyttävät olevan menossa siihen suuntaan, että jokaisen tietolähteen pitää pitää kirjaa siitä, missä tilassa se on ollut, kun se on viimeksi synkronoitu johonkin suuntaan, ja jokainen tietolähde huolehtii itse siitä, että tekee jotain järkevää saapuville ja lähteville tiedoille.

Minua häiritsee tässä ainakin se, että esimerkiksi kännykästä on tosi vaikeaa selvittää, missä tilassa se mielestään on ja miten se yrittää synkronoitua. Usein saadaan tilanteita, joissa osoitetiedoista tms. tulee duplikaatteja siksi, etteivät laitteet osaa palautua oikein virhetilanteista. Lisäksi kaikkien eri laitteiden bugit ja epäyhteensopivuudet aiheuttavat harmia, joskus siinä määrin, ettei synkronoinnin voi katsoa "toimivan" missään mielessä.

Minulla on parempi ratkaisu. Sen sijaan, että yritetään tehdä protokollia tietojen synkronointiin, tehdään protokollia vain niiden hakemiseen ja syöttämiseen. Sen sijaan, että synkronoinnissa kysellään laitteilta, mitä uutta niillä on, pidetään muistissa, mitä laitteella on ollut viimeksi, haetaan sieltä kaikki tiedot, ja päätellään, mikä siinä on uutta. Ylipäänsä, sen sijaan että delegoidaan muutosten seuraaminen laitteille, pidetään yhdessä paikassa kirjaa siitä, missä tilassa kukin laite on viimeksi ollut, päivitetään näitä tietoja, ja siirretään muutokset niiden välillä. Tällä tavoin ei tarvitse huolehtia kiljoonasta muutostietoformaatista, vaan voidaan pitää yhtä keskitettyä, selkeää tietokantaa tiedoista, johon kaikki muutokset viedään ja joka sen jälkeen jäljennetään jokaiseen tietolähteeseen.

Varsinainen onni seuraa siitä, että tämä yksi tietokanta voi olla jotain, mistä pystyy ihan oikeasti katsomaan, mitä se sisältää. Ei siis mikään graafisen kilkkeen takana oleva ömppö, vaan esimerkiksi selkeä raakatekstitiedosto.


kommentoi (viimeksi muutettu 19.01.2009 16:01)