(toiminnot)

hwechtla-tl: Mihin oikein pyrin

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Minä olen idealisti, eikä sitä ole tarpeen puolustella. Sinäkin olet idealisti, jokainen on idealisti jossain määrin. Ainoa täydellisen epäidealistinen olento on sellainen, jolla ei ole mitään käsitystä siitä, miten asiat voisivat olla (muuten kuin ne sattuvat olemaan). Mutta joidenkin ideat vain ovat suurempia (= kauempana vallitsevasta asiaintilasta) kuin toisten, ja jotkut pitävät ideoistaan suurempaa ääntä kuin toiset. Minun ideani ovat jotkin suuria, ja minä pidän ideoistani kovaa ääntä.

Ihminen on vapaa. Hänen rajoitteensa eivät ole häneen sisään rakennettuja; ne johtuvat ympäristöstä tai muista ihmisistä. Ympäristönsä suhteen ihminen on tunkeilija, mutta ei sen enempää tunkeilija kuin mikään muukaan. Ympäristö on rauhallinen, sen kanssa ihminen kyllä oppii elämään vaikka se olisi mikä. Se asettaa ihmiselle luonnolliset rajat, koska se ei suhtaudu ihmiseen mitenkään.

Niinpä ainoat todelliset rajoitteet tulevat niistä, jotka suhtautuvat: toisista ihmisistä. "Ihminen on syntynyt vapaaksi, ja kaikkialla hän on kahleissa", sanoi Rousseau, ja jokainen kahle on joko suoraan toisten ihmisten asettama tai iskostettu ihmisen mieleen niin, että tämä asettaa sen itselleen. Toisten ihmisten asettamista kahleista päästään, kun oikeudenmukaisuus vallitsee ihmisten kesken; itselle asetetuista rajoitteista päästään, kun ihmiset kasvavat vapaina alusta alkaen. Ja Neill on sanonut suunnilleen: "Lasten tulee kasvaa kuin ruoho; heitä ravitaan rakkaudella." Kaikkien ihmisten tulee kasvaa kuin metsän puiden. Puu voi yrittää saada niin paljon aurinkoa kuin haluaa, mutta se ei mene sahaamaan toisten puiden oksia. Kasvatusohjeita on lisää sivuilla vanhemmuuden vaatimuksista sekä lasten kasvattamisesta. Suuryritysten vastustaminen on esimerkki oikeudenmukaisuuden hakemisesta.

Jotkut luulevat, että toisaalta julma, muotittava yhteiskunta ja toisaalta eläinten välinpitämättömyys mahdollisesta ovat ainoat vaihtoehdot. Mutta yhteiskunnan toimimiseksi ei toisen tarvitse sortaa toista. Sorto saa alkunsa monista syistä, mutta ennen kaikkea ihmisten vapaudenkaipuusta: ahne kahmija lyhytnäköisesti rajoittaa toisten vapautta kasvattaakseen omaansa, ja vallankipeä pelkää oman vapautensa menettämistä. Jos jokainen tavoittelee valtaa toisiin, on ainoa vaihtoehto leikkiä samoilla säännöillä. Silti, jos on saanut valtansa, ei ole sitä mikään pakko käyttää toisten sortamiseen ja jatkaa kierrettä.

Niin todellinen ohje ihmisille on tämä: väärin älä tee, periksi älä anna. Jos kaksi ihmistä ovat riidoissa ja kummankin mielestä toinen väärässä, asia selvitetään tai molemmat perääntyvät. Oikeudenmukaisuuden ohittaminen on tyhmien peliä, jossa ihminen rikkoo toisen vapautta ymmärtämättä, miten se vaikuttaa omaan vapauteen.

Satunnaiset epätasaisuudet kehityksessä johtavat vapauden kasautumiseen yksille, kun taas pikku hiljaa tapahtuva kehitys opettaa ihmisiä nostamaan oman vapautensa niin korkeaksi kuin mahdollista. Vapautta ei voi maksimoida kahmimalla, koska epätasa-arvo kasvattaa pelkoa, mikä vähentää vapautta. Yksi stressaantunut yli-ihminen on onnettomampi kuin kymmenen ruohonkortta, joita kukaan ei ole koskaan huomannut eikä tule koskaan huomaamaan.

Ja kyllä, minä uskon rajattomaan rakkauteen. Uskon, ettei ihmisillä ole mitään syytä olla ynseitä toisilleen. Jos toinen ärsyttää, se sanotaan tai ollaan sanomatta ja mennään pois. Jos toista haluaa, se on kohteliaisuus. Ihmiset voivat kaikki antaa mutta he kaikki tarvitsevat; on suurta typeryyttä alkaa pelata sillä, kumpi kahdesta ihmisestä tarvitsee toista enemmän ja kumpi vähemmän. Kuin tuulenhenkäykset liehuvat ihmisten yli onni ja epäonni, ja lapset kasvavat kuin ruoho.

Vapaat ihmiset tekevät hienoja asioita. He ovat kauniita vain olemalla olemassa; jos he eivät halua tuottaa mitään, he ovat kivoja; jos he haluavat tuottaa jotain, se on hienoa. Ei ole olemassa turhaa yritystä, on olemassa vain turhaa työtä. Ihmisten työ on pohjimmiltaan työtä heidän onnellisuutensa eteen. Siksi on järjetöntä tehdä ihmisten työstä epämukavampaa kuin ympäristö vaatii.


kommentoi (viimeksi muutettu 21.11.2015 16:56)