(toiminnot)

hwechtla-tl: Mytologia

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Jos haluat tosissasi ymmärtää, mistä olet tullut ja kenenä katsot maailmaa, katso tarinoiden muutosta. Tarinat ovat välittäneet maailmaa aikojen alusta sellaisena, kuin ihmiset sen näkevät, ei itsenään eikä järjestelmänä, vaan paikkana jossa tunnetaan ja kuljetaan. (Nykyiset tarinat ovat saippuaoopperoita. Vuosisadan alun tarinat olivat opettavaisia. Vanhoissa tarinoissa ei yleensä ole opetusta ollenkaan. Mytologiasta näkyy kulttuurin muutos.)

Mytologia sisältää myös elementtejä, jotka puuttuvat niin ihmisten arkiymmärryksestä (kielestä) kuin todellisuuden kokeellisesta tutkimisesta. Mystikko saattaisi sanoa, että tämä on itsestään selvää, mutta itse asiassa nämä yritykset jäsentää maailmaa ovat hyvin samanlaisia keskenään. Mytologian vahvin alue, missä se ylittää muut jäsennystavat, on sosiaalisen vahvan kontekstin, yhteisöllisen paradigman esittäminen ja selventäminen. Mytologia on myös kuolematonta siinä mielessä, että se kantaa oman maailmansa mukanaan. Jos haluaa jonkin mytologian eläväksi, ei tarvitse kuin tietää, ymmärtää ja uskoa se.

Miesten ja naisten eroista ja mytologiasta sen verran, että esitin hypoteesin, jonka mukaan indoeurooppalaisten kielten sukupuoliin (miesten ja naisten eroihin) sidottu maailmanhahmotustapa on olennainen syy (vaikkakin vuorovaikutuksessa) sille, että jotkin tarujen satuolennot ovat aina miehiä / naisia. Case in point: dryadit, jotka ovat aina (ainakin kun minä olen kuullut) naisia ja jotka ilmeisesti saavat sukupuolensa puista ja kasveista.

Pitäisi joskus väsätä jonkinlainen taruolentojen lista. Minulla on teoria nykyisen eurooppalaisen kulttuurin kolmisyntyisyydestä: kolmisyntyisyysteoria. Roolipelit pyrkivät jonkin verran toimimaan luonnonmytologian kirjanpitäjinä, mutteivät paneudu asiaan useinkaan riittävällä vakavuudella.

kategoria: mytologia


kommentoi (viimeksi muutettu 24.03.2009 10:06)