(toiminnot)

hwechtla-tl: Debian

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Debian (http://www.debian.org/) on jännittävä projekti. Se on erilainen kuin useimmat vapaaehtoistyöhön perustuvat projektit. Useimmat vapaaehtoisprojektit pyrkivät joko toteuttamaan tiettyä päämäärää valmiiksi (projektin perustamisvaiheessa) sovitulla tavalla, tai sitten palvelemaan niitä päämääriä, mitä senhetkisillä jäsenillä sattuu olemaan. Debian sen sijaan pyrkii kyllä tiettyyn, sovittuun päämäärään, mutta pyrkii samalla pitämään yllä itsehallinnollista järjestelmää, joka sallii hallitulla tavalla muuttaa tätä päämäärää ja sen toteuttamiseksi luotuja käytäntöjä. Niinpä Debian on eräänlainen pienoisvaltio (jossa on tällä hetkellä noin tuhat jäsentä).

Jos Debian olisi vain projekti, jolla luodaan maailman parhaita käyttöjärjestelmiä, se ei olisi mitenkään erityisen mielenkiintoinen. Toki siihen voisi ottaa osaa, kuten muihinkin softaprojekteihin, mutta tuossa osanotossa ei ole mitään mielenkiintoista: se on normaalia, arkista nettikansalaisten toimintaa, joka ymmärretään hyvin, josta alkaa olla aika lailla sosiologista tutkimusmateriaalia, ja jonka itseään kunnioittava hakkeri oppii äidinmaidossa. Debianin kiinnostavuus onkin siinä, että se on vahva poliittinen ja sosiaalinen konstruktio, jossa käydään jatkuvasti vastaperustetun kaupunkivaltion kaltaista poliittista, lakiteknistä ja eettistä keskustelua. Se on myös ahkerassa vuorovaikutuksessa muiden yhteisöjen ja organisaatioiden, uuden ei-paikallisen maailman pikku valtioiden kanssa.

Debian on jotain, josta on syytä olla ylpeä ja jolla on relevanssia paljon laajemmalti ja pidemmäksi aikaa kuin sen kannalta, millaisia ohjelmia ihmisillä on käytettävissään. Debian on yritys luoda täydellinen valtio: tärkeä ennakkotapaus tulevia, itseohjautuvia yhteisöjä varten.

Debian rakentuu voimakkaasti ideaaleille. Kahta ideaalia haluan tarkastella erityisesti: toinen on vapaus, toinen asiantuntijavalta. /Vapaus/ tarkoittaa tässä tapauksessa sitä, että ihmisten tapoihin tehdä töitään ja hyödyttää projektia puututaan mahdollisimman vähän; yritetään siis sallia ihmisille mahdollisimman paljon yksityistä liikkumavaraa ilman, että projekti kuitenkaan hajoaa täysin osiin, jotka eivät toimi keskenään. /Asiantuntijavalta/ tarkoittaa sitä, että konfliktit, siinä määrin kuin mahdollista, ratkaistaan keskustelulla, jossa paras argumentti voittaa. Toisin sanoen, päätös on sen osapuolen mukainen, joka on oikeassa.

On selvää, ettei näiden tavoitteiden saavuttaminen ole kovin helppoa. Joskus on ilmeisen mahdotonta sanoa, onko jokin asia faktisesti niin vai näin. /Demokratia/ antaa meille keinot selvitä tilanteista, joissa asiantuntijapäätöstä ei pystytä muodostamaan. Debian-projektissa demokratia otetaan vakavasti, vaikka sitä pidetäänkin viimeisenä oljenkortena: Debian on ainoa tuntemani yhteisö, jossa vaalit pidetään säännöllisesti menetelmin, jotka tekevät taktisen äänestämisen kohtuullisen vaikeaksi. (Taktinen äänestäminen edellyttää tilannetta, jossa on kannattavaa äänestää jollain muulla tavalla kuin oman mielipiteensä mukaisesti saadakseen "parhaan mahdollisen" tuloksen aikaan.)

Debian-kehittäjäksi pyrkiminen on ollut mielenkiintoinen prosessi, koska yhteisön rakenteesta näkee paljon siinä, miten se suhtautuu tulokkaisiinsa.

Debianin ideologia -sivulla tarkastellaan Debianin tuotetta ja sen taustalla olevia arvoja.

kategoria: Sosiaalisuus


kommentoi (viimeksi muutettu 28.09.2015 18:08)