(toiminnot)

hwechtla-tl: Tasa-arvo

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Tasa-arvo on hyvin vaikea asia.

Se on ihanne, mutta kukaan ei tunnu olevan samaa mieltä siitä, mitä se tarkoittaa.

Länsimainen yhteiskunta etenee vapauden ja tasa-arvon nimissä, mutta pitkälle vietyinä ne käyvät toisiaan vastaan. Ihmisille on ilmeisesti vaikeaa hyväksyä, että joskus henkilökohtaiset intressit ovat aidosti ristiriidassa.

Lahjakkaiden kouluja vastustetaan, koska ne vähentävät tasa-arvoa. Mutta tasa-arvo ei vähene siinä, että ihmiset opiskelevat niin kuin huvittaa, vaan siinä, kun yhteisö heidän ympärillään käyttää näitä valintoja kunnioituksen kriteereinä. Ja uskooko joku tosissaan, että samaa opetusta kaikille antava koulu jättää oppilaansa tasa-arvoiseen asemaan? Haloo...

Miten tasa-arvon saa taatuksi? Kerran puhuin aktivistin kanssa, joka kannatti konsensuskokouksia kaikesta päättämiseen sosiokratian välttämiseksi... siis, jotta filmaattiset, charmantit, suuret persoonallisuudet eivät saisi tahtoaan niin helposti läpi; jotta kaikesta päätettäisiin joukolla. Onko tasa-arvoa se, että asioista päättävät ne, jotka ehtivät istua kokouksissa? Miten saat hiljaisen ihmisen ilmaisemaan tahtonsa siinä, missä äänekäs niin tekee? Entä sellaisen, jolla ei ole asiasta mielipidettä? Edellyttääkö tasa-arvo sitä? (Sitä paitsi: mitä lisäarvoa kokouksen päätöksellä on siinä vaiheessa, kun kokouksen osallistujat ovat saaneet jo kuulla muiden osallistujien mielipiteen asiasta?)

Katso tasa-arvon syy: vallankäytöstä pitää pidättäytyä; mihin oikein pyrin.

kategoria: filosofia kategoria: politiikka


kommentoi (viimeksi muutettu 10.06.2008 13:42)