Selitä tässä, mitä NLP tarkoittaa.
"Neuro-Linguistic Programming."
Kammottavaa alun perin yritysjohtajille suunnattua hömppää, jonka mukaan, jos ei sano ilkeästi, ei ajattele ilkeästi (karkeasti esitettynä). Ei esimerkiksi saa sanoa "olet huono", pitää sanoa "sinulla on parantamisen varaa"; ei saa sanoa "älä tee noin", pitää sanoa "pyri tekemään XXX (= muutoin kuin noin)".
Muutenkin tällaiset verrattain pinnalliset silmänkääntötemput ovat alkaneet saada suosiota nyttemmin kun kaikkialla otetaan mallia yritysmaailman käytännöistä. Jäljelle jää kysymys, mikä kaiken tämän kiertelyn ja itsensä kehittämisen jälkeen on todellista hyvää... Ei kai vain rehellisyys?
Tänne oli myös lisätty tällainen kuvaus NLP:sta:
NLP on lähestymistapa ja tutkimussuuntaus, jossa ihmisen mielen taitavaa toimintaa ja vuorovaikutusta mallittamalla on löydetty paljon uutta tietoa siitä, miten ihmiset toimivat tilanteissa, joissa he onnistuvat ja saavat aikaan hyviä tuloksia. NLP-tutkimusten tuloksena on löydetty uutta tietoa mm. niistä ajattelutavoista, tavoista käyttää mielikuvia, sisäistä puhetta ja kehoa, tavoista käyttää sekä ääneen puhuttua kieltä että kehonkieltä ja tavoista toimia, joilla eri alojen osaajat saavat aikaan hyvät tuloksensa.
NLP tarjoaa käytännöllistä tietoa ihmisen mahdollisuuksista, käyttäytymisestä ja vuorovaikutuksesta. NLP kertoo, kuinka hyvä kontakti luodaan ja kuinka vuorovaikutus sujuu, kuinka motivoidutaan myönteisesti, tehdään päätöksiä, opitaan, muutetaan kielteisiä kokemuksia, kuinka neuvotellaan onnistuneesti, jne. - Koska NLP on syntynyt mallittamalla ihmisten JO käytössä ja esillä olevia taitoja, eräs NLPn olennainen anti on omien koko ajan olemassaolevien (mutta ei- tietoisten tai automaattisten) taitojen tunnistaminen, jolloin ne voi saada tähänastista laajempaan käyttöön.
Suomenkielistä tietoa lisää osoitteessa http://www.suomennlp-yhdistys.fi/
Kuten huomaatte, motivaatio tehdään yritysmaailman termein: tutkitaan "onnistuneita" vuorovaikutustilanteita, joissa saadaan "hyviä tuloksia". Puhutaan aloista ja osaajista. Kontakti-termin käyttö tällaisessa yhteydessä on peräisin ensin liikesuhteiden hoitamisesta, jonka jälkeen sitä alettiin soveltaa asiakaspalveluun ja nykyään ilmeisesti kaikkeen kanssakäymiseen. Myös "saada käyttöön" on ensisijaisesti liikemaailman ilmaisu.
Katu-uskottavuutta NLP:lle yritetään lisätä sillä, että lainataan akateemista termistöä: kyseessä on "uusi tieto", "mallit", jotka ovat tulosta "tutkimuksesta", vaikka vakavasti otettava tieteellinen tutkimus NLP:stä puuttuu. NLP korostaakin yliyksinkertaistettuja malleja eikä pystyisi lyömään "tietoaan" läpi tiedemaailmassa, jossa jotain joutuu perustelemaankin.
Koska yksi tärkeä NLP:n käyttöalue on muiden ihmisten vakuuttaminen, NLP-ihmiset soveltavat omia oppejaan ideologiansa levittämiseksi. Tästä on se seuraus, että NLP-harrastukseen valikoituvat vain ne ihmiset, joihin NLP puree parhaiten.
Miten muuten "muutetaan kielteisiä kokemuksia"? Ah, sainkin tähän vastauksen tuolta sivuilta: kokemus määritellään kokonaan ihmisen tulkinnaksi tapahtumasta, ja hokkuspokkus: muuta asennoitumista, kokemus vaihtuu.
Suomen NLP-yhdistyksen sivujen vastapainoksi etsin netistä tällaisen: http://personal.eunet.fi/pp/ske/skepsis/hesari1.html . Yleisesti ottaen inhoan skeptikkoja (tiedeuskovainen on uskovainen sekin), mutta NLP-uskovaiset ovat aivan yhtä rasittavia, joten...
Myös: Natural Language Processing, ts. GOFAI.
Elakim: Minun nähdäkseni tuo "eri alojen osaajat" tuossa ei suinkaan välttämättä viittaa /vuorovaikutuksen/ eri alojen osaajiin vaan eri alojen osaajiin yleensä.
atehwa: ah, taidat olla oikeassa. Korjaan kommentin yllä.