(toiminnot)

hwechtla-tl: Nettipäiväkirja 27.11.2013

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Nykyään kuulee joskus puhuttavan, että ihmisille pitäisi järjestää enemmän yrittäjyyskoulutusta tai jotain, mikä auttaa heitä keksimään tapoja työllistää itsensä. Tämä on tavallaan totta, mutta minua epäilyttää, tietääkö kukaan, mitä tällaisen koulutuksen oikeasti pitäisi pitää sisällään.

Muistan, että kun olin pieni, minua ujostutti hirveästi pyytää mistään tekemisistäni rahaa. Jälkikäteen ajateltuna minulla olikin aika vähän rahkeita arvioida, mikä on tuottamieni palveluiden tai hyödykkeiden sopiva hinta. Ehkä yrittäjyyskoulutukseen pitäisi sisältyä tietoutta työn sopivasta hinnasta eli siitä, millaista tuntikorvausta minkäkin työn tekijä saa?

Toisaalta, vielä olennaisempaa on se, että yrityksen tulonmuodostus voi perustua melkein minkälaiseen malliin tahansa. Pitäisikö olla jonkinlaista ideointia tai tiedonsiirtoa siitä, millä malleilla tuotteista edes voi laskuttaa? Jos esimerkiksi tekee kuppeja, voi tietenkin yrittää myydä niitä kappalehintaan, se tulee todennäköisesti kaikille mieleen. Mutta voi myös tehdä kuppivuokraamon. Kuppeja voi vuokrata siten, että veloitetaan vuokrallaoloajasta, mutta yhtä hyvin voi myös myydä kiinteitä jäsenyyksiä, jolla saa haluamansa kupit vuokralle silloin, kun tarvitsee. Tällainen jäsenyys taas voi maksaa tietyn summan kuukaudessa, tai vain alkaessaan, tai sitten olla aluksi ilmainen mutta muuttua myöhemmin maksulliseksi.

Voisi myös ajatella mallia, jossa tuotteistaisi tehokkaaksi sen, että myydään kuppiin tiettyä kuviointia tai muotoa. Asiakas saisi halvemmalla haluamansa muodon sillä ehdolla, että kuppi palautuisi jossain vaiheessa vuokrattavaksi. Sitten sitä voisi vuokrata halvemmalla.

Yksi mahdollisuus olisi hajautettu mesenaatti, jossa pyydettäisiin ihmisiltä kuva-aihe-ehdotuksia, ja toteutettaisiin jokainen kuppi, jonka kuva-aiheelle on tarpeeksi haluajia. Sitten tämä kuppi myytäisiin ennalta sovittuun hintaan tilaajille.

Mahdollisuuksia on paljon, enkä ole koskaan oikeastaan törmännyt materiaaliin, jossa käytäisiin läpi erilaisia tulonmuodostusmalleja.


kommentoi (viimeksi muutettu 27.11.2013 21:20)