(toiminnot)

hwechtla-tl: Nörtti ja geek

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Olen viime aikoina parikin kertaa joutunut selittämään, mitä nämä sanat mielestäni tarkoittavat. Geek, jolle en tiedä sopivaa suomennostakaan, on useimmille tuntematon sana. Nörtti ja geek ovat kuitenkin eri asioita, vaikka osuvat usein samaan ihmiseen. Lisäksi on "tietokonefriikki", joka tarkoittaa ihmistä, joka pitää tietokoneista tai niiden käytöstä. Sekä nörtti että geek voi olla, vaikkei olisi tietokonefriikki.

Tavallaan sekä nörttiys että geekkiys määrittyvät sen perusteella, mihin ihminen suuntaa voimavaransa. Sitä nörtimpi on, mitä vähemmän suuntaa voimiaan siihen, että näyttäisi hyvältä/hyväksyttävältä sellaisten ihmisten silmissä, joita ei kunnolla tunne. Toisaalta on sitä geekimpi, mitä enemmän suuntaa voimiaan aiheisiin, joista ei voi keskustella useimpien ihmisten kanssa ollenkaan (tarvittavan taustatiedon vuoksi).

Sekä nörtti että geek on siis määritelty sosiaalisten standardien mukaan: nörtti sen mukaan, miten toisiin odotetaan tehtävän vaikutus; geek sen mukaan, mitä useimpien voi odottaa tietävän.

Useimmille ihmisille nörttiys ei ole selkeästi valinta eikä kohtalo vaan luontaista konvergenssia rooliin, jonka maailma petaa. Nörttiys helpottaa geekiksi muovautumista, muttei takaa sitä eikä ole sen ehto.

Elakim: Minusta on alkanut näyttää siltä, että on hävitty taistelu yrittää väittää nörtin tarkoittavan suomen kielessä mitään muuta kuin tietokoneita taitavasti käyttävää henkilöä. Vähän samaan tapaan, kuin hakkeri tarkoittaa sitä, mitä kräkkerin pitäisi tarkoittaa, sanoi jargon file mitä vaan. Tai gay tarkoittaa homoa/hinttiä, ei hilpeää.

atehwa: Tai sitten nämä sanat ovat tulleet kontekstiriippuvaisiksi. Viimeksi kuulin nörtti-sanaa käytettävän kun puhuttiin siitä, että Aspektilla on nörttimaine ainejärjestöjen keskuudessa. Tällä tarkoitettiin tanssimattoilua, omituisia kortti- ja lautapelejä tai oikeastaan vain geneeristä kännäyksen puuttumista. Ehkä ne on kaikki jotenkin palautettavissa tietokoneharrastukseen. Kuulostaa oikeastaan Irtien sanomalta...

kategoria: kulttuuri kategoria: kieli


kommentoi (viimeksi muutettu 18.10.2009 14:30)