(toiminnot)

hwechtla-tl: Nettipäiväkirja 17.11.2022

Kierre.png

Mikä on WikiWiki?
nettipäiväkirja
koko wiki (etsi)
viime muutokset


Sain liikeidean... tavallaan. Oikeastaan en ole siitä ollenkaan kiinnostunut bisnesmielessä, vaan toivon vain, että muut olisivat. TL;DR: hajautettu some, jossa käyttäjien kk-maksut (kaikki sisältyy kuukausikorvaukseen) jaetaan verkon ylläpitäjille.

Tähän mennessä netissä on ollut yksi voittaja, jota ei ollut alkupuolen internetissä, mutta jatkaa voittokulkuaan. Se on keskitetyt (yleensä some-) sivustot, jotka houkuttelevat käyttäjiä teknisillä ominaisuuksillaan ja sillä, mitä sisältöä muut käyttäjät tuottavat sinne. Nämä ovat luonnollisia monopoleja, jotka perustuvat siihen, että sivustojen (tai "verkkosovellusten") välillä ei ole mitään yhteentoimivuutta eli pitää ryhtyä käyttäjäksi jokaiseen sovellukseen, jonka käyttäjien kanssa haluaa olla tekemisissä.

Netin alkuaikoina taas melkein kaikki palvelut toimivat hajautetulla periaatteella, jossa tietojen vaihto ja käyttäjien sisältöjen jakaminen perustui yhteistyöhön, moniin toimijoihin, jotka kukin omalla tahollaan noudattavat samoja käytäntöjä (protokollia) tietojen vaihtamiseksi. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi sähköposti, itse tehdyt kotisivut, uutisryhmät (Usenet), IRC-keskustelupalvelu, ftp-tiedostonsiirtopalvelu ja niin edelleen. Yleensä palveluiden tarjoamiseksi piti pitää yllä palvelinta, mutta ne olivat huomattavasti hajautetumpia kuin nykyiset, firmojen omistamat ja omia asiakasohjelmiaan käyttävät palvelut. (Yksi syy siis, miksi esim. jotkut käyttäjät haluavat edelleen sillata kaikki keskustelupalvelut IRCiin, on se, että koska se on standardeihin ja protokolliin perustuva palvelu, jokainen pystyy käyttämään sitä juuri omalla suosikkiasiakasohjelmallaan. Ero on kuin yö ja päivä siihen verrattuna, että minulla on Telegramin, WhatsAppin ja Discordin web-versiot auki eri välilehdissä ja jokaisessa on eri näppäinkomennot.)

Nämä avoimet, hajautetut palvelut eivät ole pystyneet pärjäämään kilpailussa keskitetyille, koska (a) niihin on vaikeaa saada muutoksia, ja (b) niistä ei voi saada rahaa. Käyttäjien ainoa syy osallistua palveluiden pyörittämiseen on se, että he itse käyttävät mieluummin näitä palveluita kuin jotain googlen oppimisalustaa tmv.

(a)-ongelma on korjattavissa sillä, että toiminnassa on mukana _myös_ ainakin yksi yhteisö, joka pystyy oikeasti maksamaan kehittäjille palvelun kehittämisestä (ja joka on erimerkiksi osuuskuntamuotoisesti käyttäjien hallinnoima). (b)-ongelma on korjattavissa sillä, että luodaan maksuverkko, jossa käyttäjien maksuja ohjataan kaikille verkon ylläpitäjille sen mukaan, kuinka heidän palvelunsa on saatavilla.

Keskitetyillä palveluilla on yksi ongelma, jota hajautetuilla ei ole ja joka käytännössä pakottaa kyseiset palvelut miettimään ansaintakeinoja, vaikkei perustajien olisikaan ollut tarkoitus rikastua palvelullaan. Keskitetyissä palveluissa nimittäin järjestelmän ylläpitokustannukset tulevat yhdelle toimijalle ja se tuottaa erittäin paljon kustannuksia, jos käyttäjämäärä lähtee oikeasti nousuun.

Avoimeen lähdekoodiin ja hajautettuun verkkoon perustuvassa palvelussa taas verkkopalveluita ylläpitävät tahot liittyvät, jos haluavat, ja huolehtivat itse kustannuksista. Jos ihmisellä on jo valmiiksi palvelin pyörimässä jossain, on jotakuinkin varmaa, että sen muuttaminen rahaa tuottavan palvelun solmuksi on kannattavaa.


kommentoi (viimeksi muutettu 17.11.2022 12:57)